Denník N

A taká pekná oslava SNP to mohla byť

Extrémisti si ani počas sviatkov nezaslúžia imunitu a my si nezaslúžime zbytočné trápnosti.

Je správne využiť SNP na kampaň proti Kotlebovi? Nie správne, ale nevyhnutné. Je správne neodolať a rozdávať počas oslavy lacné koalično-opozičné kopance? Nie správne, ale hlúpe.

Pokiaľ ide o domácu úlohu k výročiu SNP, urobili si ju Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico dobre. Áno, dalo by sa vŕtať v detailoch (Dankov obdiv k Husákovi, Ficova zle skrývaná kritika médií na zlom mieste a v zlom čase či jeho pokus tváriť sa hrdinsky, lebo Smer nenasadí do župných volieb v Bystrici vlastného kandidáta), ale ich hlavný odkaz bol jasný a bezchybný. Fašisti musia prísť o Banskú Bystricu. To zaznelo dostatočne nahlas a presvedčivo.

Ak by niekomu napadlo sťažovať sa, že ide o zneužitie štátneho sviatku na neférové ovplyvnenie blížiacich sa volieb, nič také sa nedeje. Keby počas osláv ktokoľvek agitoval za niekoho z radu demokratických kandidátov, bolo by to neprijateľné zasahovanie do ich priebehu. Kotleba je však extrémista pripravený slobodné voľby zrušiť a nahradiť ich prázdnym obalom, keby sa raz dostal k moci. Preto je správne zabrániť mu, aby demokratické voľby využíval vo svoj prospech, kým ich máme. Navyše, pre kotlebovcov SNP nie je sviatok, ale čierny deň v slovenských dejinách. Veď si ho aj demonštratívne pripomenuli zeleným balónom nad Bystricou. Na kritiku by teda bolo, keby najvyšší ústavní činitelia príležitosť nevyužili, ale nie to, že to spravili.

Čo za kritiku stojí, je bučanie na Fica s Dankom. Za iných okolností pokojne, ale sú príležitosti, keď si to treba odpustiť. Pretože SNP je viac ako to, či Fico kryje zlodejov. Je milión lepších situácií, keď sa mu to dá právom pripomenúť. Sú však sviatky, keď by sme sa mali snažiť aspoň o elementárnu súdržnosť, hoci máme na kopec vecí veľmi odlišný názor. A 29. august medzi ne patrí.

Rovnako nesprávne je, že premiér nedokázal odolať pokušeniu a okamžite ukázal na OĽaNO ako autora faux pas. Fico nemal žiadny dôkaz, že to tak bolo – tričká z protestov pred Bonaparte ním nie sú – a aj keby ho mal, štátnik by to prešiel mlčaním, nech si každý spraví svoj názor sám. Niekoľkí poslanci OĽaNO sa navyše oslavy vzorne zúčastnili. Je vrcholne nefér urobiť z nich pred celým Slovenskom fackovacích panákov.

Neudržal sa ani Danko a SNP využil, aby sa pustil do opozície („Nehovorím o šialenom fašizme, hovorím aj o šialených facebookových stránkach, podnikateľoch, ktorí vošli do politiky a ktorí sú vám sympatickí len preto, že kritizujú…“)

Mohla to byť príkladne dôstojná oslava, keby sa chvíľami príkladne po slovensky nezvrhla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie