Denník N

GoGo s Rytmusom: Daruješ auto Rómovi, alebo ho necháš rozbiť?

Raper a youtuber sa v kampani pre aplikáciu Náš názor stavili, či sú Slováci rasisti. Rytmus súhlasí, GoGo verí v opak.

Pre slušnú rómsku rodinu kúpil slovenský raper a najúspešnejší youtuber rodinné SUV. Po Rytmusovom zjednávaní ich vyšlo 7500 eur. Visí na žeriave v Banskej Bystrici a o 23 dní sa rozhodne o jeho osude.

Obaja sa stavili, či je Slovensko rasistické. Cez bezplatnú aplikáciu Nas nazor ľudí vyzývajú, aby hlasovali: „Doprajete auto Rómovi, alebo ho necháte rozbiť?“ pýtajú sa. Projekt zastrešuje nezisková organizácia Náš názor.

Vo videu, ktoré GoGo zverejnil na svojom kanáli GoGoManTv, ukazujú, ako auto vyberali. Navštívili osadu, kde hľadali „slušného Róma“. Podľa jednej zo zakladateľov projektu Vladimíry Ledeckej dostali tipy hneď na niekoľko. Medzi inými navštívili rodinu s dvanástimi deťmi, kde bol otec zamestnaný a matka na materskej.

Zvolili však inú rodinu. Matka aj otec pracujú a deti v škole dosahujú nadpriemerné výsledky. Deti navštevujú aj umeleckú školu, klavír a husle. „Máme trošku inú predstavu o živote,“ vraví matka.

„A ty si Róm či polovičný? Akú máš o nás mienku?“ pýtal sa Rytmusa otec rodiny. „Otec je český Róm, mama gádžovka,“ odpovedal.

Rodina vraví, že sa im vo štvrtok pokazilo auto, ročník 95. „Staršie ako ja,“ vraví dvadsaťročný Daniel Štrauch alias GoGo.

„Práve preto sme tu my. Budeme sa ľudí pýtať, či keď vidia, že makáte, vám auto doprajú, alebo by radšej videli, ako by bolo zhodené zo žeriavu a zničené,“ vraví GoGo. Slovákom verí, auto rómskej rodine doprajú. Na rozdiel od Rytmusa, ktorý si myslí, že sa Slováci ukážu ako rasisti. Preto sa stavili. Hlasovanie sa už začalo a bude trvať viac ako tri týždne.

Vybraná rodina má problémy s predsudkami. „Žijú ako ostatní, chceli by, aby ich aj brali ako všetkých ostatných bez ohľadu na farbu pleti a rómsky pôvod,“ povedala pre Denník N Ledecká.

Rómskej problematike sa dlhodobo venuje aj v tíme prezidenta Andreja Kisku.

S ním Daniel Štrauch alias GoGo natočil v decembri 2016 video, kde mu cestou do práce kladie rôzne otázky a robí mu osobného šoféra.

Daniel Štrauch má viac ako jeden a pol milióna odberateľov. V roku 2015 vydal v knihu, GoGo – chalan z internetu, ktorá mapovala jeho youtuberský život.

Pred minuloročnými parlamentnými voľbami zverejnil video, kde Slovákov vyzýva, aby išli voliť. „Každý máme len jeden hlas, tak ho nenechajme prepadnúť tým, čo majú len jeden vlas,“ vraví vo videu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie