Denník N

Čo sa oplatí vidieť na Cinematiku?

Foto - Cinematik
Foto – Cinematik

Predĺžený víkend láka na filmový festival do Piešťan. Tu sú tipy z programu.

S láskou, Vincent

Utorok 12. 9., Dom umenia 19:30

Životopis impresionistického maliara Vincenta van Gogha vznikol netradičnou technikou, ide o historicky prvý celovečerný film založený na snímaní olejomalieb kamerou. Jeho autorka, poľská filmárka a kritička umenia Dorota Kobiela, ho označuje za drámu s prvkami krimi.

 

Ťažká duša

streda 13. 9., Fontána 17.00

Štyri roky chodila etnomuzikologička Jana Belišová spolu s jej tímom po komunitách Rómov na Slovensku. Mapovali, nahrávali a zbierali tradičnú rómsku hudbu. Súčasťou výchovného projektu Šilalo Paňori je okrem knihy, zbierky básní a rozsiahlej videoknižnice aj dokument Mareka Šulíka, ktorý v troch tragikomických príbehoch Rómov sleduje, ako sa autentické tradičné žalostné piesne odovzdávajú, ale aj neodovzdávajú z generácie na generáciu.

 


Cinematik
  • V Piešťanoch trvá od 12. do 17. septembra
  • Premietne vyše 100 filmov
  • Uvedie retrospektívu belgických bratov Dardennovcov
  • Domácu premiéru budú mať slovenské snímky OUT, Nina, DOGG, Tisíckrát Jááánošííík, Ťažká duša
  • Tento ročník chce prekonať číslo 13 tisíc vstupov do sál

Křižáček

Štvrtok 14. 9., Fontána 20.00

„Historická roadmovie“ vyhrala hlavnú cenu na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Kto videl pred pár rokmi debutový film Václava Kadrnku (80 listov), ten dobre vie, že sa musí opäť pripraviť na trochu náročnejšiu formu, ale odmenou je skutočná filmová poézia a opojný vizuálny zážitok.

Romantickou básňou Jaroslava Vrchlického inšpirovaný stredoveký príbeh križiackeho rytiera (Karel Roden) putujúceho za strateným synom je určite najdiskutovanejším českým filmom tohto roka.

 

Na druhej strane nádeje

piatok 15.9, Dom umenia 17.00

S kombináciou sociálnej drámy a absurdnej komédie je tu fínsky filmár Aki Kaurismäki, ktorý sa tentoraz dotýka aktuálnej utečeneckej krízy. Hrdinami humorného, horko-sladkého príbehu sú ako inak, dvaja outsideri. Starnúci majiteľ neúspešnej reštaurácie a utečenec, ktorého sa napriek zlej finančnej situácii rozhodne zamestnať. Nechýba nič, čo poznáme z filmárovej poetiky.

 

Bez lásky

sobota, 16. 9., Dom umenia 20.00

Jedna z top artových snímok tohto roka. Ruský filmár Andrej Zvjagincev, niektorými prirovnávaný ku klasikovi Andrejovi Tarkovskému, sa po tvrdej obžalobe skorumpovaného politického systému(Leviathan) vracia k trochu šifrovanejšej kritike odcudzenej spoločnosti. Manželský pár v rozvode rieši náhle zmiznutie ich pubertálneho syna. Film získal v Cannes Cenu poroty.

 

Austerlitz

nedeľa 17.9, Fotána 9.00

Ukrajinský filmár Sergej Loznica nechal zapnutú kameru pri pamätníkoch a pietnych miestach holokaustu. Vďaka nej zachytil, ako sa ich návštevníci správajú a pravdou je, že nie je to príliš pekný pohľad. Na bývalých miestach masového vraždenia sa turisti nenútene bavia, smejú a robia si selfie. Pozor, buďte trpezliví, obraz v tomto dokumente je skutočne po celý čas nehybný.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie