Denník N

KĽDR otestovala vodíkovú bombu, susedia si mysleli, že je zemetrasenie

Kim po augustových sankciách svoje provokácie stupňuje ešte viac. Foto – TASR/AP
Kim po augustových sankciách svoje provokácie stupňuje ešte viac. Foto – TASR/AP

Výbuch zaznamenali až v ruskom Vladivostoku, možnosti zastaviť Kim Čong-una v jeho provokáciách sú obmedzené.

V Južnej Kórei či v Číne si najprv mysleli, že je zemetrasenie.

„Sedel som v reštaurácii na obede, keď sa zrazu roztriasli lampy a videl som, ako ľudia vybiehajú zo svojich bytov,“ opisoval situáciu čínsky novinár Čang Č’-jüan, ktorý žije pri hraniciach s KĽDR. Až neskôr sa dozvedel, že otrasy spôsobil test vodíkovej bomby v Severnej Kórei.

Boli také silné, že ich zaznamenali aj v ruskom Vladivostoku.

To, čo severokórejský režim za hudobného sprievodu v podobe vlasteneckých piesní označil za „dokonalý úspech“, vydesilo nielen jeho susedov, ale celý svet. Išlo o šiesty jadrový test za posledných desať rokov. Prvý za vlády Donalda Trumpa v Bielom dome.

Vývoj pokročil

To všetko po tom, čo sa Pchjongjang vyhrážal útokom na Spojené štáty a Trump odpovedal v podobne provokatívnom štýle.

Hoci analytici tvrdia, že režim Kim Čong-una má tendencie svoje počiny zveličovať, je zrejmé, že vo vývoji jadrových zbraní pokročil, a to napriek roky trvajúcim sankciám zameraným na to, aby sa nedostal k technológiám, materiálom a vedomostiam potrebným na postavenie atómovej bomby schopnej zasiahnuť požadované ciele. 

Podľa štátnych médií vykonala KĽDR v júli dva úspešné testy striel s dlhým doletom. O tom, či ich dokáže vybaviť aj jadrovými hlavicami, experti nateraz pochybujú.

„Najnovší test je dramatický, ale nemusí nevyhnutne znamenať prelom,“ povedal CNN expert na KĽDR Adam Mount. Upozornil, že vodíková bomba je oveľa ničivejšia ako jadrové. Atómová bomba, použitá v Hirošime a Nagasaki, využíva štiepenie jadra, kým vodíková alebo termonukleárna funguje na opačnom princípe, teda spájaní. Výsledkom je, že „úder“ vodíkovej bomby je oveľa silnejší.

Reakcie a možnosti

Test, ktorý je zrejme najúspešnejší a najsilnejší zo všetkých, čo Pchjongjang nariadil, okamžite odsúdili všetky svetové mocnosti. Južná Kórea požaduje ďalšie prísne sankcie a izoláciu severokórejského režimu. Doterajšie sankcie však KĽDR vo vývoji jadrovej zbrane ani v jeho provokáciách nezastavili.

Režim vníma jadrovú zbraň ako zásadný odstrašujúci prostriedok, ktorý má odradiť vonkajšie sily od snahy nastoliť jeho zmenu. Kim Čong-un tiež podľa CNN videl, čo sa stalo s líbyjským lídrom Muammarom Kaddáfím, ktorý sa vzdal jadrového programu. Jeho režim zvrhli a potom ho zabili.

Vojenské riešenie konfliktu by znamenalo obrovské straty po celom svete a de facto oň nikto nemá záujem. Diskutovanou cestou v tejto chvíli je ďalšie trestanie KĽDR sankciami, tentoraz takými, ktoré by drvivo dopadli na už aj tak zbedačené a bezprávne obyvateľstvo. Tomu sa snaží vyhnúť hlavne Čína, kde sa obávajú, že by sa režim mohol začať rúcať, ľudia by sa vydali na útek do susedných krajín a celý región by sa ocitol v chaose.

„Je príliš neskoro myslieť si, že môžeme vytvoriť dostatočný tlak na to, aby KĽDR dobrovoľne eliminovala svoj arzenál. Prioritou je udržať stabilitu a znížiť riziko zlých kalkulácií a dezinterpretácií, aby nevznikla vojna, ktorú nikto nechce,“ myslí si analytik Adam Mount.

Stále však platí vyjadrenie amerického prezidenta Trumpa, že na stole nie sú len diplomatické riešenia. Iný prístup zase naznačuje, že svet si asi bude musieť zvyknúť na KĽDR s jadrovou bombou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie