Denník N

Kríza išla bokom, Fico chce garantovať v ústave sociálne práva

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odkazom k nezhodám vo vládnej kríze sa vyhol premiér aj predseda parlamentu. Nespomenul ju ani prezident. Naopak, Robert Fico zaujal témou zagarantovať ľuďom v ústave aj právo na minimálnu mzdu a právo na jej valorizáciu.

Nezhody medzi koaličnými stranami síce nie sú úplne zažehnané, no počas osláv 25. výročia prijatia ústavy išli bokom. Vo svojich prejavoch počas slávnostného zasadnutia pléna sa im vyhol predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) aj premiér Robert Fico (Smer). Nedotkol sa ich ani prezident Andrej Kiska.

Zatiaľ čo Danko sa venoval skôr histórii národa, Fico zdôraznil v úvode fakt, že je jedným z mála aktívnych politikov, ktorí za prijatie ústavy 1. septembra 1992 boli.

Z tých, ktorí dnes prišli do parlamentu, to bol aj exprezident Ivan Gašparovič a poslanec SNS Anton Hrnko. „Nikdy som neoľutoval, že som sa v ten deň postavil a povedal som, že som za prijatie ústavy,“ vyhlásil Fico, ktorý síce vystúpil zo štátnikov ako posledný, no ako jedinému poslanci Smeru počas prejavu zatlieskali. Bolo ich počuť napriek tomu, že zhruba polovica v pléne chýbala.

Fico chce ústavou garantovať minimálnu mzdu

Fico zaujal najmä záverom, v ktorom predstavil „nový projekt sociálnych práv na Slovensku“. Má ísť o ústavne garantované sociálne práva, ktoré síce už sú zakotvené vo viacerých zákonoch, ale nie sú ústavne vymožiteľné. Fico hovoril napríklad o práve mať minimálnu mzdu, mať právo na jej valorizáciu, či o inej kvalite práva na prácu. Vyzval, aby sa začala diskusia o tom, ako dať ľuďom viac garancií v ústave.

„Za seba a za mojich kolegov a verím, že aj za kolegov vo vládnej koalícii môžem povedať, že o takýto projekt tu záujem je,“ hovoril Fico za celú vládu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko spomenul férový politický boj

Danko skôr hovoril o potrebe dlhodobej vízie rozvoja. Potrebujeme podľa neho „rozvíjať slovenský vidiek, podporovať tradičnú rodinu, zastaviť vyľudňovanie, prejavovať väčšiu úctu k slovenským podnikateľom,“ pripomenul s tým, že nemožno zabúdať ani na dôchodcov a udržiavať bezpečnosť v štáte.

Vyzval politických súperov na korektný politický boj. Nebráni sa otvorenej kritike ani diskusii, ale politikov vyzval, aby nekriminalizovali a bojovali férovo. Zatiaľ čo Fico vyzval na garantovanie sociálnych práv pre ľudí, Danko zdôrazňoval v prejave zachovanie slovenskej štátnosti. „Podporujme jednotu, občiansky zmier a stabilitu. Vyzývam všetkých na otvorenosť a pokoj v srdciach. Chráňme spolu našu zem a pracujme v jednote,“ dodal Danko.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zatiaľ čo rečnili, Kotleba oslovoval voličov

Slávnostná schôdza bola súčasťou Dňa otvorených dverí v parlamente. Záujem bol veľký. Ľudia od rána čakali v radoch, aby sa mohli dostať do Národnej rady. Museli prejsť bezpečnostnýmim prehliadkami a potom sa mohli pohybovať chodbami parlamentu.

Mohli nazerať do poslaneckých klubov, pričom najviac sa tlačili zrejme u Mariána Kotlebu. Hoci na bezpečný priebeh podujatia dozerali desiatky policajtov, nikto nezasiahol, keď sa Kotlebovi priaznivci zdravili pozdravom „Na stráž!“ A to aj priamo v rokovacej sále, keď si ju boli s poslancami pozrieť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

S priaznivcami do sály kotlebovci išli, ale počas slávnostného zasadnutia v nej chýbali. Naopak, tento čas naďalej využívali na svoju prezentáciu pred priaznivcami, ktorí sa zorganizovali z celého Slovenska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Deň Ústavy

Slovensko

Teraz najčítanejšie