Denník N

Pakt proti Kotlebovi sa komplikuje, Lunter má problém so SaS pre podporu Smeru

Dohoda o spoločnom postupe proti Kotlebovi je stále v nedohľadne a medzi SaS a Jánom Lunterom je čoraz viac napätia, ktoré môže zneistiť voličov.

Ešte pred letom to vyzeralo tak, že sa po prázdninách traja nefašistickí kandidáti férovo dohodnú a dvaja z nich odstúpia v prospech najsilnejšieho vyzývateľa Mariana Kotlebu. V utorok, teda v posledný deň, keď je možné odovzdať kandidátky, je však všetko inak. Dohoda na odstúpení stále nemá pevný termín, nie je jasné, na základe čoho sa bude z volieb odstupovať a znižuje sa aj šanca, že väčšina voličov slabších kandidátov podporí hlavného protikandidáta neofašistov.

Problém vznikol po tom, ako Smer nečakane podporil podnikateľa Jána Luntera, ktorý by podľa posledného prieskumu agentúry Focus Kotlebu tesne predbehol, a to aj v prípade, že by sa kandidát opozície Martin Klus ani nezávislý kandidát Stanislava Mičev nevzdali.

Lunter podporu Ficovej strany prijal. Odvtedy čelí kritike a zdôrazňuje, že to nie on o podporu Smeru žiadal, ale Smer mu ju ponúkol. Najtvrdšie sa proti Lunterovi ozvala opozičná SaS.

Foto N

Galko vidí kamikadze

„Máme tu problém a jeho riešenie má v rukách práve pán Lunter. Postaviť totiž vedenie SaS spolu s Martinom Klusom na tlačovú besedu a požiadať voličov SaS, aby šli vo voľbách podporiť kandidáta, ktorý má na čele pečiatku Fica, Bugára, Kaliňáka, Richtera a ďalších, je čisté kamikadze. A aj keby sme to teoreticky spravili, nezaručuje to vôbec nič,“ napísal podpredseda SaS Ľubomír Galko o podpore Smeru pre Luntera.

Denníku N však Galko odpísal, že „podpora korupčného Smeru pre pána Luntera a jej prijatie od neho je pre SaS nepríjemným prekvapením, ale napriek tomu je možné, že SaS ho podporí“, hoci budú v prvom rade bojovať, aby sa stal súperom Kotlebu Klus.

Klus dohodu dodrží

Martin Klus bol vo svojich vyjadreniach oveľa miernejší než Galko. „Určite nie,“ odvetil na otázku, či prípadné jeho rozhodovanie v prospech Luntera výraznejšie ovplyvní to, že ho podporil Smer.

„Už dávnejšie som verejne vyhlásil, že 4. novembra musí byť vo voľbách buď Lunter, alebo Klus, určite nie obaja, pretože je dôležité, aby 5. novembra nebol v Banskobystrickej župe ďalej Kotleba,“ hovorí Klus.

S podporou Smeru nebude mať pri rozhodovaní problém ani Mičev, hoci tvrdí, že Ficova strana s podporou Luntera situáciu skomplikovala – keďže ju vyslovila skôr, než bolo jasné, kto je naozaj najsilnejším kandidátom. „Urobili to veľmi nešťastne,“ myslí si Mičev.

Voličov Klusa by mohol Smer odradiť

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik si myslí, že na voličov Luntera by podpora Smeru nemusela mať negatívny vplyv. Väčší problém by podľa neho mohol nastať u voličov Martina Klusa, ktorých by mohli vyjadrenia SaS o podpore od „korupčného Smeru“ odradiť od prípadnej voľby Luntera, ak by sa ich kandidát vzdal. Podľa Slosiarika ide hlavne o komunikačnú záležitosť – teda ako sa k podpore Smeru pre Luntera bude ďalej SaS i jeho protikandidáti stavať.

Lunter však podporu Ficovej strany ako hendikep nevníma. „Myslím, že je dôležité, aby sa vzhľadom na jedno kolo vôbec netrieštili hlasy demokratických voličov. Preto je dobre, že sa Smer ako aj iné politické strany rozhodli svojim voličom odporučiť hlasovať za najsilnejšieho nezávislého kandidáta,“ odpísal.

Kritériá sa ešte len dohodnú

Podľa čoho sa však trojica rozhodne, nie je známe ani v deň odovzdávania kandidátok a jasnú odpoveď nemá ani jeden z nich.

„Na konci septembra podporím podľa aktuálnych prieskumov najsilnejšieho demokratického kandidáta v prípade, ak ním nebudem ja. Presný technický priebeh ešte neviem, budem sa tomu venovať po odovzdaní podpisových hárkov,“ vraví Lunter.

„Máme v pláne sa teraz dohodnúť pri okrúhlom stole, čo ideme robiť ďalej – či dáme spraviť nejaký spoločný prieskum. Aj na základe neho sa budem ďalej rozhodovať,“ hovorí Klus. Proces sa spúšťa len utorkom, keď vyprší možnosť podávať kandidátky. Situácia sa podľa Klusa definitívne vyjasní do konca septembra.

„Zhruba“ o konci septembra ako termíne na rozhodnutie hovorí aj Mičev. Pridáva však, že ani september ešte nemusí byť termín, keď sa dozvieme meno jedného silného kandidáta, ktorý pôjde proti Kotlebovi. „Treba vyčkať napríklad na televízne debaty a ďalšie veci.“ Mičev sa rozhodne na základe prieskumov. Vraví, že jednou z možností je, že si urobia priemer z prieskumoch troch slovenských agentúr, ďalšou, že si nechajú urobiť sondáž niektorou zo zahraničných agentúr. Postup zrejme vysvetlí na tlačovke v sobotu.

Agentúry ešte pokyn nedostali

Šéfovia zavedených agentúr Focus a AKO, ktoré zatiaľ zverejnili prieskumy v Banskobystrickom kraji, však doteraz nedostali spoločnú objednávku od kandidátov, aby pre nich urobili prieskumy, podľa ktorých by sa rozhodli.

Šéf AKO Václav Hřích vraví, že si pre takýto prieskum už urobili metodiku a čakajú, či sa niekto ozve. Ani riaditeľ Focusu Martin Slosiarik ešte nevie, či od skupiny kandidátov takáto objednávka príde.

Kandidátov by mal do rozhodnutia tlačiť ešte jeden termín. Zrejme v prvý októbrový týždeň pôjdu do tlače hlasovacie lístky a ak sa dovtedy nikto z trojice Lunter, Klus, Mičev nevzdá, na lístkoch budú všetci traja. Ak sa vzdajú po tomto termíne, bude oznam o ich rozhodnutí vo volebných miestnostiach, ale nie na samotných lístkoch, čo by mohlo mnohých voličov zmiasť a krúžok by mohli dať aj niekomu, kto do volieb nejde, a tým by pomohli Kotlebovi.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie