Denník N

SNS oficiálne hovorí, že chce pád Richtera, Maďarič hovoril o konci koalície

Predseda vlády Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto – TASR
Predseda vlády Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto – TASR

Aktualizované 16:15. Podpredsedovia Smeru Marek Maďarič a Peter Pellegrini odkazujú Andrejovi Dankovi, že spájanie sa s opozíciou bude mať pre neho fatálne následky. SNS prvýkrát otvorene žiada odvolanie Jána Richtera.

Dohoda z minulotýždňovej koaličnej rady o upokojení vládnej krízy neplatí. SNS a Smer si na diaľku opäť odkazujú, kto by mal odísť z vlády, a hrozia koncom koalície.

Po páde ministra školstva Petra Plavčana, ktorý vo štvrtok končí ako minister, SNS už aj oficiálne žiada odchod ministra práce Jána Richtera.

Nehovorí to priamo predseda strany Andrej Danko, ale nechal hovoriť svoju podpredsedníčku.

Odchod ministra práce Richtera pre kauzu Čistý deň žiadala podpredsedníčka SNS Eva Smolíková v reakcii na ranné vyjadrenia podpredsedu Smeru a ministra kultúry Mareka Maďariča.

„Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ povedala Smolíková podľa vyhlásenia, ktoré poslala SNS.

Strana Andreja Danka doteraz o požiadavke na odchod Richtera hovorila len v náznakoch. Danko po piatkovej koaličnej rade poprel, že by niečo také od premiéra žiadal.

Podľa informácií zo Smeru a aj z SNS však Danko pred Ficom a Bélom Bugárom hovoril, že Richter musí skončiť a že jeho poslanci budú za jeho odvolanie hlasovať aj s opozíciou. Údajne na tom trval aj po tom, ako premiér Fico pohrozil, že by takéto hlasovanie spojil s hlasovaním o dôvere vláde. Spojiť takého hlasovania nie je priamo možné, no aj tak by hlasovanie SNS s opozíciou v takom vážnom bode mohlo znamenať koniec koalície.

Opozícia v stredu oznámila, že má už dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Richtera a predložia ich zrejme vo štvrtok. Predseda parlamentu potom musí schôdzu zvolať do siedmich dní.

Hlasovanie s opozíciou by bol koniec

„Ak by akákoľvek koaličná strana zahlasovala s opozíciou za odvolanie člena vlády, je to koniec koalície,“ povedal v stredu doobeda podpredseda Smeru Maďarič po príchode na zasadnutie vlády.

Pridal sa k nemu aj ďalší podpredseda Smeru, vicepremiér Peter Pellegrini. „To by bol veľmi, veľmi negatívny signál a myslím, že by asi každý logicky odpovedal, že by to veľmi vážne ohrozilo ďalšie možné fungovanie. Je aj v koaličnej dohode zakotvené, že by v parlamente nemali prechádzať hlasovania, kde by sa jedna z koaličných strán spojila s opozíciou, a už vôbec nie v takejto vážnej téme, ako je odvolanie člena vlády. To by mohlo mať fatálne následky,“ tvrdil Pellegrini.

Smolíková kontrovala, že ak chce Smer ultimatívne predložiť požiadavku, že celú existenciu vlády stavia len na kartu ministra Richtera, je to pre SNS vážny signál.

„Minister Richter podľa nášho názoru nedosahuje kvality ministra, ktorý by mal ‚položiť‘ túto vládu.“

Nevedia sa podľa nej ani stotožniť s tým, že Maďarič „stále útočí na SNS a jej predsedu Andreja Danka“. Maďarič a Danko sú v otvorenom spore už od minulého roka pre návrh na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a aj pre Maďaričovu kritiku teraz žiadal šéf SNS, aby ministri nekomentovali prácu kolegov.

Koaliční partneri sa len minulý piatok dohodli, že chcú spolu vládnuť ďalej, a Andrej Danko tvrdil, že žiaden minister nestojí za pád vlády. Zhodli sa tiež, že by mali pravidelne komunikovať a neposielať si odkazy cez médiá. Prímerie tak trvalo len necelých päť dní.

Video: Maďarič o odvolaní Richtera: Bol by to koniec koalície
Autor: Martina Koník

Doteraz len naznačovali

O Richterovi ako o adeptovi na odvolanie prvýkrát v náznakoch hovorila málo známa poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová. Agentúre SITA v polovici augusta vravela, že práve on nesie plnú zodpovednosť za dianie okolo Čistého dňa, a upozorňovala, že parlamentný školský výbor rokoval o dianí v tomto zariadení takmer pred rokom. „Minister Richter mal konať oveľa dôraznejšie ihneď na začiatku,“ tvrdila.

Smer vymeniť ministra odmieta a jeho ministri ešte aj v stredu tvrdili, že o požiadavke na jeho výmenu oficiálne nič nevedia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie