Denník N

Mičev začal s vypratávaním, Lunter ho možno dokončí. A čo Klus?

Marian Kotleba oznámil, že sa chce stať opäť županom. Čo z toho vyplýva?

Na tento príbeh sa možno pozrieť ako na sled filmových obrazov, pomerne nesúrodý. Postavy neznámy režisér nahodil v duchu žánru (western) očakávaným spôsobom. Jeden darebák, ktorý na prekvapenie až dokonca des všetkých ovládol pred pár rokmi vymedzené územie (Kotleba), potom zaskočený ľud neschopný protiakcie, po čase sa na plátne objavia traja pomerne silní súperi – záchrancovia à la Yul Brynner and comp. (Lunter, Klus, Mičev). Osve s malou šancou mu vyprášiť kožuch, ich sila je, iba ak sú zjednotení. Mýtický boj Zla a Dobra, ako vraví podpredseda Smeru Pellegrini, keď nedávno podporil Luntera? Áno aj nie.

Ak sa pomyselné stávky ešte donedávna preklápali skôr na stranu, že Kotleba hodí do tohto ringu uterák (pretože vie, že tentoraz prehrá), tak práve po oznámení podpory Smeru občianskemu kandidátovi Jánovi Lunterovi si to mohol spočítať. A skúsi to. Hlavné dôvody sú dva.

Po prvé, jasná podpora Smeru vyzerá na prvý pohľad ako úplne správna vec, v skutočnosti je však nedomyslená a môže Lunterovi uškodiť. Smer ako dominanciu si vynucujúci hráč, ktorý práve v Banskej Bystrici toho v minulosti veľa pokazil, si bez opýtania „privlastnil“ toho, koho úspech predpokladá. Na základe výskumov verejnej mienky aj vlastných, nezverejnených. Dobre, ibaže presne v tomto povstaleckom kraji je slovo Smer druh nadávky. Lunter je priam učebnicový volič občianskej pravice, o to viac mu označenie „smerák“ môže uškodiť.

Po druhé, Smer ťažkou bagančou a predčasne vstúpil do súboja demokratických kandidátov Lunter – Klus – Mičev, ktorý mohol a mal byť ukončený až v priebehu septembra, minimálne po piatom, keď sa uzavrú kandidátky. Inými slovami, Smer týmto odkryl pred Kotlebom karty, ktoré mu mali ostať utajené. Áno, Klus si to zrejme (trochu či veľa, to je otázka) pokazil útokom na agentúru Focus a Mičeva môžu tí jednoduchší z voličov zredukovať na „červeného proti hnedému“, základné parametre sú však dané. Všetci traja sú nepopierateľne akceptovateľní demokratickí kandidáti, schopní poraziť Kotlebu. Áno, Lunter podľa najnovších prieskumov od nich odskočil o päť až desať percent, čo už je viac ako štatistická odchýlka. Ani to však nemusí byť nič definitívne.

Všetkým, ktorí majú pocit, že boj o Bystricu je už úmorný či dokonca preceňovaný, či, naopak, nudný, treba pripomenúť zopár súvislostí. Lunter môže mať svoje dôvody, prečo tak neurobil, ale nepodpísaním Mičevovho memoranda vyslal signál, že je sólista. A ochota spolupracovať, ustúpiť v prospech silnejšieho, sa pri antifašistoch cení viac ako čokoľvek ostatné. Isto, Lunter dal slovo, že ak tu ktosi silnejší bude, do konca septembra sa vzdá. Lenže odmietnutie memoranda presvedčivo nevysvetlil.

A potom, práve teraz je v hre možnosť, hrozba, že tu budú vo finále traja silní hráči nad dvadsať percent. Nezabúdajme, že v prospech Kotlebu sa môže vzdať jeho verný pobočník, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. S jeho piatimi percentami môže mať hrozivých dvadsaťpäť. Druhý silný je isto Lunter, za ktorým už medzičasom stojí aj Most-Híd a ďalšie strany či embryá strán. A ak Mičevovo memorandum podpíše okrem Klusa aj niekto iný a spoja sa, tak jeden z tejto skupinky môže mať v súčte takisto nad dvadsať.

To všetko je teraz v hre.

Niektoré okresné organizácie Smeru v kraji chceli pritom pôvodne podporiť robustného Mičeva, ibaže krajské vedenie im prikázalo sa zjednotiť na podpore Luntera. A Smer, ako vieme, je strana s vertikálou zhora nadol: okresného šéfa si nevolí členská základňa, ale menuje ho krajský šéf. A tak ďalej, až k Ficovi. Obrátená  vnútrostranícka demokracia je tak iba fasádou demokracie, aj keď, to nepopierame, môže byť v rozhodovaní akčnejšia a rýchlejšia. Mičevovi isto dobre nepadlo ani to, keď na oslavách SNP Fico vedľa neho rečnil, ako sa teraz všetci musia zjednotiť na podpore jedného (rozumej Luntera).

Do hlúpej situácie postavil Smer Luntera ešte pre jednu vec. Vie sa, že samotný Klus ako kandidát SaS a širokej pravicovej koalície v tomto kraji má s Lunterom osobne o dosť lepšie vzťahy ako lídri SaS či OĽaNO, ktorí mu zazlievajú mäkkosť a nevýraznosť.  No kým bol občiansky kandidát, dvere k Sulíkovi a spol. mal Lunter aspoň pootvorené. Dnes ako človek s nálepkou Ficovho favorita ich má, jemne povedané, privreté.

Takže Kotleba ide do toho, a ak si nemá Luntera natrieť ako vegetariánsku nátierku, tak fatálnemu triešteniu síl môže zabrániť iba dohoda troch plne svojprávnych ľudí: Luntera, Klusa a Mičeva. Iba oni traja, nikto iný, ani nijaká strana, si v septembri musia sadnúť za stôl a vyčistiť ho. Bez prísediacich. Idea z memoranda, „hľadanie nástrojov na výber kandidáta“, je férová vec.

Vyhraté totiž demokrati v tomto kraji stále nemajú. Kovbojka pokračuje. Aj s fúzatým vodcom gangu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie