Denník N

Osobnosti radia Ficovi a Dankovi, čo s krízou: Premiér má odvolať aj svojich, predčasné voľby sú riziko

Andrej Danko je nevypočítateľný a vládnuť s ním bude ťažké. A Slovensko nie je pripravené na predčasné voľby, hlasy by sa iba preliali medzi dnešnými stranami, hovoria osobnosti o vládnej kríze.

1. Čo by mali teraz vo vládnej kríze urobiť Robert Fico a Andrej Danko? Má Fico ustúpiť Dankovi a odvolať ministra práce Jána Richtera? Má Danko ďalej tlačiť? Má Fico zobrať školstvo SNS?

2. Mali by byť predčasné voľby?

 

Péter Hunčík,
psychiater, člen redakčnej rady Denníka N

1. Ak premiér racionálne uvažuje, má niekoľko dobrých možností na vylepšenie obrazu Slovenska doma aj v zahraničí. Má teraz možnosť urobiť gesto smerom k Dankovi: „Odvolal som tvojho ministra, odvolám aj vlastného. To, čo som kritizoval u ministrov, že čo neodpúšťam, teraz budem aplikovať aj na ministrov zo svojich radov.“ V tomto prípade vysiela signál, že je človekom, ktorý drží svoje chlapské slovo a záleží mu aj na koalícii a nemá dvojaký meter. Ak toto urobí, pán Danko nemôže urobiť nič iné, než len to brať na vedomie a pokračovať ďalej.

2. Predčasné voľby, dúfam, nebudú, pretože tie nevyriešia nič. Pri súčasnom stave opozície by to znamenalo katastrofu. Túto vládu hodnotím pozitívne z jedného veľmi dôležitého hľadiska, a to je proeurópska orientácia. Keď sa pozriem na vyšehradskú skupinu, ktorej päťdesiat percent začalo odpadávať – Maďarsko a Poľsko – tak musím vyzdvihnúť pozitívne kroky tejto aj českej vlády, že sa naozaj snažia dostať do prvej ligy EÚ. Bez tejto prvej ligy si naozaj neviem predstaviť moderné Slovensko. Žiadna iná perspektíva teraz nie je.

 

Zuzana Wienk,
Aliancia Fair-play

Obávam sa, že doterajší vývoj zreteľne ukázal, že neplatia dohody a ani racio a kríza v koalícii sa môže kedykoľvek zopakovať. Ide v nej predovšetkým o mocenský boj, v ktorom žiadne gestá ani čiastkové kroky nebudú mať trvalý význam. Smer drží svojho ministra vnútra napriek bezprecedentnej strate dôvery verejnosti v neho a napriek tomu, že jeho prešlapy sú porovnateľné, či dokonca vážnejšie než prešlapy ministrov za SNS. I táto nerovnováha prispieva k nestabilite koalície a vypomsťuje sa jej.

Obávam sa, že takto fungujúce vzťahy sú zničujúce pre Slovensko, jeho obyvateľov a podporujú prostredie, v ktorom sa rozvíja korupcia.

 

Marian Leško,
analytik Nadácie Zastavme korupciu, komentátor Trendu

Robert Fico urobil dobrú a správnu vec, keď odvolal ministra Petra Plavčana, pretože Plavčan bol politicky zodpovedný za to, čo sa dialo na ministerstve. Andrej Danko by mal využiť to, že premiér naformuloval dôvody, pre ktoré by nemali ministri zostávať, a mal by ich uplatniť na ministrov Smeru. Ak by požadoval odchod ministrov Kaliňáka a Richtera, tak by to bolo vo verejnom záujme, pretože tí dvaja naozaj nemajú vo vláde čo robiť. Z hľadiska verejného záujmu by to všetko bolo správne.

Či by mal zobrať Fico ministerstvo školstva SNS, je vec koaličných strán, pretože koaličné strany sa dohodli, kto bude aký post zastávať. Tento rezort patrí SNS. Ale koaličná zmluva je vypovedaná Dankom a ak by prišiel s kandidátom, ktorý by nezohľadňoval kritickú situáciu na ministerstve školstva, tak Fico má nielen právo, ale aj povinnosť urobiť v školstve to, čo urobil v zdravotníctve a vymenovať tam krízového manažéra.

2. Predčasné voľby, tak ako to povedal Robert Fico, neprichádzajú do úvahy, pokiaľ by sa Smer a Most-Híd postavili proti tomu, pretože majú dokopy 64 hlasov, nie je na to ústavná väčšina 90 poslancov. Myslím si však, že variant s úradníckou vládou je normálny variant, s ktorým ráta aj slovenská ústava, a je celkom možné, že by to prinieslo v tejto situácii Slovensku aj prospech.

 

Zora Bútorová,
sociologička, Inštitút pre verejné otázky

Myslím si, že predčasné voľby by riešením neboli. Nemyslím si, že je politická scéna natoľko uprataná, nové alternatívy sa ešte poriadne ani nevykryštalizovali. Pri pohľade na vývoj preferencií sa nezdá, že by ľudia rozoznávali nejakú reálnu alternatívu. Zdá sa mi, že pohyby by sa odohrali skôr medzi inými stranami, a nie tými, ktoré by asi občianska spoločnosť videla ako novú alternatívu. Predčasné voľby by nemali veľký zmysel.

 

Eugen Korda,
reportér .týždňa

Robert Fico a Andrej Danko vedú túto krajinu do záhuby. Ak je pravda všetko to, čo zistil Denník N okolo stavu v tejto koalícii, najzodpovednejšie by bolo, keby sa táto vládna koalícia dohodla na predčasných parlamentných voľbách. Čo by pre Roberta Fica nemuselo znamenať koniec vládnutia, lebo je stále najsilnejším hráčom, čiže karty by rozdával zrejme on. Neviem však, či by sa spamätala nepripravená opozícia a či by zahlasovala za predčasné voľby. Toto by bolo rozumné riešenie, najmä pre Roberta Fica. Táto vláda bude len vládou, ktorá bude iba kradnúť a nič dobré pre túto krajinu nespraví. Všetky ostatné riešenia sú zotrvanie činnosti tejto vlády, čo znamená iba ďalší úpadok tohto štátu.

 

Pavol Šajgalík,
predseda SAV

1. Potrebujeme nového ministra školstva ako soľ. V tomto momente je rezort zamrznutý a je veľa vecí, ktoré potrebujeme riešiť. Či sa dohodnú na odvolávaní alebo výmene ďalších ministrov, zatiaľ neriešim. Je úplne jedno, aké tričko minister školstva má, ide o to, aby bol kompetentný v rozhodnutiach. Stojíme pred vážnym problémom, máme nefunkčné financovanie vedeckých projektov na ďalšie obdobie. Druhá vážna vec je otvorená výzva, ktorá bola zastavená a projekty Horizontu 2020, ktoré tiež stoja.

2. Keď sa pozriem všeobecne na politickú scénu, nie som si istý, či nové voľby posunú Slovensko niekam inam a či sa rozloženie síl nejako významne zmení.

 

Grigorij Mesežnikov,
politológ, Inštitút pre verejné otázky

Predčasné voľby sú dnes väčšou možnosťou, ako boli pred krízou. To, že k nim dôjde, nepovažujem za najpravdepodobnejší scenár. Predvídateľnosť jedného z koaličných partnerov je dnes nízka, vzhľadom na to, ako sa v posledných troch týždňoch správa Andrej Danko. Robil veci, o ktorých by sa ťažko dalo predpokladať, že sa udejú, počnúc vypovedaním koaličnej zmluvy, rôznymi návrhmi na to, ako to riešiť, udajným uzavretím krízy. Vylúčiť sa to nedá, ale v konečnom výsledku si myslím, že aspoň v dohľadnej dobe to dokážu vyriešiť. Nemyslím si, že nám priamo teraz „hrozia“ predčasné voľby.

 

Milan Nič,
analytik Nemeckej rady pre zahraničnú politiku v Berlíne (DGAP)

1. Spoločne sa refrešnúť v jazere.

2. V tomto momente by nič nevyriešili.

Video: Fico odkázal Dankovi: Ja som sa už refrešol v jazere
autorka: Martina Koník

 

Michal Hvorecký,
spisovateľ

Skôr sa asi začínam prikláňať k tomu, že by bolo lepšie ísť do predčasných volieb. Posledné týždne vo mne úplne utvrdili presvedčenie, že koalícia je postavená na vzájomnej honbe za ziskom a pôvodná príčina, obrovská korupčná aféra ohľadom eurofondov pre školstvo a vedu sa úplne odsunula na okraj. Všetci sa tvária, že ide o niečo úplne iné. Táto vláda už má toľko na rováši, že si nemyslím, že to dodatok k zmluve zmení k lepšiemu. Treba mobilizovať opozíciu a voličov a urobiť predčasné voľby.

 

Branislav Bezák,
copywriter, hudobník

1. Neviem. V tom spore je ťažké si vybrať, komu držať palce.

2. Ak nebude vláda schopná pokračovať, tak je to jediné možné riešenie. Ale ak je aj iné riešenie, tak by nemali byť. Zďaleka nie som fanúšikom tejto vládnej koalície, ale nevidím teraz, ako by sa vláda dala poskladať inak, aby bola lepšia ako teraz. Voľby by museli dopadnúť brutálne nečakane, museli by sa tam objaviť nové subjekty. Nie je to len tým, že nevieme, čo bude po voľbách, ale teraz si to ani neviem predstaviť.

 

Magda Vášáryová,
herečka, politička a predsedníčka spolku Živena

1. My ostatní by sme mali zostať chladnokrvní a neprepadať hystérii, lebo potom sa už ťažko niečo vyrieši. Keď trošku pominú horúčavy a schladnú hlavy a hlavne prestaneme my druhí reagovať hystericky, tak by to snáď mohlo byť v poriadku. Ako predsedníčka organizácie Živena poznám mnoho skvelých učiteliek, a ako ony hovoria, nemá zmysel čakať na nového ministra. Myslím si, a to píšu aj mnohí progresívni učitelia, treba to začať meniť zdola. Všetci robíme ešte jednu veľkú chybu, nakladáme na politikov veci, ktoré nemôžu riešiť, a potom sa hneváme, že ich nevyriešili.

Predstavovať si, že príde nejaký minister a zrazu všetci budeme spokojní, je chybné. Toto je otázka na pätnásť rokov a na to, aký tlak vytvorí spoločnosť a nie minister.

2. Predčasné voľby podľa mňa nemajú vôbec zmysel, pretože to by znamenalo, že krajina zostane na pol roka alebo trištvrte roka stáť. A nevenuje sa ničomu inému len politickému boju. Teraz máme tak či tak krajské voľby, tie sú veľmi dôležité. Na to treba napnúť všetky sily, takéto letné búrky by som veľmi neriešila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie