Denník N

Doteraz najväčšia provokácia, Severná Kórea vystrelila raketu nad Japonskom

Japonská televízia oznamuje vypálenie rakety. Foto – TASR/AP
Japonská televízia oznamuje vypálenie rakety. Foto – TASR/AP

Japonská vláda nazvala čin bezprecedentným, premiér volal s prezidentom Trumpom.

Slovenku Mariannu Hasegawa v utorok ráno zobudila výstražná správa na jej mobile. Na vládnu aplikáciu jej prišlo varovanie, že Severná Kórea vystrelila ponad Japonsko balistickú strelu.

Slovenka žijúca pri Tokiu si najskôr myslela, že je to žart. „Najprv som tomu neverila. Po tom množstve hororových správ na sociálnych sieťach máme pokrivené vnímanie reality,“ hovorí pre Denník N.

Žiadna panika nebola ani na uliciach. Podobne ako iní Japonci išla normálne do práce, robí v televízii Fuji TV.

Nebol to však žart, ale skutočnosť. Balistická strela letela ponad severný ostrov Hokkaidó a po 14 minútach letu napokon o 6:12 miestneho času dopadla do mora asi 1180 kilometrov od východného pobrežia Japonska. Vystrelili ju z okolia severokórejského hlavného mesta Pchjongjangu, letela 2700 kilometrov a dosiahla výšku do 550 kilometrov.

Bezprecedentný krok

Analytici tvrdia, že ide o doteraz zrejme najprovokatívnejšie odpálenie rakety severokórejskou diktatúrou.

„Prelet strely ponad Japonsko, ktorá je vytvorená, aby niesla ‚veľký‘ nukleárny náklad na stredné vzdialenosti, najpravdepodobnejšie Hwasong-12 – to je bezprecedentné,“ napísal Ankit Panda pre The Diplomat.

Rovnako reagovala aj japonská vláda. „Nehorázny čin vypálenia strely ponad našu krajinu predstavoval bezprecedentnú a vážnu hrozbu a významne poškodil regionálny mier a bezpečnosť,“ povedal novinárom japonský premiér Šinzó Abe.

V minulosti Severná Kórea dvakrát (v rokoch 1998 a 2009) vystrelila nad Japonskom raketu s telekomunikačným satelitom, hoci USA to vnímali ako test strely so stredným doletom. Teraz je to nepochybne vážnejšie.

„Je to dosť nezvyčajné. Vesmírne testy v rokoch 1998 a 2009 boli nasmerované ponad Japonsko, ale nie je to to isté ako odpálenie strely,“ povedal pre Daily Telegraph analytik Jeffrey Lewis.

Telefonát s Trumpom

Premiér Abe následne 40 minút telefonoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý povedal, že stojí „na 100 percent“ pri svojom spojencovi. Na utorok poobede rýchlo zvolali Bezpečnostnú radu OSN, kde by sa mal preberať tento čin, ktorý porušil rezolúcie organizácie.

Podľa analytikov išlo o podobnú strelu, ktorú by Severná Kórea mohla použiť v prípade útoku na americkú základňu na ostrove Guam. Strela však išla iným smerom – oveľa severnejšie. Útokom na Guam sa Severná Kórea vyhrážala len nedávno.

Situácia v regióne je vyhrotená po dvoch testoch strely s dlhým doletom v júli, ktoré by teoreticky mohli dosiahnuť aj územie Spojených štátov. Američania tiež informovali, že Severná Kórea by už mala vedieť dokázať miniaturizovať jadrovú bombu, ktorú by mohla pripevniť na podobnú strelu.

Americký prezident sa režimu Kim Čong-una vyhrážal „ohňom a hnevom“. Počas takmer šesťročnej vlády tohto muža uskutočnila Severná Kórea 80 testov podobných striel, čo je viac ako za vlády jeho otca a dedka.

V posledných týždňoch sa však situácia upokojila, rétorika Severnej Kórey utíchla. Posledný test môže byť reakciou na pravidelné augustové cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey v regióne. Pchjongjang sa na ne sťažoval Bezpečnostnej rade OSN a nazval ich „nebezpečne provokujúcimi“.

Rozsiahlych cvičení od 21. do 31. augusta sa podľa Guardianu zúčastňujú desaťtisíce amerických a juhokórejských vojakov a prebiehajú vo vzduchu, na súši aj na mori. Účelom je aj odradenie Severnej Kórey od agresie. V minulosti údajne testovali aj operácie, pri ktorých by chytili či zabili Kim Čong-una a jeho najvyšších generálov.

Nová špecialita

Japonci si na hrozby Severnej Kórey pomaly začínajú zvykať. Aplikácia, ktorá o strele dnes informovala občanov, podľa Marianny Hasegawa väčšinou upozorňuje na zemetrasenia či cunami. „Severokórejské rakety sú takou novou špecialitou,“ hovorí.

Podľa nej Japonci prípadný útok neberú ako reálny. „Ani ja neviem, kde je najbližší kryt,“ vraví. Rovnako sa nekonajú žiadne cvičenia, ktorými by sa pripravovali na prípadný reálny útok. Bežne sa cvičia len evakuácie počas zemetrasení. To sa však môže zmeniť.

Hasegawa sa do Japonska vrátila tento rok v marci po štyroch rokoch a všimla si, že japonská vláda robí nábor do obranných síl krajiny. „Letáky vidieť všade vo vlakoch či v autobusoch, to predtým nebolo,“ vraví. Hovorí, že pre rôzne výhody tam chce vstúpiť aj jeden muž z jej rodiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie