Denník N

Výtvarníka Lorenza prepustili, Kiska volal Čižnárovi a žiada vysvetlenie zadržania

Ľuboš Lorenz. Foto – Misenka Plantaznik
Ľuboš Lorenz. Foto – Misenka Plantaznik

Aktualizované 14:15. Ľuboša Lorenza zadržali v stredu po tom, ako odstránil symboly kosáka a kladiva z pomníka obetiam 2. svetovej vojny v Košiciach.

Ľuboša Lorenza 30. augusta zadržala polícia, keď odstránil komunistické symboly kosáka a kladiva z pomníka obetiam 2. svetovej vojny v Košiciach. Odvtedy tohto výtvarníka aktivistu držali v cele. Dozorujúci prokurátor navrhol dať Lorenza do väzby.

Súd nakoniec v sobotu rozhodol, že ho po štyroch dňoch pustia na slobodu. Informoval o tom jeho právnik Daniel Lipšic.

Prokurátor si zjavne uvedomil, že právna pozícia na väzbu je taká slabá, že to nebude mať šancu uspieť, tvrdí Lipšic. Prečo však návrh stiahol až tesne pred výsluchom Lorenza, si Lipšic vysvetliť nevie. Je to veľmi nezvyklé až ojedinelé, hovorí.

Lorenz: Chvalabohu, že som vonku

„Súd prebiehal veľmi rýchlo, prokuratúra zobrala na začiatku naspäť návrh na väzbu,“ povedal po súde Lorenz. Je však stále obvinený.

„Som obvinený, ale to je nič, to vyriešime, lebo som sa nedopustil priestupku, nieto ešte trestného činu,“ tvrdí výtvarník. Najdôležitejšie pre neho je, že už nie je v cele. „Chvalabohu, že som vonku, to je pre mňa najdôležitejšie,“ dodal.

Prokuratúra neodôvodnila, prečo navrhovala väzbu, ani prečo tento návrh nakoniec na súde vzala späť. Lorenz si to však vysvetľuje tlakom verejnosti.

„Je to podľa mňa tým, že to je škandál a verejnosť vytvorila obrovský tlak. Ten tlak bol účinný. Aj keď ma brali druhý deň na úkony, tak povedali policajtom, že nech ma neberú spredu, ale zadným vchodom, aby som nevidel protestujúcich. Oni sa snažili byť nepríjemnými,“ hovorí Lorenz.

Teraz by Lorenza podľa jeho matky Evy malo čakať normálne vyšetrovanie a súd. „Polícia má pomáhať a chrániť, a oni chránia fašistov a komunistov a pomáhajú podvodníkom a zlodejom. Konali zjavne na príkaz zhora a potom na príkaz z ešte vyššieho miesta to stiahli späť, lebo z toho vznikol oveľa väčší škandál, ako čakali,“ povedala po skončení súdu.

Lorenz chcel podľa nej opakovane poukázať, že symboly komunizmu sú zakázané zákonom a polícia to stále nerešpektuje.

Prezident: Prísny a zvláštny postup

Lorenza sa zastal aj prezident Andrej Kiska. „Štyri dni za mrežami kvôli tomu, že odstránil z pamätníka obetiam 2. svetovej vojny v Košiciach komunistické symboly – kosák a kladivo. Veľmi prísny postup polície a prokuratúry voči pánovi Lorenzovi je veľmi zvláštny najmä preto, že v mnohých iných prípadoch sa tak nepostupovalo. Nerozumiem tomu,“ napísal na Facebook.

Dnes kvôli tomu telefonoval aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorý ho informoval, že na základe zásahu generálnej a krajskej prokuratúry bol návrh na väzbu zrušený a Lorenz prepustený. „Dohodli sme sa, že mi celý prípad príde osobne vysvetliť. A vysvetlenie si určite zaslúži aj naša verejnosť,“ dodal prezident.

Generálna prokuratúra na naše otázky v sobotu nereagovala.

Zasiahol krajský prokurátor

Návrh na vzatie do väzby najskôr navrhol okresný prokurátor. Potom však zasiahla krajská prokuratúra, ktorá nariadila, aby tento návrh vzali späť.

„Krajský prokurátor v tejto veci prehodnotil postup službukonajúceho prokurátora okresnej prokuratúry ohľadne návrhu vzatia do väzby obvineného,“ povedal hovorca krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Krajská prokuratúra rozhodla, aby návrh na väzbu vzali späť, a aby Lorenz bol prepustený. „Trestné stíhanie pokračuje naďalej a bude stíhaný na slobode. Až po vykonaní všetkých dôkazov bude rozhodnuté, či bude podaná obžaloba, alebo bude prijaté iné rozhodnutie,“ povedal Filičko.

A čo hrozí prokurátorovi, ktorý väzbu navrhoval? Bude disciplinárne stíhaný? „Krajský prokurátor prehodnotil tento postup, a či bude vyvodzovať dôsledky, sa teraz nedá hovoriť. Uvidíme, keď sa krajský prokurátor oboznámi so všetkými okolnosťami, ktoré prokurátora viedli k návrhu vzatia do väzby,“ povedal Filičko.

Kritizovali ich aj politici

Za Lorenza sa postavili viacerí politici. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) kritizovala, že Lorenza súdia v superrýchlom procese. Zdôraznila, že takéto konania sú šité pre výtržníkov na štadiónoch. 

Z koaličného Mosta kritizovali postup aj ďalší politici. „Nerozumiem košickým prokurátorom. Mal by sa k tomu vyjadriť ich nadriadený,“ reagoval Peter Kresák.

Výtvarníka sa zastal aj František Šebej. Ľuboša Lorenza nesmú trestať, a niet ani za čo pokutovať, napísal na Facebooku. „Toto je na disciplinárne konanie proti príslušným policajtom a na vyradenie dozorujúceho prokurátora. Prokuratúra je monokratická, teda je priamo zodpovedný aj generálny prokurátor Čižnár,“ dodal.

Za Lorenza sa postavil aj Alojz Hlina (KDH), ktorý na protest proti zadržiavaniu Luboša Lorenza namieril v noci blikajúce svetlo na byt Roberta Fica v komplexe Bonaparte. „Nech sa ťažko spí aj človeku, ktorý za to sprostredkovane môže,“ povedal.

Ondrej Dostál pripravil aj protest proti jeho zadržaniu. Podpísali ho aj šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák, šéf týždenníka .týždeň Štefan Hríb a opozičné poslankyne Zuzana Zimenová a Viera Dubačová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Lorenz

Slovensko

Teraz najčítanejšie