Denník N

Výtvarník Lorenz zostáva v cele, väzbu mu navrhli za odstránenie komunistických symbolov z pamätníka

Ľuboš Lorenz. Foto – Misenka Plantaznik
Ľuboš Lorenz. Foto – Misenka Plantaznik

O vzatí do väzby bude rozhodovať sudca v sobotu. Dovtedy môžu policajti výtvarníka Ľuboša Lorenza zadržiavať. V cele je od stredy popoludnia.

Zatiaľ čo v Bratislave sa oslavuje Deň ústavy, v Košiciach ostáva zatvorený v cele výtvarník Ľuboš Lorenz. Nepočul tak prejav premiéra Roberta Fica, ktorý hovoril aj o tom, ako „žijeme v jednej z najslobodnejších a najdemokratickejších krajín vo svete“.

Lorenz sa pritom pred chvíľou dozvedel, že prokurátor podal návrh na jeho vzatie do väzby. Polícia ho zadržiava od stredy popoludnia, keď ho prichytili pri tom, ako skrutkovačom odstránil napodobneniny kosákov a kladív z košického pomníka obetiam 2. svetovej vojny. Lorenz vysvetľoval, že dával dole symboly režimu, ktorý je zo zákona zakázaný.

Policajtov ani prokurátora nepresvedčil, naopak, zdá sa, že mu v superrýchlom konaní hrozí exemplárny trest. Do väzby má ísť podľa prokurátora preto, lebo u neho hrozí obava, že bude v trestnej činnosti pokračovať. Potvrdil to hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko s tým, že o väzbe bude rozhodovať súd v sobotu. Kým nerozhodne, ostáva Lorenz v policajnej cele.

Dalo sa to čakať

„Takýto postup sme asi aj očakávali,“ reagovala na správu Lorenzova mama Eva. Verí však, že celý proces nakoniec dobre dopadne. „Veď stále žijeme v Európskej únii. Inak ako dobre sa to skončiť nemôže. Stojím stále za synom,“ dodala s tým, že neverí, že výtvarník s odstraňovaním symbolov komunistického režimu prestane. Veď jeho propagácia je zakázaná zákonom. „Symboly komunizmu teraz stráži celý deň jedno policajné auto. To je v Európske únii absurdné,“ dodala Lorenzová.

V piatok popoludní sa s Lorenzom stretol aj jeho advokát Roman Frnčo, ktorý správy o návrhu na väzbu mal iba sprostredkovane.

Stretnutie s advokátom však bolo neštandardné a v rozpore s právom na obhajobu. Lorenz sa totiž nemohol s Frnčom stretnúť bez prítomnosti tretej osoby, na čo má pritom právo. Pri porade medzi klientom a advokátom tak boli ďalší dvaja policajti. Na polícii Frnčovi tvrdili, že miestnosť, kde by mohol byť sám s klientom, nemajú.

 Lorenz celú záležitosť vníma ako „šikanu a snahu držať ho čo najdlhšie v izolácii“. Ako odkázal cez advokáta, každému je totiž jasné, že za výtržníctvo nemôže dostať iný ako podmienečný trest, či peňažný trest. Dosiaľ má čistý register. Návrhom na väzbu sa teda snažia o jeho zastrašenie.

Výtvarník sa pýta, prečo polícia a prokuratúra vyšetruje to, že on odstránil atrapy symbolov komunistického režimu, ale nikto nerieši to, že deň predtým tieto symboly na pomník osadili. „Prečo nikto nevyšetruje, že môže ísť o propagáciu komunistického režimu, ktorý je zakázaný?“ odkázal cez advokáta.

Žitňanská: Superrýchly proces je šitý pre výtržníkov na štadiónoch

Ešte vo štvrtok večer však na facebookovom profile zverejnil status o tom, ako superrýchle konanie v takomto prípade nie je v súlade s riadnym právom na obhajobu.

„Uvedená kauza vyžaduje hlbšie skúmanie, analyzovanie či celospoločenskú diskusiu a nie rozhodnutie v extrémne krátkom čase,“ dodal s tým, že všetky tieto veci namietali, ale zatiaľ bezúspešne.

Superrýchly proces spochybnila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá zdôraznila, že takéto konania sú šité pre výtržníkov na štadiónoch. Otázky na postup polície však treba klásť krajskej a generálnej prokuratúre.

Atrapy nemôžu byť pamiatkou

Frnčo ešte vo štvrtok navrhol, aby si policajti vyžiadali stanovisko od pamiatkového úradu, ktorý by povedal, či odstránené kosáky a kladivá sú tiež chránené ako pamiatka ako samotný pomník.

„Nakoniec aj pri dnešnom výsluchu sa zamestnanec správy mestskej zelene priznal, že otázku, či kosáky sú nalepené v súlade so zákonom a stanoviskami pamiatkového úradu, ani neskúmali, že ich len lepia a vyrábajú len tak, ako si oni myslia, že je to správne,“ napísal Frnčo na profile.

Advokátovi zamietli aj návrhy, aby boli do spisu zabezpečené rozhodnutia o prípadoch iných osôb, ktoré kosáky v minulosti strhávali a ktoré boli riešené v priestupkovom konaní a nie v trestnom konaní. Lorenz je totiž obvinený z výtržníctva.

Ten už odkázal verejnú výzvu ukrajinskej, estónskej a litovskej ambasáde, či súhlasia s tým, aby na pomníku, ktorý si má uctiť pamiatku aj ich padlých vojakov, boli uvedené komunistické znaky.

Lorenzova mama má sprostredkované informácie o tom, že jej syn pobyt na polícii znáša ťažko.  „Je to únavné pre neho dohadovať sa s debilmi,“ dodala. Advokát tiež opísal, že policajti sa podľa neho k výtvarníkovi správali neúctivo.

Prejavovali rôzne grimasy, robili mu naschvály, posmešne s ním komunikovali. Pri eskorte do cely policajti neboli ochotní mu posunúť sedadlo, ktoré ho tlačilo, na políciu ho priviedli zadným vchodom, aby ho nevideli protestujúci. Vo vyšetrovacej miestnosti sa podľa Frnča nachádzali nálepky značky Thor Steinar, ktorá je spájaná s extrémistickými hnutiami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Lorenz

Slovensko

Teraz najčítanejšie