Denník N

Robíme to pre vás?

Niekto to už zaplatí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Niekto to už zaplatí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa pozrieme na ktorékoľvek slovenské mesto, vidíme, že developeri cítia zodpovednosť málokedy.

Obľúbený smajlík s nápisom „Robíme to pre vás“ na rozkopaných uliciach a pri rozostavaných budovách ma doviedol k úvahe – nakoľko je pre nás naozaj „pre nás“ a či tam občas nemá správnejšie byť vyobrazená tvárička vyplazujúca jazyk a text: „Robíme to pre seba!“.

Kedysi, v dávnej minulosti, bolo zvykom, že bohatý človek postavil školu alebo kultúrnu ustanovizeň a daroval ju mestu. Nemám na mysli socializmus, ale napríklad 18. alebo 19. storočie. História prekypuje takýmito príkladmi. Pomníky, divadlá, stanice, mosty… Prečo to už nefunguje dnes?

Naozaj ma rozosmial istý developer, ktorý chce upraviť bratislavské nábrežie podľa vlastných plánov (akože pre ľudí – ale rozumej: pre seba, pre vlastné výhody a svoj biznis – veď, ruku na srdce, aj tak sa nikoho nebude pýtať, či sa mu to páči a či svojím zásahom dané územie naozaj „rozvinul“) a za nehynúce zásluhy (rozumej: súkromný territorial pissing) žiada privilégiá ako špeciálny partner mesta. Pripomína mi to istého pána, ktorý s erárnou pomocou postavil štadión a potom ho draho odpredal štátu. Nenapadlo mu, že by ho mal zaplatiť z vlastného vrecka a štátu darovať? Nenapadlo. Takéto PR nepotrebuje, je mu fuk, či ho ľudia budú pokladať za dobrého. A okrem toho – každá špina sa dá vyprať alebo vybledne na slnku. A čo by z toho teda akože mal? No, veľmi zvláštny pocit, že pre spoločnosť niečo výnimočné spravil.

Možno je to tým, že ľudia v minulosti neprišli k peniazom tak rýchlo a tak podivuhodne. Cítili väčšiu zodpovednosť k mestu, v ktorom žijú, ku svojej krajine. Nepopieram, možnože ich k tomu kroku sem-tam donútil panovník, čo, mimochodom, tiež nebol až taký zlý nápad. Alebo mali iný dôvod – Ján Pálffy napríklad daroval palác na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí škole, pretože ho už nepotreboval. Zaujímavé, že? Cítiť zodpovednosť a urobiť čosi užitočné. Aké staromódne!

Keď sa pozrieme na ktorékoľvek slovenské mesto, vidíme, že developeri cítia zodpovednosť málokedy. Potrebujú výhodne zobchodovať každý kúsoček priestoru a rozvoj, developing, sa v drvivej väčšine prípadov netýka nikoho iného než ich samých. Najmä keď v developerskom newspeaku slová „park“, „garden“ alebo „square“ znamenajú budovu – v záujme oklamania nepriateľa, čiže verejnosti. Občas kričia – Pozrite, čo pre vás robíme! – a potom nenápadne vysvitne, koľko „ústretovosti“ za to požadujú. Musí sa to oplatiť, to je ich obľúbené heslo. Urvi, koľko môžeš! Alebo sa s Madame de Pompadour sarkasticky usmievajú „Po nás hoci aj potopa!“

Už počujem tie právnické kľučky a uzly, výhovorky a zásadné dôvody! V jednom mám však jasno – keď dávam dar, nepožadujem za to protislužbu. V tom je čaro obdarovávania.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie