Denník N

Ako politici nepochopili, že môžu spôsobiť župnú katastrofu

Jedni schválili zlý zákon, druhí svojím správaním pracujú na tom, aby sa prejavil naplno.

Keď Smer, SNS a Most-Híd zmenili zákon o voľbách vo VÚC, bola to chyba. Zmena dvojkolovej voľby županov na jednokolovú okrem Smeru (ľahšie si v nej udrží súčasné pozície) totiž môže najviac pomôcť kotlebovcom. Legitímna úvaha bola, že politici nie sú nepríčetní a aj keď sa zákon nemal meniť, oni aspoň dokážu na zmenené pravidlá primerane reagovať.

Keďže dvojkolová voľba je obranou pred extrémistami (Kotlebovo víťazstvo je nešťastná výnimka z pravidla), jej zrušenie je najväčším problémom tam, kde kandidujú ako reálna sila. V našom prípade najmä v Bystrickej a Nitrianskej župe. Ako v týchto krajoch politické strany a kandidáti prispôsobili svoju taktiku zmenenému zákonu?

V Bystrici sa to začalo dobre. Hlavní demokratickí kandidáti dávali najavo, že si hrozbu uvedomujú a menej úspešní sa obetujú v prospech najsilnejšieho z nich. Ján Lunter sa však bez primeraného vysvetlenia odmietol k takémuto záväzku pridať, čo sa nepáči Stanislavovi Mičevovi a ani SaS, za ktorú kandiduje Martin Klus. Teraz u sulíkovcov robia toľko, že síce stále dávajú najavo, že dohoda nakoniec bude, ale ešte predtým od Luntera svojich voličov odháňajú, lebo si dovolil prijať podporu aj od Smeru. Kotleba by mal aj tak stále prehrať, ale ak to takto bude pokračovať ďalej, ešte môžeme byť sklamaní.

V Nitre kandiduje Kotlebov človek Uhrík. Tam sa však jeho súperi ani nesnažia tváriť, že ho berú vážne. Súčasný župan Milan Belica (Smer a spol.), kandidát SMK Iván Farkas a Ján Greššo (SaS a spol.) sa zatiaľ správajú, ako keby po prvom kole stále mali šancu na reparát v druhom. Lenže to už nebude a oni sa navzájom v prvom a jedinom môžu vystrieľať tak, že v ňom na víťazstvo bude stačiť okolo 25 percent hlasov. Aj Uhríkovi, o ktorého potenciáli veľa nevieme. Vieme len, že je chyba podceňovať ho, čo sa práve deje.

Takže. Časť politikov najskôr napriek varovaniam pretlačila škodlivú zmenu. A mnohí pracujú na tom, že to môže dopadnúť zle.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie