Denník N

Učiteľskí odborári odmietli ponuku premiéra, že ak nebudú štrajkovať, dostanú vyššie platy skôr

Zľava: minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a šéf školských odborov Pavel Ondek. Foto – TASR
Zľava: minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a šéf školských odborov Pavel Ondek. Foto – TASR

Premiér Robert Fico ponúkol učiteľom, že dostanú zvýšenie platov o tri mesiace skôr, ak nebudú štrajkovať.

Školskí odborári odmietli podpísať memorandum, že nebudú do konca vládneho obdobia štrajkovať výmenou za to, že dostanú vyššie platy už od tohto septembra. Vyššie platy skôr však chcú.

„Neodsúhlasili sme memorandum z pozície návrhu vlády a nehovoríme o sociálnom zmieri, pretože tam je ten záväzok do roku 2020. My však chceme kolektívne vyjednávať aj v budúcnosti,“ povedal po rokovaní šéf odborov Pavel Ondek.

Vyjadrili podľa neho „určitú podporu navýšeniu platov učiteľov od septembra a uvidia, ako sa rozhodne vláda“ . Ďalšie zvyšovanie by malo prísť v septembri 2018, 2019 aj v januári 202, vždy o šesť percent.

Ficova podmienka

V programovom vyhlásení vlády je napísané, že učitelia dostanú vyššie platy o šesť percent od januára budúceho roku. Premiér Robert Fico a odchádzajúci minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) však učiteľom ponúkli, že dostanú šesť percent pridané už od septembra, ak sľúbia, že nebudú štrajkovať do konca tejto vlády.

Po takmer štvorhodinovom rokovaní však odborári ponuku odmietli. Je preto otázne, čo vláda teraz urobí a odkedy učiteľom platy zvýši.

Naposledy vo veľkom učitelia štrajkovali práve pred poslednými voľbami.

„My sme si to zrátali. Pokiaľ by bolo navýšenie podľa programového vyhlásenia vlády, to znamená január 2018, 2019 a 2020, tak do tarifných platov by každý zamestnanec za tých 28 mesiacov dostal 19,1 percenta. Pokiaľ by to navýšenie bolo v septembri 2017, septembri 2018, septembri 2019 a januári 2020, každý jeden zamestnanec za tých 28 mesiacov by dostal do taríf 26,25 percenta,“ povedal Ondek.

Blokovali to mestá

Pôvodne zvyšovanie platov od septembra blokovali obce a mestá. Navýšenie miezd učiteľom od septembra by znamenalo, že združenie miest a obcí ustúpilo, do minulého mesiaca totiž tvrdilo, že na zvyšovanie platov nemajú peniaze.

Pod mestá a obce patria základné aj materské školy. Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány pred mesiacom povedal, že peniaze nemali na zvyšovanie platov ani v septembri, ani v januári 2018. Ak sa budú zvyšovať len v septembri, mali by to finančne zvládnuť.

Extra peniaze od ministerstva financií neočakávajú. Výnos z daní bude totiž podľa neho vyšší, ako očakávali.  Turčány však upozornil, že niektoré obce a mestá môžu mať problém, najmä tie, ktoré majú menej detí alebo starších učiteľov, ktorí majú vyššie platy.

Vládni analytici: Zvýšte platy

Platy učiteľov by sa mali razantne zvyšovať aj podľa vládnych analytikov. V revízii výdavkov, ktorú pripravili analytici v Útvare hodnoty za peniaze a Inštitútu vzdelávacej politiky, sa píše, že kľúčové pre kvalitu vzdelávania bude zlepšenie postavenia učiteľov. „Zvyšovanie platov učiteľov v regionálnom aj vysokom školstve je jednou z výdavkových priorít vlády,“ napísali.

Podľa medzinárodných výskumov má učiteľ najväčší vplyv na kvalitu vzdelávania. V porovnaní s krajinami OECD nemáme na Slovensku na základných a stredných školách relatívne viac učiteľov, slovenskí učitelia sú porovnateľne vyťažení ako ich kolegovia v zahraničí, zarábajú však výrazne menej, napísali.

„Plat v priemere tvorí 61 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov, priemer OECD je 85 percent. Finančné ohodnotenie je pritom jedným z kľúčových faktorov atraktivity povolania. Zvyšovanie platov by malo do roku 2020 zvýšiť podiel miezd učiteľov v regionálnom školstve na 67 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov,“ navrhujú analytici.

Najviac by sa malo dbať na zvýšenie platov mladých začínajúcich učiteľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie