Denník N

Od Bedny od whisky cez Bratislavskú lýru až po San Remo

Jaroslav Samson Lenk, Kamelot a Nezmaři síce tento rok spolu na pódiu nevystúpia, ale každého zvlášť môžete vidieť. Foto N – Miro Čevela
Jaroslav Samson Lenk, Kamelot a Nezmaři síce tento rok spolu na pódiu nevystúpia, ale každého zvlášť môžete vidieť. Foto N – Miro Čevela

Posledný prázdninový festival Lodenica 2017 sa začína vo štvrtok na piešťanskej Sĺňave.

Pred takmer dvadsiatimi rokmi vznikla Lodenica s podtitulom Festival country, folku a trampskej hudby. Niekoľko posledných rokov sa v jej zákulisí diskutovalo, či a ako sa má držať svojej základnej myšlienky.

V súčasnosti to vyzerá na koniec diskusií. Môže sa nám to nepáčiť, ale menšinové žánre na Slovensku jednoducho finančne neuživia trojdňový hudobný kolos.

Z Lodenice sa stáva všeobjímajúci hudobný festival. Bez podtitulu, ale aj a bez vlastného charakteru. Mačkopes. Ale vďaka aspoň za to, čo na Lodenici zostalo. Štvrtkový večer Lodenice bude venovaný trampskej hudbe. Predstavia sa Poutníci, Fešáci, Jaroslav Samson Lenk, trampská legenda Miki Ryvola spolu s Nezmařmi, Taxmeni.

Od San Rema po lýru

Prvou hviezdou Lodenice by mal byť Drupi. Tento taliansky popový spevák prerazil na začiatku 70. rokov na festivale v San Reme. Má za sebou niekoľko obrovských hitov a koncertoval spolu s Hanou Zagorovou aj v bývalom Československu.

Drupi je len definitívnym potvrdením, že Lodenica je iná, aká pôvodne chcela byť. Pred 30 rokmi by ho na Porte vypískali.

Ďalšími, ktorí by sa v San Reme či na Bratislavskej lýre nestratili a určite sa nestratia ani na hlavnom pódiu Lodenice, sú Peter Nagy, Jana Kirschner či Creedence Clear­water Revisited – americká rocková kapela založená v roku 1995 dvoma bývalými členmi Creedence Clearwater Revival – oveľa známejšej kapely s veľmi podobným náz­vom a repertoárom.

Okrem nich budú hlavný program vyvažovať aj tradičnejší lodeničiarski interpreti. Žobráci, Robert Křesťan s Druhou trávou, František Nedvěd, Kamelot. Prvý raz sa na hlavnom pódiu Lodenice predstavia Korben Dallas, Lucia Briestenská a Edo Klena.

Azylová folková scéna

Komorná scéna na Lodenici je už zopár rokov azylovým stanom pre tých, ktorých veľmi nezaujíma, aký je svet krásny zadok. Každoročne ponúka kvalitnú folkovo-lyrickú prehliadku interpretov, ktorí svojou tvorbou majú ambíciu aj niečo poslucháčovi povedať.

Z tohtoročného programu upozorňujeme na Trojku Zuzany Homolovej, Slávka Janouška a Luboša Vondráka (ČR), Karpatské horké, Láďu Zítku (ČR), Mysami, Petra Janků, Svätú vodu (Hol.), Janu Šteflíčkovú (ČR), Nugget (Rak.) či Divozel.

Odkaz Járu Cimrmana

Návštevnosť a obľúbenosť Lodenice by mali byť impulzom k práci s vlastnou základňou. Úroveň komornej scény naznačuje, že sa oplatí propagovať a uvádzať na pódiá nové mladé slovenské, ale aj české kapely. Začať ich systematicky pretláčať do povedomia divákov.

Nejde len o folk, ktorý komornej scéne dominuje. Lodenici pristanú aj alternatívne hudobné žánre, etno hudba. Jednoducho všetko, čo má kvality hudobnej, textovej autorskej výpovede a nepodlieza latku vkusu.
A ak už ju z nejakých dôvodov podlezieme, nezabudnime sa potom narovnať, ako vravel Jára Cimrman.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie