Denník N

Jasný odkaz Kisku, Fica a Danka z Bystrice: Fašistu treba vyhnať

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Premiér nazýval kotlebovcov „náckami“, prezident pohrobkami nacistickej a fašistickej ideológie.

Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico, predseda parlamentu Andrej Danko. Všetci traja najvyšší ústavní činitelia prišli na oslavy 73. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Medzi týmito tromi je napätie. Na oslavách výročia SNP to politici zvládli, verejne na seba neútočili a venovali sa dôležitejšej téme – boju proti fašizmu.

Kiska, Danko, Fico: Fašizmus je neprijateľný

Všetci traja najvyšší predstavitelia štátu vystúpili s prejavmi a vyslali jasný signál. Fašizmus, ktorý sa v súčasnosti „rozkročil“ na Slovensku, je pre demokratický štát neprijateľný a treba sa ho čo najskôr zbaviť.

Kiska, Danko aj Fico hovorili o fašizme a jasne tým odkazovali na Mariana Kotlebu, aj viackrát spomenuli obsadenú budovu iba pár metrov od pamätníka SNP, mysleli župný úrad.

Prezidentov prejav najviac pripomínal osobnú spoveď Vladimíra Strmeňa, ktorý v sedemnástich rokoch narukoval a bojoval v SNP.

„Nevedeli sme, kto sa dožije večera, a tí, ktorí sa dožili, nevedeli, či také bude aj ráno,“ rozprával 89-ročný rodák zo Starých Hôr pri Banskej Bystrici. V októbri roku 1944 ho ťažko zranila nemecká mína. Dvaja jeho spolubojovníci to neprežili.

„Previezli nás do nemocnice v Banskej Bystrici, krv z nás striekala. Pod oknom som videl amputované nohy a ruky. Takáto je vojna. Všetci ľudia by mali byť radi, že už vyše sedemdesiat rokov žijeme v mieri,“ odkázal Strmeň súčasníkom.

Vladimír Strmeň, účastník SNP. Foto N – Daniel Vražda

Prezident: Rozťahujú sa tu pohrobkovia fašistickej ideológie

Prezident Kiska začal hrdinstvom a odvahou bojovníkov v SNP, prešiel cez „zelený“ fašizmus súčasnosti, aby sa oblúkom vrátil k významu povstania. Vyzval Slovákov, aby zmenili vo voľbách príbeh Slovenska.

„V čase, keď sa po našej krajine bezočivo rozťahujú pohrobkovia nacistickej a fašistickej ideológie, nestačí spomínať a rečniť. Keď vyhral v Banskobystrickom kraji fašista a obsadil budovu neďaleko odtiaľto, bol to pre väčšinu ľudí šok. Keď jeho strana uspela v parlamentných voľbách, bol to pre väčšinu ľudí zrejme ešte väčší šok,“ rozprával prezident z pódia.

Hovoril, že spoločnosť vedie bolestivý dialóg, ako na fašistov reagovať, o tom, aká zvrátenosť a nenávisť k ľuďom s iným náboženstvom, inou farbou pleti sa skrýva za ich silenými úsmevmi a zelenými tričkami. Demokratické voľby sú podľa Kisku príležitosť meniť príbeh Slovenska.

„Za štyri roky ukázali, že verejné veci spravovať nevedia, ale ako slabosi dokážu zneužívať moc, aby zastrašovali učiteľov, či šikanovali hercov malého ochotníckeho divadla… Tohtoročné župné voľby by sa mali stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla. Voľbami, ktorými vyženieme fašistu z úradu,“ vyzval prezident a dodal, že rozumie znechuteniu z politiky, ale považuje to za slabý dôvod na to, aby „sme kúsok po kúsku odovzdávali krajinu fašistom“.

Pamätníci SNP na oslavách 73. výročia v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Danko vyzdvihoval Husáka

Keď vystúpil aj keď skončil prezident Kiska, ozval sa potlesk. Keď moderátor ohlásil Andreja Danka a Roberta Fica, potlesk striedali výkriky fuj a pískanie.

Danko hovoril o zodpovednosti a boji za spoločnú vec. Zložil poklonu generálom Golianovi, Viestovi, Veselovi, kapitánovi Stanekovi, ale aj kontroverznému politikovi Gustávovi Husákovi.

Predseda parlamentu hovoril aj o šialených fašistoch, ktorí najprv ovládli úrady, a potom aj štát. A bolo to strašné.

Danko si však neodpustil ani útoky na inú časť opozície. „Nehovorím o šialenom fašizme, hovorím aj o šialených facebookových stránkach, podnikateľoch, ktorí vošli do politiky a ktorí sú vám sympatickí len preto, že kritizujú, ale ešte vždy je dosť rozumných ľudí, a preto im v mene vlády a svojom chcem poďakovať, tej rozumnej časti obyvateľstva…, aby ste ukázali signál, že šialenci Slovensko neovládli.“

Andrej Danko, Robert Fico, Ivan Gašparovič a Martin Glváč na oslavách SNP v Banskej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

Fico: Kúsok odtiaľto sa zdravia Na stráž, je to šialené

Premier Robert Fico si obliekol sako a s potleskom aj pískaním za chrbtom prešiel na pódium. Predseda vlády začal netradične, ospravedlnením.

„Boli sme spolu veľakrát na Kališti, na Jankovom vŕšku, v Bratislave, ale nikto nikdy nezneužíval posvätné miesto Slovenského národného povstania. Hanbite sa páni z OĽaNO, takýmto hrubým spôsobom zneužiť oficiálne oslavy SNP,“ vyhlásil Fico a až potom protokolárne oslovil hlavu štátu a predsedu parlamentu a venoval sa SNP.

Fico reagoval na pískanie a výkriky skupiny ľudí „Fico do basy“, „hanba“ počas jeho príchodu do areálu Múzea SNP. K obvineniu OĽaNO mu stačilo, že niekoľko z nich malo čierne tričká s nápisom Fico chráni zlodejov, aké v kampani rozdávalo hnutie Igora Matoviča.

Poslanci OĽaNO na oslavách boli, ale odmietli, že by pískali a bučali ich ľudia, a hovoria, že ani nikoho neorganizovali. V Banskej Bystrici bol práve protest proti korupcii a rozkrádaniu štátu. „Prišli sme si veľmi dôstojne uctiť pamiatku obetí SNP,“ reagoval poslanec Jozef Viskupič priamo na oslavách. „O proteste som nemal ani tušenie, až potom som sa dozvedel, že niektorí mali tričká. Rozdali sme ich desaťtisíce. Nikto z OĽaNO protestujúcich neorganizoval. Ficov prejav považujem za zneužitie osláv a verejnoprávnej televízie na podlý útok na OĽANO,“ povedal Viskupič.

Predseda vlády sa po krátkej politickej šarvátke vrátil k SNP a po rokoch prejavov na oslavách prišiel s celkom zaujímavým a neošúchaným motívom. Opýtal a zamyslel sa, čo by očakávali účastníci SNP od nás.

„Vážme si elementárny mier a slobodu a toto je prvá vec, za ktorú vážne poďakujme SNP. Druhým odkazom by bolo, ako sa žilo za slovakštátu. Celkovo sa tu žilo pokojne, ale chodili tu všelijakí náckovia, gardisti, na úradoch sa vykrikovalo Na stráž, ale boli to aj Slováci, ktorí pomáhali fašistom pri vraždení… Je šialené, že 73 rokov po tom, čo týchto náckov, gardistov a nastráž volajúcich vyhnali, tu niekde kúsok odtiaľto je budova, kde si takisto hovoria Na stráž a my sa na to pozeráme a máme pocit, že je to plus mínus v poriadku,“ hovoril Fico.

Ďalej premiér rozvíjal fikciu, ako by sa obyvatelia Slovenska zachovali, keby dnes prišlo k mobilizácii. Mnohí by sa podľa neho obrane vlasti vyhýbali a vybavovali si u lekárov PN.

„Sloboda prejavu nemôže spočívať v tom, že bude niekto na Slovensku hajlovať, vykrikovať Na stráž…“ rozprával Fico a vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby na tieto prejavy reagovali tak tvrdo, ako sa len dá.

Smer pred niekoľkými dňami verejne ohlásil podporu Jána Luntera v župných voľbách na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja.

Premiér Fico sa v závere prejavu stal na chvíľu predsedom Smeru. Privítal otvorenosť prezidenta aj šéfa parlamentu, ale čosi mu predsa len chýbalo. Povedal, že nestačia slová, treba urobiť konkrétne kroky. Vyzval všetkých k podpore jedného kandidáta v župných voľbách v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ktorý má šancu vyhrať.

„Toto je čin hodný nasledovania, nasledujte ho predstavitelia demokratických strán v tomto regióne.“

Na oslavách Cyrila a Metoda sa Fico pustil do Kisku

Vzťahy medzi najvyššími predstaviteľmi štátu nie sú vôbec ideálne, ale aspoň na chvíľu ich spojil Kotleba. Len nedávno, na začiatku júla, premiér Fico zaútočil na prezidenta pri oslavách sviatku Cyrila a Metoda na Devíne. Ešte predtým si, diplomaticky povedané, vymenili názory na Kiskovo využívanie vládneho špeciálu.

„Haló – kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok,“ adresoval premiér Kiskovi a posťažoval si, že prezident vyznamenáva ľudí, ktorí boli proti vzniku republiky.

Kiska cez hovorcu vtedy odkázal Ficovi, že ani on neprijal jeho pozvanie na Deň víťazstva nad fašizmom.

„Prezidentovi by nikdy nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, keby mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ reagoval hovorca Roman Krpelan na Ficov útok.

Andrej Danko sa ozval tiež. On vraj chcel prísť na oslavy, ale Fico ho tam nechcel. Na Facebooku napísal, že z protokolu úradu vlády dostal odpoveď, že jeho prejav nie je žiaduci, a preto sa na oslavách nezúčastnil.

Danko sa obul do Kisku aj pri podpisovaní ústavných zmien, ktoré mali umožniť zrušenie Mečiarových amnestií.

Fico s Dankom majú zasa krízu vzťahov v posledných týždňoch po tom, ako predseda Slovenskej národnej strany jednostranne vypovedal koaličnú zmluvu a spôsobil tak na niekoľko týždňov vládnu krízu.

Balón s logom ĽSNS, ktorý sa nad Banskou Bystricou vznášal v deň výročia SNP. Foto – TASR

Kotleba vypustil zelený balón

Župan Marian Kotleba nebol na oslavách Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, lebo ho nikto nepozval. Napriek tomu ho bol plný areál.

Chlapci v zelenom tentoraz nevyvesili čierne vlajky na úrad, neposielali yankees domov ako v minulosti, ale vypustili nad Bystricu veľký zelený balón s logom strany.

Kotleba ešte stále neoznámil, či bude opäť kandidovať na župana. V poslednom prieskume ho už predbehol Ján Lunter.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie