Denník N

Kočnerovi hrozí stíhanie aj v kauze Technopol

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokurátor zobral spis pôvodnému vyšetrovateľovi Jombíkovi a NAKA ho začala disciplinárne stíhať.

Mariánovi Kočnerovi hrozí stíhanie už v tretej kauze – po pokyne obviniť ho v kauze Donovaly a po obvinení v kauze Gatex sa začalo nanovo vyšetrovanie aj v kauze tunelovania majetku Technopolu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odobral spis vyšetrovateľovi Štefanovi Jombíkovi (mal aj kauzu Donovaly) a Jombíka teraz disciplinárne stíhajú. Prípad má už nový vyšetrovateľ. Potvrdila to NAKA.

„V súvislosti s odňatím trestnej veci je vedené disciplinárne konanie voči vyšetrovateľovi príslušným nadriadeným, ktoré doposiaľ nebolo ukončené,“ napísalo policajné prezídium. V prípade zatiaľ nebolo vznesené obvinenie a prokurátor podľa polície ani nevydal žiadny pokyn.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová povedala, že prokurátor sa k tomu vyjadrí v septembri.

Prišli o majetok za 20 miliónov eur

O podvode v Technopole písali ešte v januári Aktuality. Ľudia blízki Kočnerovi ovládli majetok spoločnosti, hlavne nehnuteľnosti, behom týždňa v decembri 2016. Išlo o budovy alebo pozemky za 20 miliónov eur. Kočner portálu tvrdil, že o tom nič nevie. V spletenci firiem sa pritom objavovali jeho spolupracovníci z kauzy Glance House alebo zo skládky v Pezinku.

Denník N teraz disponuje zvukovou nahrávkou, na ktorej jeden z aktérov kauzy na strane poškodených hovorí, ako za ním prišiel Kočner a hovoril mu, kto má ako vo veci svedčiť.

„Dnes je každému jasné, že tento štát je riadený nie Ficom, ale Kočnerom… Kaliňák, čo si budeme hovoriť, je jeho obrovský kamarát, nielen s Bašternákom, ale aj s týmto ch… Toto, prečo sa so mnou stretol, je preto, aby si poistil niektoré veci, aby Jozef vypovedal tak, ako chce,“ hovorí muž na nahrávke. Ako nahrávka vznikla, nie je jasné. Podnikateľ sa k tomu nechcel teraz vyjadriť.

Prokuratúra vo veci vyšetruje podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, založenia a zosnovania zločineckej skupiny, z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a vydierania.

Majiteľom firmy Technopol Services bol Pavol Pávek, po nezhodách s manželkou Denisou Pávekovou. Tá sa mu podľa obvinenia pokúsila ukradnúť akcie spoločnosti za 18 miliónov eur na základe falošného valného zhromaždenia. Páveková je za to aj stíhaná, no úniku majetku zo spoločnosti sa zabrániť nepodarilo. Pávek podozrieva notára aj zamestnancov obchodného registra, že s podvodníkmi napojenými na jeho ženu spolupracovali, keď vydávali súhlasy na fiktívne úkony a prepisy nehnuteľností.

Táto kauza Technopol nesúvisí so starým prípadom Technopolu z deväťdesiatych rokov, v ktorej s prezidentovým synom Michalom Kováčom mladším vyšetrovali aj Mariana Kočnera. Aj on vtedy dostal milosť od prezidenta Michala Kováča.

Vyšetrovateľov preverujú

Vyšetrovateľ Štefan Jombík vyšetroval aj kauzu Donovaly. Kočner je v nej podozrivý, že si na základe fiktívnych prevodov nehnuteľností neoprávnene uplatnil vratky DPH za milióny eur. Jombík najprv odmietol trestné oznámenie, ktoré podali operatívci NAKA. Na pokyn prokurátora mu však prípad zobrali a v kauze sa začalo nové trestné stíhanie. Prokurátor už zároveň vydal pokyn obviniť Kočnera aj Janu Šlachtovú, známu z kauzy Glance House. K obvineniu zatiaľ podľa polície nedošlo, vyšetrovateľ študuje spis.

Kočner postavil luxusnú bytovku Five Stars Residence, kde s bytmi obchodoval Ladislav Bašternák. Ten je teraz obvinený, že obchody boli fiktívne a vratky DPH, ktoré si uplatnil, boli podvod. Aj Bašternáka polícia najprv odmietla stíhať a až potom, čo o tom informovali médiá, začala nové vyšetrovanie.

Kočnera vyšetrujú aj za to, ako ovládol golfový areál v Báči, obvinený zatiaľ nebol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie