Denník N

Jozef Metelka končí s reprezentáciou Slovenska, sklamalo ho vedenie výpravy na MS

Metelka je štvornásobným majstrom sveta, na paralympiáde v Riu získal dve zlaté a jednu striebornú medailu.

Paralympijský cyklista Jozef Metelka už nebude reprezentovať Slovensko. Päťnásobného majstra sveta a dvojnásobného víťaza paralympiády nahnevalo vedenie slovenského tímu na MS v Juhoafrickej republike.

Metelka na šampionáte vyhral časovku jednotlivcov, preteky s hromadným štartom však nedokončil. Ako uviedol, dôvodom malo byť zlyhanie vedúceho výpravy Branislava Režňáka, ktorý Metelkovi neodovzdal informácie o pretekoch.

Správu priniesol portál cas.sk.

Pre niekoho to bol asi turistický výlet

„Teraz sa môžem zbaliť a ísť domov za letenky, ktoré som musel sám kúpiť, lebo rozpočet je prečerpaný. Celá moja príprava vyšumela. Pre niekoho to bol asi turistický výlet, a nie špičkové preteky,“ hneval sa Metelka.

„Bohužiaľ, bola to posledná kvapka a môj pohár trpezlivosti pretiekol. Boli to moje posledné preteky za Slovensko,“ dodal.

Jozef Metelka

  • narodil sa 8. septembra 1986 v Piešťanoch
  • v Oxforde vyštudoval trénerstvo
  • počas školy, keď mal 22 rokov, mal nehodu na motorke a prišiel o ľavú nohu
  • na paralympiáde v Riu 2016 získal dve zlaté a jednu striebornú medailu
  • je štvornásobným majstrom sveta

Finišoval, do cieľa chýbalo ešte jedno kolo

Slovenský reprezentant mal v pretekoch s hromadným štartom ambíciu zvíťaziť, podľa jeho slov ho však vedúci výpravy neupozornil, že tabule informujúce o počte kôl sa presunuli z ľavej strany na pravú, a to ho v závere pomýlilo.

„V domnienke, že idem posledné kolo, a tým, že som na ľavej strane nevidel žiadne číslo, ma to len utvrdilo a vyrazil som naplno. Myslel som, že som vyhral, len mi bolo čudné, že za páskou nikto nespomaľuje, až mi jeden z organizátorov povedal, že to ešte nie je cieľ… No pretekárov, ktorí ma obehli, už nešlo dobehnúť,“ dodal.

Vedeniu výpravy vytkol aj zlú komunikáciu, ako aj fakt, že štartové číslo dostal priamo na štarte, čo by sa v profesionálnych pretekoch nemalo stávať.

Má ponuku z Británie

Metelka už v minulosti avizoval, že zvažuje možnosť skončiť s reprezentáciou Slovenska. V marci doplnil, že má ponuku z Británie.

„Briti ma veľmi chcú mať v paralympijskej cyklistickej reprezentácii. Núkajú mi ročný plat 30-tisíc libier a kompletné športové zabezpečenie,“ vravel.

Odchod Metelku do inej reprezentácie sa však v marci javil ako nepravdepodobný, pretože v novom národnom drese nebude môcť najbližšie tri roky štartovať na majstrovstvách sveta a v prípade prestupu nepôjde ani na najbližšiu paralympiádu.

Žiadal prestup do Dukly

Keď Metelka v marci prvýkrát hovoril o možnom prestupe, išlo mu skôr o upozornenie na problémy, s ktorými sa na Slovensku stretol.

Keďže nebol klasifikovaný ako profesionálny športovec, peniaze, ktoré dostal od štátu, mohol použiť len na šport, nie na bežný život.

Metelka preto žiadal o miesto vo VŠC Dukla Banská Bystrica, kde by mal stabilný príjem. Dukla reagovala vyjadrením, že má o Metelku záujem, k prestupu však napokon nedošlo.

Jedným z problémov bola Metelkova špecializácia na dráhu. Tú na Slovensku nemáme a paralympionik preto veľkú časť prípravy absolvuje v Británii. Dukla sa pritom snaží o centralizáciu svojich športovcov v Banskej Bystrici.

Do Británie zrejme Metelka zamieri aj po svojich posledných pretekoch za Slovensko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie