Denník N

Symboly fašizmu a komunizmu: jeden v base, druhý na motorke

Deň otvorených dverí NR SR. Foto N – Tomáš Benedikovič
Deň otvorených dverí NR SR. Foto N – Tomáš Benedikovič

Basa pre Lorenza je z rovnakej kategórie ako sloboda pre Bašternáka, Kočnera alebo fašistov, čo bijú ľudí iba preto, že sú iní.

Fašista Mišún v zelenom tričku Kotlebovej strany na policajnej motorke a aktivista Lorenz v policajnej cele. Oslava ústavy v jednom obraze.

Polícia, prokuratúra a súdy v stíhaní zločinov propagácie totalitných režimov zlyhávajú. Až teraz však vieme, že štát je schopný poslať do väzenia človeka, ktorý na porušovanie zákona upozorní.

Roky tu platí, že hákový kríž je považovaný za neprípustné zlo. Učiteľky v škôlke sa pohoršujú, keď ho kriedou nakreslia deti na chodník a väčšina ľudí sa rovnako zhnusí, keď ho vidí vytetovaný na tele odrasteného skinheda na kúpalisku. To však neznamená, že tu nie je dosť ľudí, ktorí fašistov zvolia do parlamentu.

So symbolmi komunizmu je to komplikovanejšie. Zákon hovorí, že sú zakázané rovnako ako symboly fašizmu. U väčšiny ľudí však nespôsobujú rovnaké pohoršenie. Naopak, mnohí vrátane premiéra sa pod nimi nehanbia. To však neznamená, že je v poriadku, aby štát posielal do väzenia niekoho, kto chce tvrdohlavo trvať na dodržiavaní zákona a kosák s kladivom skrýva.

Debata o sochách a symboloch totalít tu prebieha roky. Teraz nás minulosť vrátila do reality. Väznenie Ľuboša Lorenza musí byť začiatkom nového kola veľkej debaty o fungovaní štátu.

Točíme sa dookola, lebo príkladov, keď nefunguje, je stále príliš veľa. Basa pre Lorenza je z rovnakej kategórie ako sloboda pre Bašternáka, Kočnera alebo fašistov, čo bijú ľudí iba preto, že sú iní.

Ani oni by v normálnom štáte nemali mať strach, že ich polícia zbalí na ulici len tak, keď si zmyslí a že ich prokurátor nechá sedieť vo väzbe tri noci. Ani oni by sa nemali báť, či ich sloboda závisí od dobrej nálady generálneho prokurátora alebo tlaku verejnosti, ktorá zakričí, že toto už je predsa len príliš.

Lenže tam nie sme. Bašternákovia a Kočnerovia sú ešte stále v pohode, lebo minimálne donedávna boli pod ochranou. Tak ako neplatí zákon pre Lorenza, na ktorého sú polícia aj prokuratúra oveľa prísnejšie, než by mali byť, neplatí ani pre nich, akurát, že z druhej strany. Je to ako rozdiel medzi úsmevom na motorke a čakaním v base.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie