Denník N

Danko sa tvári, že ešte nevie, či pre Richtera položí koalíciu (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS zatiaľ nemá odpoveď na otázku, či bude pre SNS zotrvanie ministra Jána Richtera vo funkcii dôvodom na odchod z koalície, ani ako bude jeho strana hlasovať pri jeho odvolávaní. Nemá ani nového ministra školstva.

Napriek tomu, že SNS v stredu prvýkrát otvorene požiadala premiéra o odvolanie ministra práce Jána Richtera, Andrej Danko vraj nemá odpoveď na otázku, či ide o podmienku, ktorá môže položiť vládu.

„Skúste nechať ten život bežať. Nemusíte všetko vedieť. Ak príde situácia, keď to budem vedieť zodpovedať, tak vám to zodpoviem,“ odpovedal na otázku Denníka N. Táto odpoveď patrila aj k otázke, ako bude SNS hlasovať pri opozičnom pokuse odvolať Richtera v parlamente. „Sú situácie, keď ešte odpovede na otázky sú veľmi ďaleko, pretože existuje aj určitá politická taktika,“ tvrdil.

Video: Danko o odvolaní Richtera: Buď dohoda, alebo vláda odborníkov
autorka: Martina Koník

 

Predseda parlamentu nevedel počas brífingu k otvoreniu zrekonštruovaného presscentra v Národnej rade zodpovedať ani otázku, či už má nástupcu ministra školstva Petra Plavčana.

Andrej Danko na brífingu opakoval, že si rád v roku 2020 pozrie, ako bude vládnuť dnešná opozícia. Potom to ešte zopakoval v odpovedi na otázku, či zhodí koalíciu, a hovoril, že tým povedal všetko.

Nenechať sa valcovať veľkou stranou

„Môžete sa nechať valcovať veľkou politickou stranou a môžete fungovať. Som veľmi rád, že v tejto koalícii dokážeme veľa vecí vydiskutovať, aj keď sme sa dostali v určitej rovine za hranicu,“ odpovedal Danko všeobecne k situácii v koalícii.

Predsedovia koaličných strán sa vo štvrtok predpoludním stretli na schôdzke, ktorú označili za neformálnu a ich tlačové úrady ju do poslednej chvíle tajili. Obsah rokovania nie je známy a nie je jasné, či a s akým výsledkom sa bavili na tému odvolania Richtera.

Výsledkom stretnutia bolo len spoločné vyhlásenia bez možnosti novinárskych otázok na tému zvyšovania platov učiteľov.

Ako žiadali pád Richtera

„Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ napísala v stredu podpredsedníčka SNS Eva Smolíková vo vyhlásení pre médiá.

Smolíková vo vyhlásení reagovala aj na slová ministra kultúry a podpredsedu Smeru Mareka Maďariča. „Ak by akákoľvek koaličná strana zahlasovala s opozíciou za odvolanie člena vlády, je to koniec koalície,“ povedal v stredu doobeda Maďarič. Podobne na otázku o hlasovaní o Richterovi odpovedal aj ďalší podpredseda Smeru a vicepremiér Peter Pellegrini.

Audio: SNS oficiálne žiada pád Jána Richtera

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie