Denník N

Návrat Škrtela s Ďuricom, bude hrať Lobotka? Ako to Kozák môže zložiť proti Anglicku

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Je otázne nasadenie Vladimíra Weissa, ktorého slabinou je bránenie. Kozák zrejme nastúpi bez typického útočníka vo formácii 4-6-0.

Pred kvalifikačným zápasom v Anglicku (pondelok o 20:45 na Jednotke) má tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák príjemné starosti so zložením základnej zostavy.

Do tímu sa vracajú stopéri Martin Škrtel s Jánom Ďuricom, ktorí pri výhre so Slovinskom (1:0) nesmeli hrať pre trest za žlté karty. Na väčšine pozícií si môže tréner vyberať z viacerých kvalitných hráčov.

Brána: Martin Dúbravka

Klasická brankárska jednotka Matúš Kozáčik vypadol z pôvodnej nominácie pre zranenie, Dúbravka chytal v júni v Litve a aj doma so Slovinskom, v piatok však nemusel riešiť žiadnu strelu do priestoru brány.

Obrana: Tomáš Hubočan, Ján Ďurica, Martin Škrtel, Peter Pekarík

Kozák by mal nasadiť klasickú obrannú štvoricu, ktorá spolu hráva už dlhšie obdobie. Hoci Milan Škriniar s Norbertom Gyömbérom hrali proti Slovincom vynikajúco, Kozák zrejme postaví skúsenejších hráčov.

Je však pravdepodobné, že minimálne Škriniara posunie vyššie na pozíciu defenzívneho záložníka.

Defenzívni záložníci: Stanislav Lobotka, Milan Škriniar, Juraj Kucka

V súbojoch proti veľkým favoritom Kozák často používal formáciu až s tromi defenzívnymi záložníkmi. Výhodou všetkých troch je, že majú vynikajúcu prácu s loptou a rozohrávku. Navyše, Kucka sa často zapája do ofenzívy a má skvelú strelu z diaľky, aj keď sa mu teraz nedarí.

Záloha/útok: Duda, Hamšík, Mak

Bude zaujímavé sledovať, či si Kozák vyberie systém 4-6-0 bez klasického útočníka, alebo zostane pri rozostavení 4-2-3-1, v ktorom Slovensko väčšinou hrá. Miesto v základe má isté Marek Hamšík a pravdepodobne Róbert Mak.

Otázne je zaradenie Vladimíra Weissa, ktorý nebude kondične stačiť na celých 90 minút a nerád sa zapája do defenzívy, čo by pri útočiacich krajných obrancoch Anglicka mohlo byť problémom. Kozák ho môže nahradiť Albertom Rusnákom či Ondrejom Dudom, ten je však skôr stredovým hráčom.

Na hrote môže použiť aj strelca jediného gólu Slovincom Adama Nemca, ktorý dokáže získavať lopty vo vzdušných súbojoch a rozumie si s Hamšíkom, ale v rýchlych protiútokoch, ktoré by mali byť základom slovenskej hry, je prakticky nevyužiteľný.

Predpokladaná zostava: Dúbravka – Hubočan, Ďurica, Škrtel, Pekarík – Škriniar, Kucka, Lobotka – Duda, Hamšík, Mak

Slovensko - Football tactics and formations

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie