Denník N

Obľúbené venčeky Opavia stiahli z trhu, môže v nich byť rizikový fipronil

Do venčekov od firmy Mondeléz zapracovali vaječné zmesi s obsahom fipronilu. Výrobca tvrdí, že prekročenie limitu ešte testy nepotvrdili.

Aktualizované 10:45

Doteraz sa na našom trhu objavil vo vaječných zmesiach a vaječných prípravkoch pre reštaurácie. Teraz by mohol byť už aj v cukrovinke, ktorá sa na dostáva na pulty slovenských predajní, a to v dvoch typoch balení.

Nadlimitný obsah fipronilu totiž bol vo vaječnej zmesi, ktorú zapracovali do žĺtkových venčekov značky Opavia od firmy Monedeléz.

Táto informácia sa objavila na webe Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). Podľa inšpekcie dostali upozornenie na tento výrobok ešte 31. augusta prostredníctvom systému rýchleho varovania.

Výrobca reaguje

Výrobca Mondelez Czech Republic sťahuje tieto výrobky z trhu. Spotrebitelia, ktorí majú tieto venčeky doma, ich môžu vrátiť do predajne.

Mondelez na informáciu ŠVPS reagoval, že látka fipronil zatiaľ nebola v tomto produkte potvrdená. „Máme len podozrenie na nepatrné prekročenie maximálneho limitu rezíduí. Nebolo to však doteraz potvrdené laboratórnymi testami,“ povedala Denníku N Gabriela Bechynská zo spoločnosti Mondelez Europe Services.

Výrobca venčekov tvrdí, že predpokladané stopové množstvo látky v hotovom výrobku podľa jeho interného zhodnotenia nepredstavuje žiadne zdravotné riziko pre človeka, ktorý produkt skonzumuje.

„Trojročné dieťa s hmotnosťou 15 kilogramov by muselo zjesť 18 týchto 150-gramových balení venčekov z uvedených šarží, aby dosiahlo úroveň, ktorá sa dá považovať za škodlivú,“ dodala Bechynská.

Ktorých venčekov sa riziko týka:

  • Zlaté věnečky žloutkové 185 g – číslo šarže OPA5472811 – dátum min. trvanlivosti 23. 1. 2018
  • Zlaté věnečky žloutkové 185 g – číslo šarže OPA5472812 – dátum min. trvanlivosti 23. 1. 2018
  • Zlaté věnečky žloutkové 150 g – číslo šarže OPA5472821 – dátum min. trvanlivosti 24. 1. 2018
  • Zlaté věnečky žloutkové 150 g – číslo šarže OPA5472822 – dátum min. trvanlivosti 24. 1. 2018
  • Zlaté věnečky žloutkové 150 g – číslo šarže OPA5472823 – dátum min. trvanlivosti 24. 1. 2018
  • Zlaté věnečky žloutkové 150 g – číslo šarže OPA5472831 – dátum min. trvanlivosti 25. 1. 2018

Aj ďalší výrobok

Ďalšie upozornenie na prítomnosť fipronilu sa týka vaječného výrobku Eifix-Eiweiß s dátumom spotreby do 7. septembra 2017. Ten prišiel na územie Slovenska, konkrétne do firmy Bonex Slovakia Komárno, od rakúskeho veľkopredajcu R&S Gourmet.

No hoci Regionálna veterinárna a potravinová správa Komárno urobila kontrolu na uvedenej adrese, nepodarilo sa jej zistiť, kam všade sa tento výrobok dostal.

„Kontrolou bolo zistené, že na uvedenej adrese nie sú k dispozícii dokumenty o distribúcii, pretože konatelia sú obyvateľmi Maďarskej republiky. Z týchto dôvodov nebolo zatiaľ možné zistiť distribučný zoznam tohto výrobku do prevádzkární v Slovenskej republike,“ píše inšpekcia.

Fipronil je účinná látka prípravkov na ochranu rastlín proti živočíšnym škodcom, schválená do 30. septembra 2017. Použitie je povolené ako insekticíd na ošetrenie osiva.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) prekročenie maximálneho limitu neznamená automaticky riziko pre zdravie spotrebiteľa. „Vplyv tejto látky na zdravie človeka závisí od množstva látky v skonzumovanej potravine, ale aj od množstva skonzumovanej potraviny,“ tvrdí ÚVZ.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie