Denník N

Škótsko je ako značková whisky, aj preto ju vybrali za najkrajšiu krajinu na svete

Foto – N
Foto – N

Drsná krajina zvíťazila v ankete turistických sprievodcov Rough Guide. Porazila Kanadu, Island aj Nový Zéland.

Na severe Británie sa rozprestiera krajina hlbokých jazier, najlepšej whisky a úchvatných hôr. Jednoduchý opis z turistického sprievodcu takto predstavuje Škótsko. To zvíťazilo v ankete čitateľov bedekra Rough Guide ako najkrajšia krajina na svete, a určite jej k tomu nepomohol len známy alkohol.

Hoci je vo svete mnoho krásnych miest, vrátane kanadských hôr, švajčiarskych zelených kopcov či austrálskych pláži, drsné Škótsko podľa výsledkov ankety ponúka niečo viac.

„Kto môže poprieť, že tieto divoké pláže, hlboké jazerá a kamenné hrady sú najúžasnejšie a najkrajšie pamiatky na svete?“ uvádza odôvodnenie víťaza známy cestovateľský bedeker.

Vlastné čaro Škótska

Britské médiá preto začali ospevovať nielen Škótsko, ale aj neďaleké Anglicko, ktoré v čitateľskom rebríčku skončilo siedme, a Wales, ktorý sa umiestnil na desiatom mieste pred Slovinskom.

20 najkrajších krajín na svete

1. Škótsko
2. Kanada
3. Nový Zéland
4. Taliansko
5. Južná Afrika
6. Indonézia
7. Anglicko
8. Island
9. USA
10. Wales
11. Slovinsko
12. Mexiko
13. India 
14. Fínsko
15. Švajčiarsko
16. Peru
17. Nórsko
18. Írsko
19. Chorvátsko
20. Vietnam

„Sme nadšení, že Škótsko získalo toto významné ocenenie od čitateľov (bedekra) Rough Guide, ale samozrejme, nie je to prekvapením pre nikoho, kto navštívil túto nádhernú krajinu,“ cituje Independent Malcolma Rougheada z turistickej agentúry VisitScotland.

„Od našich úchvatných scenérií cez naše významné historické pamiatky, až po naše rušné, ale krásne mestá, Škótsko berie ľuďom dych.“

Škótsko ponúka turistom panoramatické výhľady, temnú nočnú oblohu, ale aj živé kultúrne centrá. Najnovšia kampaň pre turistov s názvom „Vlastné čaro“ je založená na tom, aby návšteva Škótska u cudzincov vyvolala zvláštne pocity.

„Či už je to búrkou v divočine Glen Coe, alebo počas tradičnej oslavy takzvanej Burns Night (slávi sa na počesť škótskeho básnika Roberta Burnsa v deň jeho narodenia 25. januára a sprevádza ho pitie whisky a prednášanie jeho básní, pozn. red.) – je to niečo iné zo Škótska, čo nikde inde na svete nemožno zažiť,“ vysvetlil Roughead.

Whisky či protestantské odriekanie

Guardian medzitým odporúča zopár tipov na výlety po najkrajšej krajine na svete. Je medzi nimi pláž na ostrove Mull, ktorej voda je síce priezračná, no denník upozorňuje, že je hrozne studená.

https://www.instagram.com/p/BXTIUB_hXdp/

„Mali by ste plávať, ak pocítite len slabé mravčenie na svojej pokožke. Dovolenka v Škótsku je o takom protestantskom uprednostnení odriekania pred pôžitkom,“ píše Guardian a uvádza tiež jazero Coruisk obkolesené horami na najväčšom škótskom ostrove Skye.

Pre tých, čo uprednostňujú mestá, Guardian neodporúča turistami vyhľadávaný Edinburgh, ale Glasgow a odvážne ho prirovnáva k značkovej whisky – „potrebuje čas, aby ste ho ocenili, ale zážitok vo vás ešte dlho zostane“.

Koho Škótsko porazilo

Treba však spomenúť aj ďalšie krajiny z rebríčka, predovšetkým Nový Zéland, ktorý  sa často označuje za čarovnú krajinu. Tá uchvátila čitateľov bedekra pre „zvlnené zelené kopce, majestátne hory, dych vyrážajúce fjordy a úžasnú rozmanitosť jednotlivých ostrovov“.

Nový Zéland však hlasmi nestačil na druhú Kanadu, ktorá pre turistov ponúka zmes surovej krásy a majestátnych scenérií.

„Len niekoľkým krajín sa dostalo toľko chvály za svoju krásu ako Taliansku,“ uvádza rebríček dvadsiatky najkrajších krajín na svete, kde Taliansko skončilo štvrté. Vďačí za to nielen nádherným mestám, romantike malých dedín, ale aj svojej histórii, ktorá nie je prítomná len v Ríme, ale po celej krajine.

Spomedzi európskych štátov sa do rebríčka dostal aj Island pre svoju drsnú prírodu a nezvyčajnú krásu. „So svojimi tmavými plážami a sopečnými horami sa Island dostal na ôsme miesto a je jednou z desiatich najkrajších krajín na svete,“ píše Rough Guide.

O tri miesta nižšie sa umiestnila krajina, ktorú si mnohí zahraniční turisti často zamieňajú so Slovenskom. „Malé, ale impozantné Slovinsko dosiahlo jedenástu priečku,“ uvádza výsledok ankety, kde Slovinsko vyzdvihli pre jeho hory, jazerá, staré mestá, priateľských ľudí či skvelé jedlo.

Do dvadsiatky najkrajších krajín sa ešte dostalo štrnáste Fínsko, ktoré je podľa výsledkov ankety jednou z najzaujímavejších európskych krajín pre svoje lesy, oblohu či tajomno.

O priečku nižšie skončilo Švajčiarsko, ktoré si získalo hlasy vďaka svojim „úchvatným scenériám a skvelým možnostiam pre horolezcov a turistov“.

Fjordy účastníci ankety vychválili pri Novom Zélande, ale aj pri Nórsku. Neocenili však len jeho hlavné mesto Oslo, ale aj polárne dni a prírodu, vrátane hôr a vodopádov.

Do dvadsiatky najkrajších krajín na svete sa ešte zmestilo „romantické Írsko“ a Chorvátsko, ktoré za to vďačí tiež seriálu Hra o tróny a návale turistov v Dubrovníku.

https://www.instagram.com/p/BYk8IJvlc5Z/

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie