Denník N

Dankovo volanie do zbrane

Čestná stráž Ozbrojených síl v Národnej rade. Sprava minister obrany Peter Gajdoš, podpredseda vlády Peter Pellegrini, predseda parlamentu Andrej Danko. foto - TASR
Čestná stráž Ozbrojených síl v Národnej rade. Sprava minister obrany Peter Gajdoš, podpredseda vlády Peter Pellegrini, predseda parlamentu Andrej Danko. foto – TASR

Namiesto do tankov a na Budapešť je teraz heslom SNS pištoľ do ruky a hŕŕŕ na teroristov.

Také sú predpisy, vysvetľoval policajt, keď mi krátko po obede pri príchode na oslavy SNP v Banskej Bystrici zhabal malý multifunkčný vreckový nožík, ktorý si obvykle nosím v batohu.

Do areálu Múzea SNP sme sa dostali len po dôkladnej prehliadke, čo sa zdalo byť trochu prehnané, ale pri súčasnej bezpečnostnej situácii v Európe celkom pochopiteľné. O to viac ma prekvapilo následné oznámenie, že ak chcem svoj nožík dostať na rovnakom mieste späť, musím oslavy najneskôr do hodiny zase opustiť, lebo ich už potom pri vchode do areálu nenájdem. Zvýšené bezpečnostné opatrenia totiž trvajú len dovtedy, kým sú na mieste ústavní činitelia – po ich odchode bude areál plný návštevníkov prístupný bez kontrol.

Oslavy SNP boli typickým príkladom toho, čo nazývame mäkkým cieľom. Ak by na Slovensku skutočne hrozil útok teroristov, lepšie miesto preň by si ani nemohli vybrať. Aj vďaka mediálnej pozornosti upriamenej na túto akciu by mohol byť takýto útok veľmi efektívny.

Potom však zostávajú len dve možnosti. Prvou je, že pravdepodobnosť útoku na Slovensku je veľmi nízka, a preto je v poriadku, že bezpečnostné zložky návštevníkov osláv neotravovali zbytočnými kontrolami. Prečo ich však potom zdržovali dlhými frontami na dôkladné šacovanie v čase, keď sa tam ešte (oddelení od bežných návštevníkov vlastnými ochrankami) poflakovali naši politici?

Druhá možnosť je, že Slovensko je teroristami skutočne ohrozené a počiatočné opatrenia boli na mieste. V tomto prípade sa však zdá, že úrady zaujímali iba politici, bezpečnosť obyčajných ľudí im bola ukradnutá.

Pravdivá je našťastie skôr prvá možnosť, pravdepodobnosť teroristického útoku na Slovensku je veľmi nízka. Ak to však úrady vedia a podľa toho sa aj správajú, natíska sa ďalšia otázka: aký má zmysel strašiť občanov teroristickým ohrozením, ktoré je údajne také vážne, že treba obyčajným ľuďom umožniť, aby sa sami vyzbrojili a mohli sa mu brániť? To je totiž podstata zmeny ústavy presadzovanej Andrejom Dankom a SNS.

Ak si odmyslíme Dankov detinský obdiv ku všetkému, čo nosí uniformu a rieši veci silou, sú jediným ďalším vysvetlením klesajúce preferencie SNS a jej kapitána. Danko si možno pamätá, ako strašenie utečencami, teroristami a moslimami už raz (aspoň na čas) zastavilo pokles preferencií aj Smeru. Tak to vlastným neobratným spôsobom skúša tiež. Žiadny iný význam jeho aktivita nemá, bezpečnosť Slovenska nijako nezvýši. Priživovaním paranoje veľkej časti spoločnosti a šírením zbraní medzi ľuďmi, ktorí s nimi nevedia zaobchádzať, naopak situáciu ešte zhorší.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie