Denník N

Zsolt Simon: Fico zničí Bugára aj Danka, Kaliňák vie na každého niečo

Zsolt Simon. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako vysoko postavený človek v Moste-Híd bol pri vládnych krízach vo vládach Ivety Radičovej aj Mikuláša Dzurindu. Odmietol vládnuť so Smerom a po posledných voľbách zo strany odišiel. Zsolt Simon kritizuje Bélu Bugára, Luciu Žitňanskú, ale aj Richarda Sulíka.

Zsolt Simon v rozhovore hovorí, že:

  • vláda Roberta Fica by bez Lucie Žitňanskej nevznikla;
  • že Most-Híd po najbližších voľbách skončí;
  • prečo Richard Sulík nedozrel na to, aby bol lídrom;
  • ako sa pri vyjednávaniach správa Béla Bugár a aký má naňho vplyv Oszkár Világi.

Neľutujete niekedy, že ste po voľbách odišli z Mosta-Híd? Mohli ste byť teraz možno ministrom.

Nikdy, ani na jednu sekundu som nezaváhal a neľutoval. Nevedel by som pokojne spávať, keby som mal byť súčasťou tejto vlády. A je jedno či ako minister alebo poslanec.

Prečo?

Je to o hodnotách. Mal som možnosť sedieť v druhej vláde Mikuláša Dzurindu a vo vláde Ivety Radičovej. Chceli sme posunúť túto krajinu ďalej, ale vlády Roberta Fica sa vyznačovali len korupciou, klientelizmom.

Ako je možné, že to neprekážalo vašim kolegom z Mosta-Híd?

Očakával som, že po príchode Lucie Žitňanskej do Mosta-Híd, zavážia hodnoty, chrbtica. Dnes sa nestačím čudovať, lebo Lucia Žitňanská je ministerkou spravodlivosti vlády Roberta Fica. Bez aktívneho pričinenia Lucie Žitňanskej a strany Most-Híd by tu nevládol Fico. Minister práce Ján Richter by nemohol zakrývať zneužívanie dievčat v resocializačnom ústave. Som veľmi sklamaný, lebo darmo presadí ministerka spravodlivosti nejaký zákon, ktorý o milimeter posunie veci dopredu, keď míľami necháme pošliapať demokratické princípy tohto štátu.

Tie zákony nie sú len milimeter dopredu, niektoré sú naozaj zásadné. Prvýkrát napríklad v registri užívateľov výhod vidíme naozajstných majiteľov firiem. Tak sme prišli aj na to, že eurofondy na výskum dostane aj Norbert Havalec z kauzy emisie.

Niečo sa dá odhaliť, ale ostatné nie. Darmo máme register, môžeme tam vidieť aj Bašternáka, ale načo to je, keď potom polícia povie, že skutok sa nestal? Darmo Žitňanská posunie nejaký zákon, keď pre niekoho s úsmevom na tvári neplatí. Ich spája biznis, a nie hodnotová orientácia. Veď opozícia musela zachraňovať koalíciu pri hlasovaní o vstupe Čiernej Hory do NATO, poslanci SNS boli proti, hrozil nám medzinárodný škandál. Predseda zahraničného výboru za Most Fero Šebej má jedno stanovisko a predseda európskeho výboru Ľuboš Blaha zo Smeru úplne iné. Ak niekto vytvoril totálny zlepenec, je to Robert Fico. A je smutné, že tomu išli moji bývalí kolegovia asistovať.

Bola teda koaličná kríza logickým vyústením?

Dalo sa to čakať. Vidím aj to, čo Andrej Danko nie dostatočne pomenoval. Za štyri roky vlády Smeru strana dosadila svojich ľudí všade – od ministerstiev po úrady v regiónoch. Teraz chce koalícia svoje miesta.

Viete z regiónov, že sa to deje?

Deje sa to. Smer robí všetko pre to, aby brzdil delenie sa o moc, aj o silu v regiónoch. Už pred voľbami som hovoril, že sa nedá spojiť s Robertom Ficom bez toho, aby ste sa nezašpinili.

Vládne krízy za Ivety Radičovej ste zažívali ako vysoko postavený človek v Moste-Híd, pri krízach v druhej vláde Mikuláša Dzurindu ste boli ministrom. V čom je táto vládna kríza iná?

Všetky tie krízy boli o hodnotách, či už išlo o zmluvu s Vatikánom a výhradu vo svedomí, alebo o euroval a signál, či chceme patriť do Európskej únie. Tu sa hádajú len o tom, kto bude mať väčšiu korisť z eurofondov.

Ako to dopadne?

Vidím dve alternatívy, podľa toho, aký silný bude Andrej Danko. Ak bude pevne držať svoju stranu v rukách, môže sa to skončiť predčasnými voľbami. Alebo bude vládnuť Smer už len vo dvojici s Mostom-Híd. A Robert Fico vyberie toľko poslancov spod Andreja Danka, koľko potrebuje.

Ako vyberie?

Robert Fico by sa takto nesprával, keby nemal v parlamente zabezpečený dostatok hlasov pre každý prípad.

To viete, alebo sa len domnievate?

V tejto chvíli radšej poviem, že sa domnievam. Poznám ekonomické zázemie SNS a Smeru a ich zámer robiť biznis bez ohľadu na čokoľvek, a myslím, že sa to takto stane. Ich vzájomná nevraživosť, neistota medzi Bugárom, Ficom a Dankom, je natoľko silná, že ak bude SNS stáť za Dankom, táto vláda musí padnúť. Ak poslanci vycúvajú spoza Danka, kríza pominie, ale koalícia bude iná.

Na vás to už niekto skúšal, snažil sa vás získať?

To by bol hlupák.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zsolt Simon (47)

Pred vstupom do politiky bol poľnohospodárom a samostatne hospodáriacim roľníkom. Od roku 1999 bol v SMK, v rokoch 2002 až 2006 bol ministrom pôdohospodárstva. Po sporoch odišiel z SMK, odôvodňuje to tým, že sa strana začala radikalizovať. Zakladal Most-Híd, pridal sa k nemu Béla Bugár, vo vláde Ivety Radičovej bol opäť ministrom pôdohospodárstva. Po voľbách 2016 ako jediný poslanec Mosta-Híd odišiel zo strany na protest proti vzniku vlády so Smerom.

Ako vníma vládnu krízu nezaradený poslanec?

Som sklamaný, že tu trpíme vládu s Kaliňákom či Richterom. Som sklamaný aj z toho, ako sa správa tá ,,zdravá“, opozícia, teda tá bez Kotlebu. Každý chce byť lídrom, Sulík, Matovič a Kollár, nechcú sa spájať. Treba pochopiť, že keď bolo treba vymeniť Mečiara, prišlo k veľkému spájaniu, vznikla SDK, Maďari sa spojili z troch strán do jednej. Tu je opozícia rozbitá a nechá sa Robertom Ficom úspešne rozbíjať.

A je voči Ficovi teda alternatíva?

Som trochu sklamaný aj z odvolávania Richtera. Zbieranie podpisov im trvalo dlho a od SaS prišli aj náznaky, že majú dostatok podpisov a nezaradených nepotrebujú. To je jasný signál, že niekto chce byť lídrom, ale nechce sa spájať. Nie som tam podpísaný, aj keď som jasne povedal, že kedykoľvek prídem z Rimavskej Soboty. Podobne odvolávanie Plavčana. Podpisy boli, ja by som nečakal na Fica. Prečo niekto vyšle signál, že je ochotný podporiť aj menšinovú vládu Roberta Fica? Aj keď poznám prípad SaSanky, aj keď poznám prípad, že pre tvrdohlavosť povalím vládu Ivety Radičovej. Politik sa má vyvíjať. Ak chcem, aby tu bola alternatíva Robertovi Ficovi, treba sa tak správať.

Hovoríte, že Richard Sulík, o ktorom ste teraz rozprávali, nie je alternatívou Ficovi?

Myslel som si, že Richard Sulík dozreje na to, aby mohol byť lídrom. Mnohokrát si však protirečí. Raz chce byť v Európskej únii, potom nechce byť v jadre. Pravicová koalícia sa nikdy nebude spájať na základe biznisu, ale na hodnotách. A ak to niekto nechápe, je mi to nesmierne ľúto. Dáva priestor Robertovi Ficovi, aby tu mohol neustále kričať, že iní nie sú.

To je kríza v opozícii, teraz je zaujímavá tá koaličná. Určite máte ešte priateľov a známych v Moste-Híd. Ako vnímajú vládnu krízu?

Sú z toho sklamaní, necítia sa komfortne. Nemajú však už inú možnosť. Tá strana už neexistuje.

To znamená, že v najbližších voľbách sa nedostane do parlamentu?

Spojenie sa so Smerom je bozk smrti. Zničí ich to. Tak, ako Smer vo svojej prvej vláde zničil HZDS a SNS, zničí aj svojich súčasných koaličných partnerov. Oboch.

Preto Béla Bugár vystupuje ako mediátor medzi Robertom Ficom a Andrejom Dankom a snaží sa nepripustiť predčasné voľby?

Béla Bugár má jedinú možnosť, udržať túto vládu, kým sa dá. Béla Bugár už nevie vycúvať. Pretože Robert Kaliňák pozná ich veci tak do detailov, že ich bude držať – viete za čo.

Aké veci?

Systém rozdeľovania peňazí je na každom ministerstve rovnaký. Veď ho všade zaviedol Robert Fico.

A vie niečo vytiahnuť na všetkých? Aj na Žitňanskú, aj na Érseka?

Na niekoho viac, na niekoho menej. Ale poznajúc taktiku Roberta Fica, ako sa vysporiadal s ostrieľanými borcami Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom, rovnako je pripravený aj teraz. Očakával som, že dva roky bude pokoj a potom im začne meniť jedného ministra za druhým. No tento zlepenec nevydržal ani toľko, čo Radičovej vláda. Sú v permanentnej kríze.

Aký je váš odhad, odíde Lucia Žitňanská na jeseň z vlády?

Čo by tým dosiahla? Lucia Žitňanská je v mojich očiach ministerkou vlády Roberta Fica. A ňou aj zostane. Robert Fico by v tejto krajine nevládol, keby s tým nesúhlasila Lucia Žitňanská. A to, že jej teraz prekáža štátna tajomníčka Monika Jankovská v Súdnej rade? Možno, že to je len snaha hľadať únik zo zajatia, kam sa dostala. Ale ťažko si viem predstaviť nejaký subjekt, ktorý by teraz zobral Luciu Žitňanskú a dal ju na zvoliteľné miesto.

Čo bude s Bélom Bugárom?

Dnes je jasné, že do spojenectva Smer-SNS Most-Híd nepatrí. Volič sa právom cíti byť podvedený Bélom Bugárom. Je pravda, že Most-Híd pred voľbami okrem mňa a niektorých formulácií Lucie Žitňanskej jasne nepovedal, že nepôjde so Smerom. Béla Bugár však od začiatku svojej politickej kariéry stál na tej správnej strane. Teraz prešiel na stranu, proti ktorej bojoval. Maďar má takú náturu – keď si ma hodil cez palubu, môžeš robiť, čo len chceš, nezabudnem ti to. Béla Bugár môže priniesť voličom svoje srdce na zlatom podnose. Svoju silu už naspäť nezíska.

Nezachráni ho ani to, že je pri zdroji? Robí táto vláda niečo pre maďarských voličov?

Minulý rok v októbri poslal Béla Bugár a jeho strana 300-tisíc listov najmä ľuďom na juhu Slovenska. Mala vtedy v prieskumoch tak 7,7 percenta. V liste Béla Bugár vysvetľoval, prečo išiel do vládnej koalície. Strana odvtedy padla na päťpercentnú hranicu a trochu sa dočasne pohla len pri rušení Mečiarových amnestií. Teraz od prvého augusta strana spustila veľkú kampaň, vonku sú bilbordy, posielali ďalšie listy o tom, čo všetko dosiahli. Prieskumy aj tak ukazujú, že nič. Ľudia sa cítia byť podvedení do takej miery, že ich už nezaujíma, čo im vláda dá.

Prezentujú, že postavia južnú cestu R2 do Košíc. Béla Bugár a jeho minister Árpád Érsek tam dokonca boli protestovať. To musí byť voličom, ktorí tú cestu chcú, sympatické.

Bolo to smiešne, že Béla Bugár musí prísť na protest do Rožňavy. Protest zorganizovali miestni ľudia Mosta-Híd a ja som sa tam hanbil.

Prečo?

Pretože tam bolo mizerne málo ľudí. Keď som protesty za R2 robil ja, bolo tam 400-500 ľudí. Tu nás bola možno stovka. Príde podpredseda parlamentu a minister dopravy a nemajú silu tam ani zorganizovať ľudí. Však to je odkaz pre Roberta Fica, že tú cestu stavať nemusí, keď to je záujem sto ľudí.

Vy chcete tú cestu R2 takú veľkú aj napriek tomu, že analytici Hodnoty za peniaze hovoria, že stačí lacnejšia a nie všade napríklad štvorprúdová?

Každý ten analytik na ministerstve financií sa môže dať vypchať. Ich názory v tejto oblasti sú irelevantné. Vláda Roberta Fica na výjazdovom zasadnutí v Tisovci schválila 16 či 17 miliónov eur na cestu do Brezna, kde denne prejde sto áut. Tadiaľto denne prejde desaťtisíc áut. Je tu hrozná situácia, sú tu nehody, tunajšie fabriky mi hovoria, že už nie sú schopné vytvárať pracovné miesta kvôli zlej infraštruktúre.

Počkajte, veď tí analytici nehovoria, že cesta nemá byť, len že môže byť lacnejšia.

To je politický odkaz – že každý na juhu Slovenska je druhotriednym občanom, či je Maďarom alebo Slovákom. Najkratšia cesta z Bratislavy do Košíc je cez Zvolen a Rimavskú Sobotu. Staviame 470 kilometrov cez Žilinu, robíme jeden tunel za druhým, je to drahé. Tu tunely nepotrebujeme, občas nejaký most, dá sa to urobiť za štvrtinovú cenu. A oni stavajú tú extra drahú trasu. Tam, kde sú cesty, životná úroveň stúpla. Analytici a vláda by mali povedať, koľko bude stáť starostlivosť o tých opustených starých ľudí po tom, ako všetci mladí utiekli. Robert Fico v regiónoch iba sľubuje. Za posledný rok, keď sľuboval pomoc zaostalým regiónom, tam nevytvorili ani jedno pracovné miesto.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Aká bola úloha Bélu Bugára pri krízach za vlády Ivety Radičovej? Aký bol vyjednávač?

Všetci sme sa snažili presvedčiť Richarda Sulíka, že to, čo mieni urobiť, je veľmi zlý signál pre krajinu. Bugár sa tiež snažil presviedčať Sulíka, že by to nemal robiť.

Nepostavil sa vtedy na stranu Ivana Mikloša a Mikuláša Dzurindu a nepresadzoval spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde?

Vzťahy sa natoľko vzďaľovali, že ku koncu pre neochotu Richarda Sulíka ustúpiť som aj ja povedal, že to asi treba ukončiť.

Bugár sa teraz snaží odvrátiť predčasné voľby. Robil to aj vtedy?

Situácia nebola taká istá, vtedy nám merali sedem a viac percent. Nie päť, ako teraz. Nebol pod existenčným tlakom. V predčasných voľbách SaS, SDKÚ stratili, ale Most-Híd najmenej.

Boli ste dvojkou Bélu Bugára. S kým sa radí o strategických veciach dnes?

Neviem, ale určite mu neradí dobre. A ani ma to nezaujíma. Ja ako sedliak poznám jedno indiánske príslovie: keď zistíš, že jazdíš na zdochnutom koni, tak zosadni. A viem, že tento kôň už do cieľa pri parlamentných voľbách nikdy nedobehne.

Bélu Bugára prichytili pri tejto kríze, ako ide za Andrejom Dankom do domu Michala Gučíka. Danko sa potom obhajoval, že Gučík sa roky stretáva s vrcholovými politikmi. Stretával sa pán Bugár s pánom Gučíkom, keď ste boli spolu v strane?

Neviem o tom.

Aký vplyv na Most-Híd mali vtedy, keď ste tam boli, ľudia ako Oszkár Világi?

Oszkárovi Világimu pripisujú veľký vplyv na Most-Híd, nemá však žiadny. Nula. Verte mi, poznám vzťah Bugár – Világi dosť dobre a hlboko a zodpovedne môžem vyhlásiť, že na stranu Most nemá Világi žiadny vplyv.

A iní veľkí maďarskí podnikatelia? Napríklad Štefan Czucz?

To si zistite vy.

Veľkú krízu zažila koalícia Ivety Radičovej ešte pred eurovalom, pri hlasovaní o generálnom prokurátorovi. Premiérka hrozila demisiou, ak prejde Dobroslav Trnka a on neprešiel iba tesne. Vtedy aj koaliční poslanci obviňovali Most-Híd, že jeho poslanci hlasovali za Trnku. Bolo to tak? Hlasoval aj Béla Bugár za Dobroslava Trnku?

Nemyslím si, že Béla Bugár hlasoval za Dobroslava Trnku.

A ostatní poslanci?

Kto ako hlasoval, za každého ruku do ohňa dať neviem. Som však presvedčený, že Béla Bugár tak nehlasoval.

Vinili z toho napríklad Eleméra Jakaba. Riešili ste to v strane?

Neriešili sme to vtedy a nebolo ani prečo.

Ako to? To bolo vážne obvinenie, ktoré mohlo už vtedy vyvolať pád vlády. Bol to podraz na premiérku.

Budem úprimný. Moc musí človek vedieť nielen získať, ale aj udržať. Iveta Radičová mala byť oveľa razantnejšia premiérka a aj oveľa razantnejšia politička v rámci SDKÚ. Aj táto kauza vznikla preto, že dala veľký priestor Mikulášovi Dzurindovi. Treba si spomenúť, kto navrhol Trnku na post generálneho prokurátora.

Poslanec SDKÚ Stanislav Janiš.

Neviem si predstaviť, že niekto podá takýto návrh bez vedomia predsedu. Podobne, ako si neviem predstaviť, že poslanec Smeru Róbert Madej sám bez vedomia Roberta Fica dá návrh na členstvo štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej v Súdnej rade.

Čo tým chcete povedať? Že Mikuláš Dzurinda chcel podraziť Ivetu Radičovú?

Neustále mám takýto pocit, v každom prípade, bol to vnútrostranícky boj.

Ako vyzerali koaličné rady za Ivety Radičovej? Kričalo sa tam?

To nie. Niekedy sme zdvihli hlas, ale to je len spôsob prejavu. Vo väčšine prípadov to bolo konštruktívne. Boli chvíle, keď niekomu praskli nervy. Béla Bugár aj povedal, že v živote už nepôjde na rokovanie s Mikulášom Dzurindom medzi štyrmi očami.

A čo vás prekvapilo na rokovaniach tejto koalície, keď to sledujete z diaľky?

Prekvapilo ma správanie sa Andreja Danka. Je úplne nevyspytateľné. Na druhej strane, ani Robert Fico mu neostane nič dlžný a výmenu Plavčana mu odkáže cez médiá. To sú už také antagonistické vzťahy, že to už nemôže fungovať.

Dá sa podľa vás v budúcnosti s Andrejom Dankom pokojne vládnuť?

Nie. A ani s SNS.

Keď sme tu hovorili o kupovaní hlasov poslancov – keď ste boli ministrom v druhej vláde Mikuláša Dzurindu, vládli ste len vďaka nezaradeným a nezávislým poslancom, pri ktorých bolo vážne podozrenie z ich kupovania. Prečo ste vtedy z tej vlády neodišli?

Bolo to na záver, keď sme už evidentne nemali väčšinu. Vtedy sme aj prijali rozhodnutie o skrátení volebného obdobia.

Áno, kvôli tomu, že KDH odišlo z vlády. Ale ešte predtým ste mali podporu týchto poslancov.

To Mikuláš Dzurinda nikdy nevysvetlil.

Vám to neprekážalo?

Prekážalo. Tak, ako kopec iných vecí. To je však výsledok koalície. Vtedy sa však už žiadne relevantné rozhodnutia neprijímali. Pýtal som sa na to. Skôr si myslím, že to bola dohoda s Mečiarom. Nie, že Dzurinda ich kúpil, ale Mečiar ich prepustil.

Opakovane hovoríte o princípoch a hodnotách, prečo ste neodišli?

Budem trvať na tom, že tá vláda bola o hodnotách, za nej sme vstúpili do Európskej únie a NATO. Dodnes mi je ľúto, že to padlo na Vatikánskej zmluve a KDH odišlo. To bola tvrdohlavosť Mikuláša Dzurindu.

No napríklad aj podľa spisu Gorila tá vláda nebola iba o hodnotách, ale výrazne aj o peniazoch.

Tí, ktorí chceli riešiť biznis, aj ho riešili. Pozrite sa na zápisnice o predaji PPC. Je tam jasne napísané, že predstavitelia SMK žiadali uviesť, že hlasujú proti. Lepší príklad o tom, komu išlo o biznis, vám nedám. Chceli sme presadiť hodnoty. Kto si čo pritom ešte urve…

Myslíte ukradne.

Preto som smutný, že polícia a justícia nefungujú tak, ako majú, ľudia už neveria tomuto zriadeniu.

Čo bude s vami, ak budú predčasné voľby?

Prišiel som do politiky z podnikateľskej sféry a nemám problém sa tam vrátiť.

Budete za niekoho kandidovať?

Povedzte mi za koho?

Zakladáte maďarskú stranu?

To vás poslali zistiť moji bývalí spolustraníci? Nie. Hoci je mi jasné, že bez dostatočného počtu hlasov maďarskej menšiny nie je možné docieliť zmenu vlády. Ak by sa predsa nejakou náhodou do parlamentu dostal Most-Híd, bude vládnuť len so Smerom. To isté musím povedať, bohužiaľ, aj o SMK. Svedčí o tom ich úzka spolupráca v trnavskej župe, kde József Berényi, predpokladám, odstúpi v prospech Tibora Mikuša a v Košiciach už dokonca teraz SMK podporuje Rašiho.

Takže nezaložíte stranu pre tých Maďarov, ktorí nechcú vládu Smeru?

Prečo by som sa mal ja, racionálne uvažujúci sedliak, unaviť, a obetovať toľko času na takýto projekt? Hoci by mohol byť aj úspešný, v parlamente by som sedel v opozícii.

Na úvod ste hovorili, že nerezignujete.

K tomu, aby som nerezignoval, sa musí slovenská opozícia s výnimkou Kotlebu zmobilizovať a vytvoriť spojenectvo. Ak by sa rysovala šanca, že je možné Roberta Fica vyprášiť z vlády aj s celou touto koalíciou, a urobiť Slovensko lepšou krajinou, potom by som rád priložil ruku k dielu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie