Denník N

Strela ponad Japonsko je len začiatok, vyhráža sa Kim. Podľa analytikov má teraz navrch

Kim Čong-un, iracionálny diktátor alebo mladý stratég?FOTO - AP
Kim Čong-un, iracionálny diktátor alebo mladý stratég?FOTO – AP

Ako sa vyhnúť vojne a zároveň zastaviť KĽDR v ohrozovaní susedov? Svet má podľa odborníka na Áziu, Richarda Turcsányiho, dve možnosti.

Je to len prvý krok našich operácií v Pacifiku a predohra ku skroteniu Guamu.

Tak severokórejský vodca Kim Čong-un vysvetlil vystrelenie rakety, ktorá v utorok preletela ponad japonský ostrov Hokkaido a dopadla do mora približne 1200 kilometrov od východného pobrežia Japonska.

Na ostrove Guam, kde žije asi 160-tisíc amerických občanov, má americká armáda hlavnú základňu v Tichomorí. Severokórejská propaganda ostrov spomína často, a vykresľuje ho ako predsunutú základňu pre inváziu.

Americký prezident Donald Trump začiatkom mesiaca po testoch interkontinentálnych rakiet varoval režim KĽDR (Kórejská ľudovodemokratická republika), že ak neprestane ohrozovať Spojené štáty, zareaguje „s ohňom a hnevom“.

Zatiaľ sa však zmohol len na slová a sankcie, ktoré podporila nezvyčajne jednotná Bezpečnostná rada OSN 5. augusta. Ani tie však nepresvedčili Kimov režim, aby zastavil testovanie svojich rakiet, a najnovšie nimi vystrašil Japonsko. Experti sa navyše obávajú, že po desaťročiach vývoja založeného na sovietskej technológii sa blíži k vyrobeniu interkontinentálnej rakety schopnej niesť jadrovú zbraň.

Ako zastaviť Kima?

Po strele, ktorá preletela ponad Japonsko, sa Bezpečnostná rada OSN síce pohotovo zišla a vydala novú rezolúciu, viac ako len na odsúdenie zvyšovania napätia sa však nezmohla. Od roku 2006 už ide o ôsme podobné vyhlásenie, ktoré skončilo bez poriadneho efektu.

„Kim Čong-unove kroky zapadajú do procesu ‚brinkmanship‘, čo je pohybovanie sa na hrane vojny s cieľom získať výhodu pre seba, pretože oponent ustúpi. Severokórejský líder chce, aby ustúpila druhá strana, nemyslím si však, že chce rozpútať vojnu. Chce však, aby to tak vyzeralo, že je pripravený to riskovať,“ hovorí slovenský expert na Áziu Richard Turcsányi a šéf think tanku Stratpol v tom čase v Barme, kde prežívajú krízu s Kimovými raketami podobne ako my vojnu na Ukrajine. 

„Takmer bez účasti,“ hovorí.

Oproti ohrozeným susedom ako Južná Kórea či Japonsko a ich spojencovi USA, ale aj OSN, má teraz Kim podľa slovenského experta navrch. „Kim už dávno prekročil Trumpovu ‚červenú líniu‘, a Trump neurobil nič. Juhokórejský prezident dokonca povedal, že na Kórejskom polostrove nebude vojna. To je síce dobrý krok na upokojenie ľudí, ale pri hre, akú zvolil Kim, je to veľmi zlý krok,“ myslí si analytik Turcsányi.

Zle vyzerá podľa neho aj to, že Japonci aj Američania nechali strelu len tak preletieť. „Možno vedeli, že ich nezasiahne, ale ak by ju zostrelili ešte pred preletom nad japonským územím, bol by to veľmi silný signál o ich vojenských schopnostiach. Takto o nich panujú pochybnosti,“ hovorí Turcsányi.

Business Insider píše, že Japonci buď v budúcnosti podobnú strelu zastavia protiraketovým systémom a vyzbrojenými loďami, alebo si budú musieť zvyknúť na takéto provokácie.

Kimovi podľa neho ide o ústupky, po ktorých by mohol prestať provokovať raketami. „Je, samozrejme, jasné, že nukleárnych zbraní a raketovej techniky sa nevzdá, ale napríklad ich prestane strieľať ponad Japonsko,“ dodáva.

Stratég alebo iracionálny diktátor

To všetko však platí len prípade, že Kim uvažuje racionálne. „A na to ešte stále nemáme jasnú odpoveď. Z určitého pohľadu sa však dá povedať, že robí premyslené kroky s určitým cieľom,“ hovorí Turcsányi.

Predpokladá, že Kim si bude dávať pozor, aby neurobil nič, na čo by zvyšok sveta nemohol reagovať inak ako vojensky, a teda napadnúť KĽDR. „Platí, že to by bol koniec Kimovho režimu, no zrejme by došlo k obrovským stratám na životoch, ekonomickým škodám a k bezprostrednému ohrozeniu juhokórejskej metropoly.“

Severokórejská raketa. FOTO – AP

Podľa analytikov z Brookings má vývoj rakiet s dlhým doletom pre Kima strategický význam. „Je to mladý muž, ktorý verí, že bude pri moci ďalších 40 rokov. Rakety sú jeho dlhodobou stratégiou. Verí, že zásadne zmenia rovnováhu mocností v regióne a prinútia USA, aby sa stiahli z Južnej Kórey. To by zapadalo do videnia diplomacie, akú zastával, dnes už bývalý šéf stratégie v Bielom dome, Steve Bannnon.

Ak by k tomu došlo, znamenalo by to podľa Brookings devastujúce dôsledky pre severovýchodnú Áziu a zvýšilo by to riziko novej kórejskej vojny. Japonsko aj Južná Kórea by začali vyvíjať jadrové zbrane, KĽDR by aj v prípade dohody zrejme podvádzala a pokračovala vo vývoji svojich zbraní.

Svet má v snahe vyhnúť sa vojnovému konfliktu podľa Turcsányiho dve možnosti, ako Kima skrotiť. „Buď mu dať to, čo chce, takže zrejme uznanie nukleárneho statusu, alebo naozaj veľmi jasné a legitímne definovanie ‚červenej čiary‘. To však bude ťažké, pretože je otázne, či by s tým súhlasili Juhokórejčania, Japonci a hlavne Číňania.“

Trump po utorkovom teste rakety stredného doletu Hwasong-12 povedal, že všetky možnosti sú na stole. OSN vyzvala Kima, aby zastavil ďalšie raketové pokusy. Pridávať nové sankcie k tým zo začiatku mesiaca však nikto nechce. Odhaduje sa, že pre ne by mohla Severná Kórea prísť až o tretinu príjmov z exportu.

Deň po výstrele ponad Japonsko Trump pritvrdil na Twitteri. „USA sa rozprávali so Severnou Kóreou, a platili im vydieračské peniaze 25 rokov. Rozprávanie nie je odpoveď!“

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie