Denník N

Kotleba chce byť znovu županom, ohlásil svoju kandidatúru

Marian Kotleba na tlačovej konferencii 28. júla 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba na tlačovej konferencii 28. júla 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Banskobystrického samosprávneho kraja a šéf strany ĽSNS Marian Kotleba povedal, že by chcel ďalej pokračovať vo funkcii.

Aktualizované 16:00

Marian Kotleba ukončil diskusie o tom, či bude, alebo nebude kandidovať na župana. V novom sídle strany v Novom svete pri Banskej Bystrici vo štvrtok oznámil, že znovu chce byť na čele Banskobystrického kraja.

Po zmene zákona z dielne Smeru, ktorá určila, že voľba bude jednokolová, by v prípade víťazstva riadil župu päť rokov.

Špekulácie o tom, či Kotleba bude kandidovať, sa objavovali v posledných týždňoch častejšie. On sám to nepotvrdzoval, ani keď sa už objavili výsledky prieskumov, v ktorých figuroval.

„Rozhodnutie som prehodnocoval sám v sebe, s rodinou, s kolegami každý jeden deň od dňa vyhlásenia volieb… Aj dnes ráno som sa rozprával s kolegami, či do toho ideme, a či to ľudia ocenia. Na jednej strane robíme naozaj intenzívne, nie len ja, ale aj mnohí ďalší kolegovia, nemáme osobné životy, na druhej strane počúvate negatívne správy, aké je všetko zlé. Nebolo to jednoduché, ale rozhodli sme sa,“ vyhlásil Kotleba.

ĽSNS postaví v Banskobystrickej župe 38 kandidátov na poslancov. Kotleba by považoval za úspech, ak by sa do zastupiteľstva dostalo desať až pätnásť z nich.

Kotleba povedal, že neverí predvolebným prieskumom, aj preto si ich nedáva robiť. Tvrdí, že jediný relevantný prieskum sú voľby. „Komentovať prieskumy dnes je čistá strata času. Ako rozhodnú ľudia, tak bude,“ reagoval na výsledky doterajších prieskumov protikandidátov.

Posledný reprezentatívny prieskum verejnej mienky agentúry Focus z prelomu júla a augusta, ktorý dal urobiť jeden z kandidátov, Martin Juhaniak, ukázal, že väčšie šance stať sa županom ako Kotleba má podnikateľ Ján Lunter. Prvýkrát Kotlebu predbehol, aj keď rozdiel medzi nimi bol len veľmi mierny.

Foto N

Prieskum odpovedal aj na otázku, koho by respondenti volili, ak by Kotleba nekandidoval. Vybrali by si Luntera.

Luntera  sa pred týždňom rozhodla podporiť v župných voľbách aj strana Smer, oznámil to podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Neskôr sa k podpore Luntera pridali aj Most-Híd, Progresívne Slovensko či Šanca.

Župa prišla o eurofondy

Keď Kotleba nastúpil na konci roku 2013 do úradu, mal pred sebou ťažkú úlohu. Splniť to, čo nasľuboval, a to bez jediného poslanca v regionálnom zastupiteľstve, keďže tak to určili voľby.

Tvrdil, že odstráni závislosť župy od eurofondov. Na škodu obyvateľov kraja je to azda jediná vec z programu, ktorá sa mu podarila.

Župa v dôsledku jeho rozhodnutí prišla reálne o minimálne 20 miliónov eur, ktoré mali ísť na opravu ciest a domovy sociálnych služieb. Ak ešte približne pred rokom bola aspoň teoretická šanca, že nejaké peniaze do župy natečú, po obvinení úradu z nelegálnej práce neexistuje ani tá.

Kotlebov úrad od decembra roku 2013 do konca mája 2017 nepodal žiadosti, a teda ani nedostal žiadne peniaze z eurofondov.

Za spomínané obdobie podal jedinú žiadosť o štátnu dotáciu, jeden a pol milióna na rekonštrukciu remeselného domu a mangľovne v Brezne. Tú mu štát zamietol.

Pomohol mu štát

Za svoj najväčší úspech považuje Kotleba zníženie zadlženosti o 21 miliónov voči bankám a splatenie záväzkov vo výške 15 miliónov eur bez úveru. Zníženie celkovej zadlženosti kraja by bol úspech, ale keď sa pozrieme na príjmy župy, nemusí byť Kotlebov.

Je pravda, že Kotleba nezobral žiadny nový úver a znižoval dlh, ale pomohol mu štát. Na rozdiel od predchodcu Vladimíra Maňku (Smer) dostal a dostane z daní o 84 až 86 miliónov eur viac.

Pri výpočte úspechov Kotleba pokračoval 300 kilometrami opravených ciest s podstatne nižšími nákladmi ako jeho predchodcovia a o 600-tisíc menšími nákladmi na chod úradu.

Kotleba sľuboval, že „odstráni zvýhodňovanie nielen cigánskych parazitov pred slušnými ľuďmi“. Neodstránil nič a zamestnal takmer celú svoju rodinu a desiatky straníkov v úrade.

Uspel v útokoch na kultúru

Hovoril, že zamestná od 500 do 15-tisíc nezamestnateľných. Zamestnal, aj to len dočasne deväťdesiat. Chcel zakladať neziskové organizácie, sociálne podniky, obnoviť poľnohospodárstvo a stavať byty. Neurobil ani jedno z toho.

Zvyšovať bezpečnosť zakladaním „domobrany“ v obciach. Projekt nefunguje.

V zdravotníctve chcel zabezpečiť rovnomerné rozmiestňovanie lekárov v regióne. Nakoniec konštatoval, že župa na to nemá právomoc.

Ak bol Kotleba v niečom úspešný, tak to boli útoky na kultúru. V roku 2015 nepodpísal približne 20-tisícovú schválenú dotáciu pre banskobystrické Divadlo Štúdio tanca, a potom 7000 eur pre Bábkové divadlo na Rázcestí. Predstavenie ochotníckeho Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna, ktoré si sám objednal, ukončil uprostred dejstva.

Kotleba a jeho bratstvo

Kotleba vyhlasoval, že klientelizmus, rodinkárstvo, politikárčenie a korupcia jeho príchodom v župe končia. Zamestnal však dvoch bratov a manželku, všetky rozhodujúce posty obsadil straníkmi z ĽSNS.

Na svoje si kotlebovci prišli aj pri menších župných zákazkách. Pochybnosti vyvolávali aj jeho transparentné súťaže.

V jednej z nich, pri predaji župného auta, bol úspešný aj županov brat Martin. Jeden brat súťažil, druhý, Marek, posudzoval ponuky a tretí, Marian, podpisoval. Martin Kotleba nakoniec od zmluvy so župou odstúpil.

Ďalšiu súťaž vypísal na opravu ciest. Pätnásť tendrov za takmer desať miliónov eur vyhlásili v jeden deň a záujemcovia mali na prípravu tri pracovné dni.

V deviatich prípadoch vyhrala firma Renomont Profi z Trenčína so štyrmi zamestnancami. Po otvorení kauzy televíziou Markíza víťaz odstúpil zo súťaže.

Banskobystrická regionálna správa ciest, stopercentná župná spoločnosť, ktorú personálne ovláda ĽSNS, podpísala v apríli roku 2015 rámcovú zmluvu na výrub drevín v okolí ciest s firmou WorldWood Slovakia z Detvy. O tri mesiace neskôr pribudol dodatok, ktorý rozšíril pôsobnosť firmy o okresy Veľký Krtíš a Lučenec, teda na dvanásť okresov.

Na čiastkovej zmluve figuruje podpis poslanca Miroslava Suju (Strana zelených), nového podpredsedu predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest a Kotlebovho spojenca v župnom zastupiteľstve. Konateľom firmy je Marek Danko, Sujov švagor.

Aj pred nástupom Kotlebu do úradu si župa výrub drevín objednávala u externých subjektov. V čase, keď Suja ešte nebol vo vedení regionálnej správy ciest, zmluvy s WorldWoodom podpisovali kotlebovci Rastislav Schlosár alebo Martin Beluský.

Princíp zmluvy je jednoduchý. Firma na vlastné náklady vyrúbe stromy, kriaky a iné dreviny okolo vopred určených úsekov ciest. Odmenou je drevná hmota. Firma Worldwood sa okrem iného zaoberá aj štiepkovaním.

Nemá župných poslancov, má spojencov

Kotleba nemá v župnom parlamente žiadnych poslancov za ĽSNS, ale nie je tam úplne sám. Pomáha mu trojlístok Suja, Jozef Tokár a Jozef Šimko.

Suja z Detvy kandidoval za Stranu zelených, ale rýchlo sa stal Kotlebovým spojencom a sponzorom jeho strany. Tokár sa dostal do zastupiteľstva so Smerom, ale keď ho vylúčili, pridal sa ku Kotlebovi.

Obom sa župan odvďačil. Kotleba nominoval Suju za podpredsedu predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest, ktorú personálne ovláda, a Tokára dosadil do dozornej rady.

Jozef Šimko, primátor Rimavskej Soboty, kandidát na župana v blížiacich sa voľbách a sponzor ĽSNS, spolupracuje s Kotlebom dlhodobo. Pri protestoch proti migrantom vystupovali spolu na tlačovej besede.

Suja a jemu blízki ľudia ťažia podľa Transparency International Slovakia aj z ďalších transakcií so župou. Za Kotlebu podporil kraj tritisíc eurami detvianske súťaže silákov, organizované firmami, ktoré Suja zakladal.

„Dariť sa v BBSK začína aj Tokárovi. Od roku 2015 sa mu podarilo získať ako živnostníkovi od župných organizácií štyri zákazky. Tá posledná presiahla hodnotu osemtisíc eur,“ píše Transparency.

V máji tohto roku protestovali niektorí župní poslanci proti Kotlebovmu blokovaniu dotácií na verejnoprospešné aktivity. O dotáciu totiž požiadal aj strelecký klub v Detve, ktorého konateľom je Peter Kulič (kandidoval v parlamentných voľbách za ĽSNS). Areál streleckého klubu vlastní poslanec Miroslav Suja.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie