Denník N

Fico ustúpil Dankovi: koalícia zvýši platy učiteľom, aj keď sa nevzdali štrajkov

Foto – TASR
Foto – TASR

Aj keď to tak premiér Robert Fico nepomenoval, v spore o platy učiteľov uspel Andrej Danko.

Vládna koalícia zvýši od zajtrajška platy všetkých učiteľov o šesť percent. Po neformálnom rokovaní koaličných lídrov to oznámil Robert Fico.

Aj keď to tak premiér neprezentoval, ide o výrazný ústupok Smeru voči SNS. Robert Fico totiž sľuboval zvyšovanie platov od tohto septembra a potom postupne až do roku 2020 iba v prípade, že sa školské odbory na tri roky vzdajú štrajkov.

Teraz premiér oznámil, že platy od 1. septembra zvýšia, ale učitelia strácajú nárok na automatické zvyšovanie v nasledujúcich rokoch. Nepovedal však, že už učiteľom ďalej platy zvyšovať nebudú. Postupné zvyšovanie má vláda v programovom vyhlásení.

SNS učiteľov jasne podporila

Neformálne stretnutie Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára sa uskutočnilo uprostred vládnej krízy a vopred ho neoznámili. Potvrdili ho až spoločným vyhlásením.

Ešte včera po tom, ako odbory odmietli podmienky Smeru, sa SNS jasne postavila na ich stranu. Strana vyhlásila, že rešpektuje a podporuje stanovisko školských odborárov, ktorí sa rozhodli nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri.

„Nikto nemôže žiadať od odborárov, aby sa vzdali jedného zo svojich základných práv, a to je aj právo na štrajk,“ vyhlásila v stredu podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

Strana Andreja Danka tak jasne išla proti požiadavke Roberta Fica, že odbory sa musia vzdať práva na štrajk. Takúto dohodu pritom ešte cez leto od učiteľov chcel nielen Fico, ale aj minister školstva z SNS Peter Plavčan.

Oznámenie koaličných lídrov je teraz možné vnímať ako ústupok SNS. Predseda strany Danko síce hovoril, že mu je ľúto, že učitelia nemajú isté zvyšovanie platov aj v budúcnosti, dosiahol však zvyšovanie platov už od septembra.

Video: Ako Fico, Danko a Bugár ohlásili vyššie platy pre učiteľov
autorka: Martina Koník

Fico hovoril, že inak dostanú viac až v januári

Premiér Fico pôvodne podpisom memoranda podmienil zvyšovanie platov učiteľov od septembra a skôr tvrdil, že pri nepodpísaní memoranda sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia vlády a mzdy im vzrastú až v januári 2018.

Termín 1. september aj bez memoranda tak je od premiéra nový.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár hovoril, že je z rozhodnutia školských odborov smutný.

Nikto z lídrov neodpovedal na otázky k vládnej kríze a požiadavky SNS na odchod ministra práce Jána Richtera.

Audio: SNS oficiálne žiada pád Jána Richtera

Napätie rastie

Podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, ktorá v stredu podporila učiteľov, zároveň v ten istý deň zaútočila na Smer aj cez ministra práce Jána Richtera. Cez ňu SNS ventilovala zásadné požiadavky voči koaličnému partnerovi.

Smolíková za SNS hovorila, že chcú odchod Richtera z funkcie. Z jej vyjadrení však nie je jasné, či poslanci strany budú hlasovať za odvolanie Richtera spolu s opozíciou.

„SNS od začiatku potláčala výhrady, ktoré mala a má k práci ministra, pána Richtera. Napriek tomu sa poslanci za národnú stranu zodpovedne postavili ku koaličnému partnerovi a podržali mu ministra v prvom hlasovaní a jeho odvolávaní, nastala však nová situácia, ku ktorej sa opäť postavíme zodpovedne,“ vyhlásila v stredu Smolíková.

Reagovala tak aj na vyhlásenie ministra kultúry a podpredsedu Smeru Mareka Maďariča, že ak by koaličný partner hlasoval s opozíciou za pád ministra, znamenalo by to koniec koalície.

Video: Marek Maďarič o možnom páde koalície
autorka: Martina Koník

 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie