Denník N

Z výborov o odvolaní Richtera poslanci SNS odišli alebo sa zdržali hlasovania

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská národná strana bude mať ešte dve rokovania poslaneckého klubu, kým sa rozhodne, ako sa zachová na hlasovaní o ministrovi práce Richterovi. „Bohviečo to nie je,“ povedala o jeho práci Eva Antošová.

Parlamentné výbory v utorok dopoludnia rokovali o opozičnom návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera z funkcie. Poslanci SNS sa na výboroch buď nezúčastnili, alebo sa pri hlasovaní zdržali. Schôdza, ktorá rozhodne o ministrovi Smeru, sa začne vo štvrtok popoludní.

Na hospodárskom výbore poslanci SNS Tibor Jančula a Peter Pamula odišli z rokovania pred hlasovaním, na školský výbor poslankyňa a podpredsedníčka strany Eva Smolíková neprišla a ospravedlnila sa.

Video: SNS: Je ťažké nájsť kandidáta na ministra školstva
autorka: Martina Koník

Na pôdohospodárskom výbore sa poslankyňa SNS Eva Antošová zdržala hlasovania. „Budeme mať poslanecký klub, kde sa porozprávame a dohodneme, ako ďalej,“ vysvetlila tento krok. „Bolo by mimo, keby som teraz hlasovala a až potom by sme sa porozprávali na klube.“ Poslankyňa na otázku, aký má názor na prácu ministra Richtera, povedala: „Bohviečo to nie je.“ Hovorí, že si ho ešte treba vypočuť. „V pléne bude mať pán minister dosť veľa možností sa obhájiť.“

Jednou z možností je, že poslanci Slovenskej národnej strany odídu počas hlasovania o Richterovi zo sály a opozícia tak nebude mať na jeho odvolanie dosť hlasov.

Minister podľa Antošovej nebol v kauze Čistý deň dosť ostražitý. Prečo SNS hovorí o odchode ministra Richtera a nehovorí o odchode Roberta Kaliňáka? „Téma dňa je dnes pán Richter,“ povedala.

Eva Antošová je bývalou primátorkou Novej Dubnice, po roku 2000 bola poslankyňou a ústrednou tajomníčkou HZDS. Po tom, ako Mečiar v roku 2004 prehral prezidentské voľby, z hnutia odišla, vlani ju zvolili do parlamentu za SNS. Foto – TASR

SNS začala požadovať Richterov odchod po tom, čo premiér Robert Fico v polovici augusta nechal z funkcie odvolať ministra školstva za SNS Petra Plavčana za škandál s eurofondmi.

O Richterovi sa už v súvislosti s kauzou Čistý deň tento rok v parlamente hlasovalo a SNS ho začiatkom apríla podržala. Za odvolanie bolo 57 poslancov, proti 68, dvaja nehlasovali.

Proti jeho odvolaniu nehlasoval len podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý sa zdržal. Emotívna schôdza trvala 16 hodín, poslanci tak vystupovali celú noc.

Danko na Plavčanovi pracoval

„Neverím tomu, že pán Plavčan je vinný v kauze, ktorá bola naňho prišitá,“ zastáva sa Antošová dnes už odvolaného ministra. „Už keď mala padnúť Plavčanova hlava, mal to urobiť ten, kto ho nominoval.“ Predseda SNS Andrej Danko na tom podľa Antošovej už pracoval.

„Len tak odvaliť hlavu, to by sa v tomto storočí nemalo robiť,“ vyhlásila poslankyňa, ktorá bola v rokoch 2002 až 2006 poslankyňou Mečiarovho HZDS a do SNS vstúpila v roku 2013, keď už stranu viedol Andrej Danko. Fico podľa nej nedal predsedovi SNS priestor, aby si o kauze zistil všetky informácie.

Aktuality.sk v utorok informovali, že SNS bude žiadať vo vláde post podpredsedu. „Sú to veci dodatku ku koaličnej zmluve, ktoré pán Danko navrhuje. Keď je všetko dobré, tak Smer – keď je ‚prúser‘, tak SNS, ale také partnerstvo neexistuje,“ komentuje život v koalícii Antošová.

Richtera sa na poľnohospodárskom výbore zastal Dušan Muňko zo Smeru. „Nekomentujem to,“ povedal o tom, ako sa poslanci SNS na výboroch správajú. „Hnevá ma, že títo blázni s týmto návrhom v tomto zariadení nikdy neboli,“ vyjadril sa Muňko k opozícii. K téme sa chystá vystúpiť aj v pléne.

„Neviem, kto z vás bol v týchto zariadeniach, ja som ich absolvoval všetky, a keby som tam mal dať dieťa, nech ma Boh ochraňuje,“ povedal bývalý riaditeľ Sociálnej poisťovne Muňko. „Neobjavili ste Ameriku, žiadne dieťa do toho detského domova nechce ísť, rodičia si nevedia dať rady, súdnou cestou sa tam dostane. Sú to deti z rozvrátených rodín, rómskeho etnika. Toto zariadenie nevybočuje od tých ďalších,“ hovoril Muňko na výbore.

„Keď sa zavrie Čistý deň, neviem, kde tie deti pôjdu, nie je to také jednoduché. Vychovávateľ má 650 eur, môžem vám navrhnúť, pán kolega, že by sme sa išli pozrieť aj s pani Blahovou do tých zaradení, a zaplatím ja z vlastného, aby ste tam týždeň pobudli, hociktoré si môžete vybrať a potom iste prestanete robiť politiku,“ dodal poslanec.

Nového ministra ešte nemajú

SNS ešte stále nevie, koho na Plavčanovo miesto navrhne. „Zatiaľ nebolo predsedníctvo, takže nebolo rozhodnuté, kto bude minister,“ povedal predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bernaťák. Nebude špekulovať, či to bude poslankyňa Eva Smolíková. SNS má podľa neho veľa členov, ktorí by vedeli zastávať funkciu ministra. Nevie ani to, či bude meno známe tento týždeň.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„Vzhľadom na mediálny atak aj na predchádzajúceho ministra školstva si každý kandidát trikrát rozmyslí, či to prijme,“ povedal. Je podľa neho zložité nájsť človeka, „ktorý by sa bol ochotný obetovať“. „Nálady sú rôzne,“ povedal Bernaťák o odvolaní Richtera. „Mám svoj názor, ale nebudem ho prezentovať pred médiami,“ povedal.

Bugár: O podpredsedovi sme hovorili dávno

„Každý vie, čo je jeho zodpovednosťou, predpokladáme, že poslanci SNS za to hlasovať nebudú,“ povedal o návrhu na odvolanie Richtera predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Ak bude 24. decembra 30 stupňov, tak asi bude teplo,“ zareagoval Bugár na otázku, či by hlasovanie SNS za Richterovo odvolanie znamenalo pád koalície.

Video: Hrnko: V SNS pri hlasovaní o Richterovi niektorí žiadajú voľnú ruku
autorka: Martina Koník

Bugár potvrdil, že SNS chce vo vláde post podpredsedu. „Hovorili sme o tom dávnejšie. Keď sme tvorili štvorkoalíciu, tak sme sa dohodli, že nebude každá strana navrhovať podpredsedu, iba dve. Pred rokom, keď sa zo štvorkoalície stala trojkoalícia, sme na to nemysleli.“

Kto by bol podpredsedom? „To sa musíte opýtať niekoho iného.“ Podľa Bugára by Smer neprišiel o post podpredsedu – teraz má strana dvoch, ale k Lucii Žitňanskej by pribudol ešte niekto z SNS a boli by štyria.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie