Denník N

Táto vláda sa dá aj pochváliť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie konkrétni ministri a ani priority vlády, ale snaha zostať na Západe je hlavným prínosom vlády.

Minister školstva už svoju misiu ukončil. Je prvým z tejto vlády a nemal by byť posledný. Stačí použiť kritériá, ktoré pri Petrovi Plavčanovi pomenoval premiér Robert Fico, a z vlády by rýchlo mali odísť aj minister vnútra a minister práce.

Obraz tretej Ficovej vlády dobre dopĺňa dilema, pred ktorou týždeň prešľapovala SNS: ktorého z dvojice zostávajúcich ministrov poveriť dočasným vedením školstva. Bez hanby sa to nedá.

A k tomu si priznajme, že väčšina súčasných ministrov je takmer neviditeľná. Ani úprimná snaha neumožňuje chváliť ich alebo aspoň s nimi polemizovať. Na vine nie je letná kríza, oni jednoducho neexistujú.

Napriek tomu sa dá súčasná vláda aj pochváliť. Určite sa dajú nájsť ministri, ktorí sa snažia bojovať o titul jednookého kráľa medzi slepými. A iste sú medzi nimi aj takí, ktorí aktívne sami neškodia krajine a dokonca možno aj niečo zlepšujú.

Vždy znovu a znovu však narazíme. Robia to totiž vo vláde, ktorá je symbolom rozkrádania a „náš človek“ by mohol byť pokojne sloganom na erbe tejto zostavy.

Podobne je to aj s hrádzou proti extrémistom, čo mal byť zmysel vzniku tejto koalície. Vláde nemožno uprieť, že o hrozbe extrémistov hovorí a dokonca sa nebojí aj pomenovať, že nimi sú fašisti. Koľko ich potenciálnych voličov však odradili a koľko vyrobili tým, že Kaliňák stále sedí vo vláde a ani po Plavčanovi sa z nej nechystá?

Ak nie konkrétni ministri a ani priority vlády, tak potom čo sa dá pochváliť? Snaha zostať na Západe. O motivácii premiéra Fica sa dá dlho špekulovať a iste nepatrí medzi najsilnejších obhajcov hodnôt slobody a demokracie, ktoré Západ definujú. Napriek tomu sa zjavne rozhodol a teraz sa tvári ako fanúšik jadra.

Fico a jeho vlády veľmi systematicky pracovali na rozobratí štátu. Až do jadra. Musíme mu však uznať, že ani keď vládol sám, nerozbúral demokratické zriadenie a síce so škrípaním zubov a hlúpymi rečami, ale neobmedzil ani slobody. Porovnanie s Maďarskom a Poľskom je dnes najjednoznačnejším dôkazom.

Ak by sme sa udržali v tej normálnejšej časti Európy, bolo by to najväčšie prekvapenie Ficových vlád. Niekto, kto si November ani nevšimol, by jeho odkazu dal viac, ako si v bežný deň škandálov a káuz tejto vlády vieme pripustiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie