Denník N

Kiska poverí riadením školstva Matečnú, rozhodol bez Fica

Ministerka Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ministerka Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15:37. Ministerka pôdohospodárstva ešte ráno na vláde hovorila, že nevie, kto bude ministrom školstva.

Vo štvrtok končí vo svojej funkcii Peter Plavčan. Prezident poverí vedením školstva ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, oznámil to prezident Andrej Kiska na svojej stránke.

Prezident Kiska pritom nedostal návrh od premiéra Roberta Fica, ale rozhodol o dočasnom ministrovi sám.

Bez Fica

„Prezident žiaden návrh od predsedu vlády na dočasného ministra školstva nedostal, ani ho premiér v tejto súvislosti neoslovil,“ tvrdí hovorca prezidenta Roman Krpelan.

„Postup prezidenta upravuje článok 116 ústavy, bod 7, ktorý hovorí: Ak prijme prezident Slovenskej republiky demisiu alebo ak odvolá člena vlády, určí, ktorý z členov vlády bude dočasne spravovať veci člena vlády, ktorého demisiu prijal,“ povedal Krpelan.

Nová dočasná ministerka Gabriela Matečná po rokovaní vlády povedala, že premiér Fico s jej nominovaním nemal problém. Nechcela jasne povedať, kto a kedy ju nominoval. „Nominácia je zo SNS, takže nemusím hovoriť, kto ju dal,“ povedala Matečná. Nedozvedela sa to vraj z médií ani od prezidenta. A vedel o tejto nominácii premiér? „Asi áno,“ povedala Matečná.

„Nie som človek, ktorý chce robiť nejaké zmeny, ani sa to odo mňa neočakáva. Treba zabezpečiť normálny chod. Beriem to ako dočasné poverenie,“ hovorí Matečná. Nový školský rok však neotvorí, 1. septembra odchádza do Estónska.

„Asi áno,“ odpovedala Gabriela Matečná na otázku, či vedel Fico o tom, že bude ministerka školstva. Autor: Martina Koník 

Úrad vlády pritom v stanovisku napísal, že „podľa bežných zvyklostí prezident poverí riadením ministerstva osobu, ktorú mu po vzájomnej konzultácii navrhne predseda vlády“. Ako úrad vlády hodnotí rozhodnutie prezidenta, zatiaľ neodpovedali.

Plavčan nepríde osobne

Minister Plavčan nepríde svoju demisiu prezidentovi odovzdať osobne. Ministerstvo školstva to vysvetľuje tým, že minister Plavčan ešte minulý týždeň podpísal  abdikačný list, ktorý bol následne doručený do kancelárie prezidenta. „Ministrovi Petrovi Plavčanovi bolo dnes doručené písomné aj oficiálne prijatie demisie prezidentom,“ napísalo v reakcii ministerstvo.

Na odchod ho vyzval pred dvomi týždňami premiér Robert Fico pre kauzu s rozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum.

Odvtedy SNS neohlásila, kto bude novým ministrom školstva. Na meno sme sa opýtali aj SNS, zatiaľ nereagovala.

„Vnímame to ako dočasné opatrenie formálneho charakteru. Očakávame, že vláda čo najskôr vymenuje skutočného odborníka, ktorý hneď začne realizovať reformu Učiace sa Slovensko,“ reaguje šéf komory učiteľov Vladimír Crmoman. Hlavný problém vidí v tom, že experti mali do konca augusta predložiť finálne znenie textu reformy Učiace sa Slovensko a teraz podľa vyjadrení ministerstva školstva pre Aktuality.sk sa to zdrží, pretože sa čaká na nového ministra, dodal.

Fico chcel ministra obrany

Premiér Robert Fico ešte minulý týždeň hovoril, že ak SNS nepríde s menom na nového ministra, požiada o vedenie ministerstva školstva Petra Gajdoša, ministra obrany.

Hovoril, že od ministerky pôdohospodárstva Matečnej to nebude žiadať, pretože má zdravotné problémy s nohou. Nakoniec však prezident ohlásil, že to bude Matečná.

Matečná, ktorá by zajtra mala byť vymenovaná ako dočasná ministerka, ešte v stredu ráno pred rokovaním vlády povedala, že nevie, kto bude novým ministrom školstva. „Nemám také informácie,“ povedala pri príchode na vládu.

Matečná bola v poslednom čase na viacerých spoločných stretnutiach spolu s premiérom Robertom Ficom. Napríklad sa spolu objavili na žatve v polovicu júla, ale spoločne komunikovali aj tému dvojakých potravín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie