Denník N

Vyjednávania o brexite idú slimačím tempom, z premiérskeho kresla sa neponáhľa ani Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto – TASR/AP
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto – TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová chce zostať na čele konzervatívcov. Reagovala tak na špekulácie, že skončí deň po plánovanom odchode Veľkej Británie z EÚ v lete 2019.

júnových predčasných parlamentných voľbách, ktoré Theresa Mayová sama iniciovala, jej konzervatívci síce zvíťazili, ale stratili väčšinu. Prišli o 13 poslaneckých stoličiek, čo v konečnom dôsledku znamenalo trpkú prehru pre 60-ročnú premiérku.

V neskoršom rozhovore pre BBC priznala, že keď zbadala konečné výsledky, neubránila sa slzám, ale zároveň dodala: „Neuvažovala som o odstúpení, pretože som stále cítila zodpovednosť zabezpečiť, aby krajina mala vládu.“

EÚ viní za pomalé rokovania Britániu

Od volieb ubehli takmer tri mesiace a rokovania o brexite s EÚ sa síce začali, ale hlavní vyjednávači obidvoch strán sa zhodujú na tom, že postupujú len veľmi pomaly. Hlavný vyjednávač za EÚ Michel Barnier opätovne vyzýva britskú stranu, aby jasne vyjadrila svoje postoje k jednotlivým otázkam.

K Barnierovi sa pridal aj Guy Verhofstadt, hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu. Ten upozornil na neochotu britskej vlády zrozumiteľnejšie vyjadriť svoje názory na finančné otázky a práva občanov po brexite, čo značným spôsobom spomaľuje rokovania.

Pri súčasnom tempe vyjednávania sa podľa Verhofstadta nepodarí splniť pôvodný plán – otvoriť problém novej formy obchodných vzťahov EÚ s Britániou už v októbri tohto roka.

Mayová reagovala počas návštevy Japonska

Theresa Mayová tieto slová popierala počas svojej nedávnej trojdňovej návštevy Japonska. Podľa britskej premiérky je to práve Británia, ktorá počas rokovaní prichádza s novými myšlienkami a konkrétnymi návrhmi. Už po niekoľkýkrát zdôraznila, že Británia je pripravená odísť z rokovaní bez dohody, ak by predkladaný návrh EÚ považovala za neprijateľný.

Mayová išla do Japonska s cieľom zlepšiť vzťahy s krajinou vychádzajúceho slnka a vybudovať základy zmluvy upravujúcej ich budúcu obchodnú zmluvu. Narazila však na jednoznačné odmietnutie zo strany Japonska, ktoré podmienilo akékoľvek začatie rozhovorov o podobe britsko-japonskej obchodnej zmluvy vykryštalizovaním vzťahov Británie s EÚ po jej odchode.

Návšteva Japonska vyvolala kritické hlasy aj v Británii. Podľa britských labouristov totiž pravým dôvodom Mayovej návštevy v ázijskej krajine je strach z rýchleho rozhodnutia japonských firiem vrátane japonskej investičnej banky opustiť Veľkú Britániu.

Som bojovníčka, premiérkou zostanem až do ďalších volieb

Neľahká pozícia sa ešte viac otriasla po tom, ako britské Metro prinieslo v nedeľu informáciu, že Mayová abdikuje deň po pravdepodobnom odchode Británie z EÚ – 30. augusta 2019. Podľa zverejnených informácií sa dokonca už 12 členov konzervatívnej strany podpísalo pod žiadosť, aby odstúpila. Na spustenie nového hlasovania o predsedníctve strany je potrebných 48 podpisov.

Na tieto špekulácie reagovala samotná Mayová v jednom z rozhovorov práve počas návštevy Japonska. „Áno, veľa sa špekuluje o mojej budúcnosti, ale tieto reči sa nezakladajú na pravde. Vo svojej funkcii chcem zostať celé volebné obdobie. Mám pred sebou skutočne náročnú úlohu pre celú Veľkú Britániu. Chcem pre nás získať výhodnú zmluvu o brexite a taktiež chcem s EÚ vybudovať hlboké a špeciálne partnerstvo,“ citoval ju Independent.

„Popasujeme sa s neprávosťami vo vnútri Británie, ale taktiež v zahraničí uzavrieme také obchodné dohody, ktoré našej ekonomike prinesú prosperitu a nové pracovné miesta. Mám v úmysle zabezpečiť našej krajine svetlú budúcnosť.“

Tieto slová určite nie sú náhodné, pretože o mesiac bude Mayová čeliť vážnemu testu vlastnej autority v radoch konzervatívcov. Na každoročnej konferencii jej strany v Manchestri predstúpi pred jej radových členov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie