Denník N

„Ide o osud celej Karpatskej kotliny.“ Orbán pred voľbami naháňa hlasy Maďarov v Rumunsku

Viktor Orbán (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na majstrovstvách sveta v džude v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na majstrovstvách sveta v džude v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP

Zahraniční Maďari volia najmä Fidesz, o pol roka môžu strane pomôcť udržať si ústavnú väčšinu.

Dôraz maďarského premiéra Viktora Orbána na vybudovanie plotov okolo Maďarska ako formy ochrany voči migrantom sa pričinil o to, že naši južní susedia majú prezývku „pevnosť Maďarsko“.

Napriek tomu sa s blížiacimi maďarskými parlamentnými voľbami v apríli 2018 maďarský premiér a jeho strana Fidesz aktívne bijú o hlasy Maďarov žijúcich v zahraničí.

Viktor Orbán je už trojnásobným maďarským premiérom, keď v posledných voľbách v apríli 2014 získal Fidesz 44,87 percenta hlasov. To síce znamenalo takmer 8-percentný prepad v porovnaní s voľbami v roku 2010, avšak stále to stačilo na vytvorenie jednofarebnej vlády s ústavnou väčšinou bez koaličného partnera.

A práve ľudia s maďarským občianstvom žijúci v zahraničí zohrali v tejto súvislosti dôležitú úlohu, pretože až 95 percent hlasov zahraničných Maďarov získal práve Fidesz.

Ohrozená absolútna väčšina

Orbán je aj podľa posledných volebných prieskumov veľkým favoritom na premiérske kreslo aj po nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ale jeho ústavná väčšina môže byť ohrozená. Momentálne v parlamente presahuje prah ústavnej väčšiny len o dva hlasy (133 zo 199 poslancov).

„Absolútna väčšina Fideszu je ohrozená,“ povedal Viktor Szigetvári, maďarský politológ a politik, ktorý bol na čele strany Együtt v rokoch 2013 – 2017.

Po zdrvujúcom víťazstve Fideszu vo voľbách v roku 2010 Orbán zmenil ústavu Maďarska a Maďarom žijúcim v zahraničí priznal volebné právo. 54-ročný rodák zo Székesfehérváru si bol totiž vedomý skutočnosti, že mimo hraníc našich južných susedov žije veľa ľudí, ktorí sú zároveň potencionálnymi voličmi.

Podľa štatistík maďarskej vlády dosiahne v novembri počet takzvaných „nových občanov“ – teda etnických Maďarov žijúcich v zahraničí, ktorí nadobudli právo voliť – jeden milión.

Osud Karpatskej kotliny

Napriek tomu, že do volieb zostáva ešte viac ako pol roka, Orbán nezaháľal a v júli poslal etnickým Maďarom v zahraničí otvorený list. V ňom ich vyzval, aby prišli k volebným urnám, „pretože sa nebude rozhodovať len o osude Maďarska, ale celej Karpatskej kotliny“.

Najväčšie komunity Maďarov, respektíve maďarsky hovoriacich ľudí, sú na Slovensku, Ukrajine, v Srbsku, ale úplne najrozsiahlejšia je v Rumunsku, kde žije približne 1,2 milióna Maďarov, ktorí tvoria asi 6,5 percenta populácie krajiny. Maďarský element je napríklad v Kluži, druhom najväčšom meste Rumunska, taký badateľný, že socha uhorského kráľa Mateja Korvína stojí v úplnom centre mesta.

Obyvatelia tohto strediska Transylvánie stále používajú maďarské názvy ulíc, napriek tomu, že na mapách už dávno nie sú.

Deje sa to, i keď Maďari v tomto meste tvoria iba zanedbateľnú menšinu. Vzťahy medzi Rumunskom a Maďarskom pritom nemožno označiť za priateľské, keďže Maďari nie sú uzrozumení s tým, že po druhej svetovej vojne pripadlo Rumunsku na jeho úkor práve územie Transylvánie.

Každoročné výjazdy do Rumunska

Ako je teda možné, že Fidesz získava dôležité body práve v Rumunsku? V prvom rade Fidesz úzko spolupracuje s lokálnymi maďarskými skupinami a finančne podporuje široké spektrum projektov.

„Fidesz používa politiku národnej jednoty aj mimo hraníc Maďarska a zároveň podporuje autonómne ciele Maďarov nad rámec hraníc. Orbán a jeho Fidesz je populárny medzi transylvánskymi Maďarmi sčasti preto, lebo podporuje boj proti asimilácii a emigrácii,“ vysvetlil podľa Politico László Tökés, protestantský pastor z Transylvánie, ktorý sa dostal do Európskeho parlamentu ako maďarský politik na kandidátke Fideszu.

Predseda rumunskej politickej strany UDMR (Demokratická aliancia Maďarov v Rumunsku) Hunor Kelemen však vidí príčiny Orbánovho úspechu aj inde.

„Som presvedčený o tom, že voliči Fideszu nesúhlasia s Orbánom v každej jednej otázke. Charizma Orbána a niektorých ďalších predstaviteľov strany, ako aj emociálne naviazanie, sú však oveľa silnejšie,“ povedal podľa Politico.

Kelemen tým narážal na skutočnosť, že Orbán so svojimi spolupracovníkmi navštevuje tento región každoročne už od 80. rokov. Navyše, najdôležitejší politický prejav prednáša Orbán každý rok nie v Maďarsku, ale v susednom Rumunsku v meste Tusnádfürdő, práve v Transylvánii, kde už 28 rokov spoluorganizuje letný tábor.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie