Denník N

Fico a Orbán slúžia v nemeckej kampani ako nadávky

To sme to dopracovali, demokratickí politici si otrieskavajú o hlavu kamarátenie s našimi premiérmi.

Volebný líder nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz nebol úplne spravodlivý, keď v predvolebnej debate vyčítal kancelárke Angele Merkelovej pozvanie maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten síce naozaj bol v roku 2015 čestným hosťom poslaneckého klubu CSU, partnerskej strany Merkelovej CDU, do Bavorska ho však nepozvali na prianie kancelárky. Ale práve naopak, preto, aby ju poškodili. CSU naháňa dodnes body kritikou Merkelovej postoja k utečencom a Orbán je jednoducho nástrojom tejto vnútropolitickej kampane.

Z rovnakého dôvodu sa zo sympatií k Orbánovi šéf CSU Horst Seehofer vyznal i v pondelkovom rozhovore pre Passauer Neue Presse. Podporil dokonca Orbánovu zjavnú provokáciu, jeho požiadavku, aby Brusel zaplatil polovicu nákladov na výstavbu maďarského plota proti utečencom.

A z podobného dôvodu, aby sa pomstila Merkelovej, pôvodne chcela vdova bývalého kancelára presadiť Orbána ako rečníka na tohtoročnom pohrebe Helmutha Kohla.

Oprávnenejšia bola Merkelovej odpoveď, v ktorej Schulzovi pripomenula, že Robert Fico a jeho Smer sú rovnako ako SPD členmi strany európskych socialistov. Napriek tomu, že majú v tomto zoskupení SPD a sám Schulz zásadný vplyv a že medzi postojmi Fica a Orbána k utečencom niet podstatného rozdielu.

Fico je len taktickejší ako Orbán. Vie, kedy a kde sa má prezentácie svojich názorov zdržať a kedy musí urobiť drobné kozmetické ústupky, aby nevyzeral ako ten najhorší.

Diskusia však ukázala, že Orbán aj Fico sa vo vyspelejších krajinách Únie stali nadávkami a kamarátenie sa s nimi je niečo, čo možno západným demokratickým politikom otrieskať o hlavu. A to i napriek Ficovej občasnej a opatrnej snahe odlíšiť sa od svojho spojenca.

Diskusia však, žiaľ, ukázala aj niečo iné: kritika týchto politikov je stále veľmi selektívna.

Merkelová patrí medzi svetlé výnimky, často kritizuje Orbána napriek tomu, že patrí v rámci straníckeho spektra v Únii do rovnakého košiara. Aj jej však trvalo roky, než sa k tomu dopracovala. Napriek tomu, že sa Orbán autoritársky prejavoval už za svojej prvej vlády pred viac ako pätnástimi rokmi. A jej kritický postoj nezachádza tak ďaleko, aby presvedčila vlastných spolustraníkov z Európskej ľudovej strany, že už nemôžu Orbána kryť.

Schulz uvažuje ešte selektívnejšie. Fica a Orbána meria dvojakým metrom a ten prvý je preňho stále hlavne úspešným ľavicovým politikom, ktorému možno všeličo odpustiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie