Denník N

Bratislavským županom chce byť aj Krajcer, Kollár kandidovať nebude

Boris Kollár kandidovať nebude. Daniela Krajcera podporuje Most-Híd a o Milanovi Ftáčnikovi sa podľa neho šepká ako o kandidátovi Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Boris Kollár kandidovať nebude. Daniela Krajcera podporuje Most-Híd a o Milanovi Ftáčnikovi sa podľa neho šepká ako o kandidátovi Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Most-Híd bude v Bratislavskom kraji podporovať na župana Daniela Krajcera. Boris Kollár tesne pred uzavretím kandidátok oznámil, že do volieb nepôjde a sústredia sa na možné predčasné voľby.

Kandidátky na bratislavského župana sa vyjasnili až pár hodín pred ich odovzdaním. Predseda Sme rodina Boris Kollár do volebného súboja napokon nepôjde, tvrdí, že sa chce sústrediť na možné predčasné voľby.

„Zhodli sme sa, že naše ambície by mali byť v budúcej vláde, a pri týchto turbulenciách to vyzerá, že keď to nepadne teraz, tak do roka, a budeme sa musieť venovať vysokej a nie regionálnej politike,“ hovorí Kollár. Podporí možno iného pravicového kandidáta, pravdepodobne to bude Juraj Droba (SaS), s ktorým už rokoval.

Krajcer ide bez Smeru

Ako posledný v utorok poobede ohlásil kandidatúru Daniel Krajcer (Skok) s podporou Mosta-Híd a Strany zelených. Most sa ešte predtým dohodol na širokej koalícii na poslancov s SDKÚ, Skokom, Stranou zelených, Starostami a nezávislými kandidátmi a aj so Smerom. Pri županovi sa nepohodli, Krajcer spoluprácu so Smerom vylúčil.

„Pre mňa to nie je téma, bol som ministrom vlády Ivety Radičovej. Ja v živote kotrmelce nerobím.“

Smer už navyše podľa Krajcera svojho favorita má. „Už sa takmer nahlas šepká, že Smer má svojho kandidáta a je ním Ftáčnik.“ Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik kandiduje ako nezávislý, odmieta podporu zo Smeru a tvrdí, že s ním nikto ani nerokoval.

Bývalý minister kultúry bol do vlaňajška poslancom Národnej rady. V posledných mesiacoch podnikal a popritom prednášal na Akadémii médií. Kandidoval aj v predošlých župných voľbách, kde skončil na treťom mieste s 13,6 percenta hlasov.

V prieskume navrchu

Krajcer bez riadneho zdrojovania hovorí, že v agentúrnom prieskume teraz skončil na druhom až treťom mieste so šancou poraziť aj Ftáčnika. Meno agentúry ani prieskum nechce zverejniť, lebo ho nezadával.

Do kampane chce ísť s aktualizovaným programom, s ktorým kandidoval v minulých župných voľbách. „Dnes vidíme, že sa kraj nepohol ďalej.“

Župani chcú riešiť dopravu

Krajcer sa chce sústrediť na dopravu, tak ako väčšina ostatných kandidátov. Bratislava, jej časti, okolité obce a župa by sa podľa neho mali spojiť.

„Zdroje tu sú, musíme len nájsť spôsob, ako ich spojiť a zaplatiť veľké projekty a uvažovať v 30-ročnom horizonte o PPP projekte.“ Integrovaná doprava by sa podľa neho mala sústrediť na koľaje. „Viem, že samosprávy sa budú brániť, chcem presvedčiť ľudí, aby na ne vytvorili tlak.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie