Denník N

Kaliňák zo svojho odškodnil študentov, na ktorých strieľali. Vyšetrovanie zastavili

Foto – TASR
Foto – TASR

Prokuratúra zastavila vyšetrovanie streľby na diaľnici, polícia podľa nej postupovala v poriadku. Traja zo štyroch študentov prijali od ministra vnútra po 3-tisíc eur.

Streľba policajtov na auto štyroch študentov na diaľnici D2 pred dvoma rokmi bola podľa zákona. Vyhlásila to Generálna prokuratúra, ktorá v týchto dňoch zastavila trestné stíhanie.

Polícia strieľala na auto, ktoré predtým patrilo hľadanému vrahovi Milanovi Ďurišovi. Nevlastnil ho však už sedem rokov, no policajti  mali stále v evidencii napísané Ďurišove meno.

Študenti si mysleli, že policajti im mávajú, aby odišli. Tak sa pohli a policajti na nich začali strieľať. Nikoho nezranili, jedna z guliek zasiahla dvere auta.

„Vzhľadom na objektívne informácie, ktoré boli zakročujúcim príslušníkom dávané dopravno-riadiacou ústredňou, teda, že na vozidle sa môže pohybovať Milan Ďuriš, po ktorom bolo vyhlásené pátranie, ako po ozbrojenom podozrivom zo spáchania dvojnásobnej vraždy, možno predmetný zákrok posúdiť ako primeraný a odôvodnený,“ vyhlásila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Video existuje

Prokurátorka k tomu podľa Predajňovej dospela aj po tom, čo videla videozáznam zo zákroku. „Kamerový záznam bol vydaný podľa trestného poriadku Krajským riaditeľstvom a bol uchovaný na USB kľúči, ktorý bol súčasťou technického prostriedku nainštalovaného v služobnom vozidle,“ vysvetlila prokuratúra.

Reportáž TV Markízy: Kaliňák rozplakal študentku

 

Minister vnútra Kaliňák pritom vlani 3. apríla v parlamente povedal, že záznam z kamery, ktorá zásah nakrútila, skartovali. Vraj nebol dôvod, aby existoval.

„O tom, čo bolo na videu, žiadny spor nie je,“ tvrdil. Niekoľko týždňov predtým úradníci zahmlievali, čo so záznamom spravili. Najprv tvrdili, že nie sú povinní ho archivovať, na druhý deň zase, že sa nič „nestratilo, ani nezmizlo“.

„Ak si urobili službukonajúci policajti zálohu, to nie je v rozpore so zákonom. Rovnako to nie je ani dokonalý procesný dôkaz podľa pravidiel inšpekcie,“ tvrdí dnes Kaliňák.

Podľa prokurátorky pochybili pracovníci v operačnom stredisku, ktorí poskytovali hliadke zlé informácie.

„Nevyhodnotili adekvátne sústredené informácie, nezabezpečili ich doplnenie, dostatočne nepreverili konkrétne informácie o motorovom vozidle v informačnom systéme, pričom následkom tohto nesprávneho postupu bolo vyhlásené pátranie po uvedenom vozidle.“

No nešlo o pochybenie, ktoré by sa podľa prokuratúry dalo kvalifikovať ako trestný čin. „Bude úlohou príslušných funkcionárov policajného zboru, aby v súvislosti s týmto postupom policajtov prijali adekvátne zákonné opatrenia.“

Štyroch policajtov už potrestali. Odmeny zobrali policajtovi zo Žiliny, ktorý do evidencie vozidiel nahlásil Volkswagen ako auto vraha.

Potrestali aj policajta z Bratislavy, ktorý Volkswagen nahlasoval hliadkam, aj keď pátranie po ňom zrušili. O odmeny prišli aj dvaja policajti z Trnavy a zo Senice, tí sa nevedeli dohodnúť, ktorý okres má zásah riešiť.

Kaliňák odškodňuje deviatimi tisícmi

V rovnaký čas ako oznámila prokuratúra zastavenie stíhania, ministerstvo vnútra zverejnilo, že sa so študentmi dohodlo na odškodnom, pretože napriek zastaveniu stíhania, „zo strany polície došlo k reťazcu chýb, ktoré vyvrcholili tým, že došlo k streľbe na nevinných študentov“.

studenti2
Študenti, na ktorých strieľali. Foto – TV Markíza

 

Štát im uhradí 1800 eur ako škodu na aute a traja zo štyroch študentov prijali po 3-tisíc eur od ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten to podľa hovorcu Ivana Netíka zaplatí zo svojho, pretože vraj neexistuje zákon, ktorý by mu umožnil úhradu zo štátneho rozpočtu. V prípade auta uzavrelo ministerstvo so študentmi dohodu o vyrovnaní. Jej súčasťou je, že študenti stiahnu všetky svoje podania, ktoré vo veci streľby urobili. Štvrtý študent sa na odškodnení podľa Netíka nechcel podieľať. Teoreticky študenti mohli štát aj žalovať, no vyplatenie odškodného by sa tak mohlo oddialiť o niekoľko rokov, ak by ho súd vôbec schválil.

„Pre nás je to uzatvorená kauza, našli sme nejaké riešenie a nemáme motiváciu to ďalej riešiť,“ povedal Denníku N Matúš Sabo, študent, ktorý auto šoféroval. Sabo sa stretol aj s Kaliňákom, ktorý sa mu osobne ospravedlnil. Ostatným sa minister ospravedlnil prostredníctvom advokáta.

„Treba povedať, že nikto sa nikdy nehneval na zasahujúcich policajtov, pretože sme toho názoru, že naozaj do toho zásahu nešli s cieľom ublížiť alebo nedajbože zastreliť týchto študentov. Ich konanie bolo podmienené a sme o tom presvedčení tým, že dostávali celý čas mylné informácie,“ povedal obhajca študentov Karol Spišák.

auto
Diera po policajnej guľke. Foto – TV Markíza

 

Vnútro už odškodňovalo

Ministerstvo vnútra platilo za chyby policajtov aj v minulosti. Oba najväčšie prípady sa stali v roku 2010. Na začiatku roka, to bol ministrom Robert Kaliňák, policajti pri cvičení zabudli výbušninu v batožine náhodného cestujúceho Štefana Gondu. V Írsku ho vzápätí zatkla polícia. Vnútro mu vyplatilo 18-tisíc eur.

Na konci roka, to už bol ministrom Daniel Lipšic, polícia nezvládla akciu proti drogovým dílerom. Vodiča kamiónu Zdeňka Pekára nechala odísť s heroínovým nákladom až do Turecka. Vodič, aj špedičná firma, si mysleli, že vezú neškodný náklad. Polícia tvrdila, že išlo o kontrolovanú akciu, ktorú však pokazili tureckí policajti. Tí zatkli Pekára aj s drogami ešte skôr, ako sa zistilo, kam náklad smeruje. Vodič strávil Vianoce na polícii. Od vnútra dostal odškodné 25-tisíc eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie