Denník N

O apokalypse zo Severnej Kórey sa dozvieme od ružovej hlásateľky, ktorú si vybrala Kimova rodina

Ružová pani Ri Čchun-hi, najznámejšia hlásateľka severokórejských správ, sa na obrazovky vrátila z dôchodku. Reprofoto N
Ružová pani Ri Čchun-hi, najznámejšia hlásateľka severokórejských správ, sa na obrazovky vrátila z dôchodku. Reprofoto N

Viac ako štyri desaťročia Ri Čchun-hi hlásila štátne správy v Severnej Kórei. Ako najdôveryhodnejší človek v krajine oznamuje jadrové testy aj v dôchodkovom veku.

„Zlatíčko Severnej Kórey“, aj tak prezývajú Ri Čchun-hi, 74-ročnú hlásateľku Kórejskej ústrednej televízie. Prvýkrát sa na obrazovke objavila v roku 1971 a o tri roky neskôr už štátne spravodajstvo viedla.

Aj keď si od roku 2012 užíva dočasný dôchodok, vždy je to Ri, kto v KĽDR ohlasuje dôležité správy, akými sú jadrové testy, ktorými Kim Čong-un straší svet.

„Skúška vodíkovej bomby, ktorú navrhli, aby bola namontovaná na naše medzikontinentálne balistické rakety, bola dokonalým úspechom,“ povedala napríklad obyvateľom Severnej Kórey podľa Guardianu vo vysielaní Kórejskej ústrednej televízie.

Na začiatku minulého roku sa o Ri písalo v médiách, keď nadšene oznámila zhodenie novej bomby, a na obrazovku sa vrátila v nedeľu, keď Severná Kórea vyskúšala vodíkovú bombu, údajne päťkrát silnejšiu než tá, ktorú zhodili Američania na Nagasaki počas druhej svetovej vojny.

„Bol to veľmi zmysluplný krok k dokončeniu národného programu jadrových zbraní,“ uviedla Ri so širokým úsmevom, keď oznamovala ďalší Kimov úspešný test.

Pred jej oznámením televízia vysielala rôzne vlastenecké zábery, tradičné vojenské prehliadky, ohňostroje nad pomníkom vládnucej robotníckej strany či sopku Pektusan na čínskej hranici, ktorá symbolizuje kórejskú národnosť.

Dobrá herečka?

Ri sa narodila v roku 1943 v chudobnej rodine, čo režim považuje za znak nedôveryhodnosti. Vybrala si ju však Kimova rodina na začiatku 70. rokov, keď ju následne čakal vládny výcvik, aby osobne doručovala vládne správy ďalej do sveta.

Zanechala štúdium herectva a vidinu hereckej kariéry, aby sa z nej stala hlásateľka v štátnej televízii, ktorá je jediným zdrojom oficiálnych správ pre obyvateľov krajiny. Hovorí sa jej aj „hlásateľku ľudu“.

Skúsenosť z divadla robí jej prejav melodramatickým a plným emócií, vďaka čomu ju vládne orgány chvália za unikátny hlas, štýl a oddanosť vojenskému režimu.

„Štát ju považuje za veľmi dôveryhodnú, je v podstate hlasom štátu,“ povedala pre Channel 4 americká profesorka Katharine H. S. Moonová, podľa ktorej je Ri stelesnením ženského aspektu Severnej Kórey.

Ženy tu na verejnosti vystupujú len výnimočne a ľudia si na tvár Ri zvykli, pretože to bola ona, kto sa im každý večer prihováral z televíznych obrazoviek.

Ri má plniť rolu najdôveryhodnejšieho človeka v štátnych správach spolu so znalosťami propagandy a s rozvíjaním osobného kultu lídrov krajiny.

Foto: AP – Eugene Hoshiko

Výrazná žena

Ri Čchun-hi sa Severokórejčanom prihovárala v dlhosiahlych monológoch viac ako štyridsať rokov.

Na obrazovke ju mohli vidieť kričať, smiať sa, ale aj plakať, keď oznamovala oficiálne úmrtie bývalého severokórejského lídra Kim Il-songa v roku 1994, a tiež o sedemnásť rokov neskôr, keď zomrel Kim Čong-Il.

A mnohí plakali s ňou. Nielen zo súcitu, ale hlavne, aby ukázali vernosť režimu,od ktorého v opačnom prípade hrozí trest smrti.

Bola to Ri, kto upokojoval Severokórejčanov pri rastúcom napätí medzi Severnou a Južnou Kóreou v roku 2010, a bola to znovu ona, v ružových tradičných šatách, kto oznámil úspešné jadrové testy.

V krajine, kde často vypadáva elektrina a kde od 90. rokov zomreli pre nedostatok potravín približne dva milióny ľudí, si Ri užíva život v luxusnom domove v hlavnom meste, kde sa stará o svoje vnúčatá.

Rada by sa teraz venovala „výchove“ ďalšej generácie televíznych hlásateliek. Ďalší návrat ružovej pani na obrazovku severokórejskej štátnej televízie však pri momentálnej situácii nemožno vylúčiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie