Denník N

Most chce zjemniť novelu o ÚPN, za súčasného šéfa Krajňáka sa však nepostaví

Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

V koalícii to zatiaľ nevyzerá tak, že sa na otázke Ústavu pamäti národa rozháda. Veľa bude závisieť od toho, nakoľko to Most-Híd s úpravami novely, ktorá zasahuje do činnosti ústavu, myslí vážne.

Po kritike a verejnom tlaku ešte začiatkom leta začína Most-Híd dávať ruky preč od predloženej novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN), ktorú kritizuje súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák.

V pondelok návrh na ústavnoprávnom výbore odmietol poslanec Peter Kresák, dnes pri uznesení o jeho podpore nehlasovala poslankyňa ľudskoprávneho výboru Edita Pfundtner. Tá zároveň potvrdila, že spod návrhu sťahuje svoj podpis.

Koalícia ešte v júni predstavila nové nastavenie fungovania Ústavu pamäti národa, ktorý začal pracovať v roku 2003 a vznikol z iniciatívy Jána Langoša, ktorý sa stal jeho prvým predsedom.

Podľa nového návrhu na čele ÚPN predčasne skončí Ondrej Krajňák a ústav nebude riadiť predseda správnej rady, ale celá deväťčlenná rada. Krajňák by mal ostať ďalej už len ako člen rady; Národná rada ho však v roku 2013 za predsedu správnej rady zvolila na šesť rokov, teda do roku 2019.

Doterajší predsedovia správnej rady ÚPN

  • Ján Langoš 2003 – 2006 (zahynul pri autonehode)
  • Ivan Petranský 2007 – 2013
  • Ondrej Krajňák 2013 – ?

Novelu dnes podporili poslanci koalície Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer), Ľubomír Želiezka (Smer) a nezaradená Martina Šimkovičová. Ich základným argumentom je, že chcú sfunkčniť zle fungujúcu štátnu inštitúciu. Základným poslaním ústavu je zaoberať sa zločinmi z obdbobia neslobody (1939 – 1989), teda Slovenského štátu a komunizmu.

Koalícia bude rokovať

Koaličných partnerov Mosta-Híd zatiaľ postoj Bugárovej strany nevyrušuje. Tvrdia sa, že o všetkom sa dá ešte rokovať a v koalícii ďalší spor nehrozí.

Pfundtner tvrdí, že súhlas s novelou od začiatku spájala s tým, že v druhom čítaní sa bude zákon ešte meniť. Má pripravený aj pozmeňujúci návrh, ktorý však už na ľudskoprávnom výbore nepredložila, pretože nemala istú podporu od koalície.

Edita Pfundtner pri skladaní poslaneckého sľubu v roku 2016. Foto – TASR

Poslankyňa hovorí, že teraz budú rokovať predsedovia poslaneckých klubov Mosta-Híd, Smeru a SNS, aby sa o jej návrhu dohodli. Pfundnter nehovorí, čo sa stane, ak podporu nezíska. Bude to znamenať, že novela o ÚPN neprejde v pléne? „My ultimatívne na rokovanie nikdy nechodíme,“ odpovedá.

Šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč pripomenul, že novelu v pôvodnom znení odobril na koaličnej rade predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Napriek tomu sa Smer ďalším rokovaniam nebráni. „Ak budú zmysluplné riešenia, budeme sa o nich baviť. Nesmie sa však potrieť zmysel tohto zákona,“ dodal s tým, že zatiaľ lepšie riešenie, ako je navrhnuté, nevidel.

Koniec Krajňáka sa nerieši

Vznik novely doteraz koalícia vysvetľovala tým, že ÚPN bude po jej prijatí funkčnejší. Ústav je totiž známy dlhodobo zlými medziľudskými vzťahmi medzi predsedom a členmi správnej rady. To, že vzťahy v ústave nie sú dobré, pripúšťajú aj opoziční poslanci, ktorí s návrhom nesúhlasia. „To sa nedá riešiť návrhom zákona,“ komentuje to predsedníčka výboru pre ľudské práva Erika Jurinová (OĽaNO).

Kritizovala, že rozhodovať bude za ústav celá rada namiesto jedného štatutára, ako je to teraz. Jurinová to prirovnala k „viachlavej hydre“. Jej kolegyňa z klubu Anna Verešová navrhla, aby aspoň v tomto koalícia ustúpila a pozíciu šéfa nezrušila. Pre pozmeňujúci návrh na výbore nenašla dostatočnú podporu.

Pozmeňujúci návrh Edity Pfundnter sa touto najpodstatnejšou zmenou nezaoberá. Zaoberá sa len výčitkou, že novelou ÚPN stratí možnosť pokračovať v mnohých úspešných aktivitách. Priamo teda uvádza, že ústav bude môcť ďalej organizovať prednášky, kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy, nahrávať dokumentárne filmy. Chce tiež presadiť, aby predsedu správnej rady nevyberali poslanci, ale priamo správna rada.

Na otázku, či si myslí, že viacčlenný orgán dokáže problémy riešiť promptnejšie ako jeden šéf, odpovedala nepriamo, že chce presadiť povinnosť, aby správna rada ústavu zasadala aspoň raz za dva mesiace. V tomto roku doposiaľ zasadla totiž len trikrát, čo je podľa Pfundtner „žalostne málo“.

Priestor dostali aj mladí z iniciatívy Pamätaj

Veľkú kampaň proti novele spustili aj mladí ľudia z iniciatívy Pamätaj. Tí dostali aj možnosť krátko vystúpiť pred členmi ľudskoprávneho výboru. Pripomenuli, že nie sú spojení so žiadnou politickou stranou a ani so súčasným šéfom ÚPN Krajňákom. „Nie sme politici a nechceme do toho ťahať politiku. Vyzývame však všetkých, aby sa začalo diskutovať,“ povedal v mene iniciatívy Juraj Šeliga.

Verí, že ešte pred záverečným hlasovaním o novele, ktoré bude už na tejto schôdzi, sa podarí veľa zmeniť. Po výbore za ním prišiel Martin Glváč zo Smeru, aby sa dohodli na stretnutí. Počas dvoch prázdninových mesiacov rokoval s iniciatívou len Most-Híd. Prečo sa zrazu prebral aj Smer? „Asi tým, že bolo leto,“ myslí si Šeliga.

Interné problémy v ÚPN podľa neho treba riešiť, no nemalo by sa to udiať tak, že ústav bude po novele nefunkčný.

„Myslíte si, že naša novela vám v tom bráni?“ pýtal sa v mene predkladateľov . „Ten bordel, ktorý v ÚPN je, musíme riešiť,“ zhrnul poslanec Smeru Želiezka, prečo predkladajú novelu, a obvinil Krajňáka, že si urobil z ústavu vlastnú firmu.

Ide o Babiša a iných

Krajňák tvrdí, že jediným cieľom novely je zbaviť sa ho, hoci do funkcie sa – paradoxne – dostal vďaka poslancom Smeru. Jedným z dôvodov môže byť aj spor so šéfom ANO a bývalým českým ministrom financií Andrejom Babišom. Ten bol podľa archívnych dokumentov agentom ŠtB, no Babiš to poprel a ústav tento spor na súde prehral, keď akceptoval výpovede bývalých riadiacich agentov komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Šéf ÚPN vytkol novele aj to, že vôbec nerieši zriadenie múzea zločinov komunizmu. Pfundnter dnes zareagovala, že na jeho vznik už hľadá podporu. Je podľa nej zlyhaním štátu, že sa nepodarilo takúto inštitúciu zriadiť. „Chcem docieliť, aby sa v budúcoročnom rozpočte našli peniaze na zriadenie takéhoto múzea,“ vyhlásila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie