Denník N

Pozvánka na pivo a vtipy za jeden halier, Zemanov transparentný účet pripomína diskusné fórum

Prezident Českej republiky Miloš Zeman. Foto: TASR /AP
Prezident Českej republiky Miloš Zeman. Foto: TASR /AP

Okrem parlamentných volieb čakajú Česko aj prezidentské. Kandidáti na post hlavy štátu zverejnili svoje účty ku kampani, ten Zemanov sa rýchlo premenil na miesto vtipov aj osobných urážok.

V susednej Českej republike sa oficiálne začala prezidentská volebná kampaň a kandidáti si do tohto pondelka mali zriadiť a zverejniť vlastný účet určený na financovanie kampane.

Bývalý predseda českej Akadémie vied Jiří Drahoš a podnikateľ i textár Michal Horáček, rovnako ako aj ďalší kandidáti, majú svoje transparentné účty zverejnené už dlhší čas. Teraz sa k nim pridal aj súčasný český prezident Miloš Zeman. Jeho účet sa počas víkendu stal rýchlo terčom množstva nelichotivých odkazov.

,,Prečo tento účet nie je vedený v rubľoch?“ pýta sa jeden z prispievateľov. Pribúdajú príspevky ,,na popolníček“ či ,,jednosmerné letenky do Moskvy“. Narážky na Rusko, Čínu či prezidentovu obľubu cigár a alkoholu patria medzi tie slušnejšie.

Stovky halierov

Stačí prispieť symbolickým halierom, a komukoľvek sa otvára možnosť napísať na verejnú stránku transparentného bankového účtu českého prezidenta akúkoľvek správu. ,,Symbolických halierových prispievateľov“ nemožno považovať za fanúšikov prezidenta, no na účte ich pribúdajú stovky.

,,Podľa hlásnej trúby Ovčáčka vraj haliere prinášajú šťastie. Táto krajina ho potrebuje rovnako, ako iného prezidenta,“ píše na stránke Zemanovho účtu jeden zo symbolických darcov, doktor Vrána.

Na účte zároveň pribúdajú aj väčšie príspevky, ako napríklad jeden 50 či 30-tisícový dar. V priebehu niekoľkých dní ľudia prezidentovi poslali viac ako 160-tisíc českých korún.

Niekoľkými stovkami korún mu prispievajú aj dôchodcovia a dôchodkyne, ktoré, ako píšu v komentároch na účte, vyčlenili zo svojich dôchodkov.

Reprofoto N

Fórum, bazár alebo reklama?

Zemanov účet tak pripomína skôr nástenku na diskusnom fóre, kde si navzájom ľudia odpovedajú. Hemží sa to tam tiež urážkami nielen samotného Zemana, ale aj jeho hovorcu Jiřího Ovčáčka. Veľa príspevkov obohatených sarkazmom tiež odkazuje na kauzy a nechýbajú ani časté poznámky na jeho zdravotný stav.

Cez verejne prístupný výpis účtu si mnohí zverejňujú svoje webové stránky, firmy či odkazy na bazár s poznámkou, že napríklad predávajú televíziu či sedaciu súpravu v akciovej cene. Dokonca pribudli aj pozvania na pivo.

Zemanov účet je vedený vo Fio banke, ktorá si za halierové vklady neúčtuje poplatok, no aj napriek tomu sa na výpise objavili záporné čísla. Poplatok vo výške dvadsať korún je pre platby prichádzajúce v inej mene. Slovensko je výnimkou.

Pred piatimi rokmi, keď Miloš Zeman kandidoval na prezidentský post prvýkrát, mu Miroslav Šlouf, lobbista a vedúci tímu volebnej kampane, pomohol získať početné, až státisícové príspevky na transparentný účet. Zemanova kandidatúra bola v tom čase najdrahšou a spustila špekulácie o tom, kto jeho cestu na hrad zafinancoval.

Kto z koho?

Väčšina kandidátov vstupuje do kampane s podporou obyvateľov krajiny, nie politických strán.

K občianskej nominácii na prezidenta potrebujú kandidáti 50-tisíc podpisov. Tie postupne získali Michal Horáček, Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

Foto: AP – Petr David Josek

Miloš Zeman svoju kandidatúru ohlásil v marci a začiatkom augusta jeho manželka, ktorá je zároveň šéfkou jeho volebnej kampane, potvrdila, že súčasný prezident získal potrebné množstvo podpisov ku kandidatúre.

Lekár Marek Hilšer sa podľa informácií českého portálu Aktuálne blíži ku 20-tisíc podpisom a bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek zatiaľ ohlásil desaťtisíc podpisov. Oproti trom vyššie spomenutým kandidátom tak ešte výrazne strácajú.

Žiadna z politických strán kandidáta či kandidátku na prezidenta zatiaľ nenavrhla. Blížia sa totiž parlamentné voľby, na ktoré sa strany momentálne koncentrujú. Výnimkou môže byť strana ODS, z ktorej pravdepodobne vzíde nový prezidentský kandidát, senátor Jaroslav Kubera.

Do 7. novembra musia prezidentskí kandidáti podať oficiálnu volebnú prihlášku českému ministerstvu vnútra, ktoré rozhodne o ich pripustení k voľbám. O novej hlave štátu budú Česi a Češky rozhodovať 12. a 13. januára budúci rok, prípadne o dva týždne neskôr v druhom kole.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie