Denník N

Z ôsmich kandidátov na župana má SNS po vládnej kríze iba troch, vzdala sa aj Trenčína

Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS chcela mať pôvodne v každom kraji vlastného kandidáta na župana. Danko stiahnutie v Nitre odôvodňoval strachom z fašistov. Proti podpredsedovi ĽSNS tam aj tak stojí veľa kandidátov.

Plán Andreja Danka a SNS ponúknuť v každom kraji vlastného kandidáta na župana sa úplne rozpadol. SNS po koaličnej kríze ustúpila Smeru a zo súboja stiahla kandidátov v Banskobystrickom aj v Nitrianskom kraji, aby kreslo župana nezískala Kotlebova ĽSNS.

SNS sa vlastného župana vzdala tesne pred uzavretím kandidátok aj v Trenčianskom kraji, kde fašistická hrozba nie je.

Podporia Bašku výmenou za poslancov

Prednostka Okresného úradu v Prievidzi Silvia Siváková Nemcová (SNS, predtým SaS) sa vzdala kandidatúry v prospech súčasného župana Jaroslava Bašku zo Smeru. SNS za to získa miesta na spoločnej kandidátke na poslancov v koalícii spolu s Mostom-Hídom a Stranou zelených.

Siváková Nemcová ešte minulý týždeň hovorila, že o žiadnej podobnej dohode nevie a bola ešte pripravená kandidovať. V utorok tohto týždňa, teda v posledný deň na odovzdávanie kandidátok, už potvrdila, že sa vzdala kandidatúry v „záujme prehĺbenia spolupráce a zvýšenia koaličného potenciálu Smeru, SNS a Mostu na regionálnej úrovni“.

Danko najskôr stratil Nitru a Bystricu

Veľký ústup ohlasoval predseda SNS uprostred koaličnej krízy. Sťažoval sa, že naňho koaliční partneri tlačia a presviedčajú ho, že on bude zodpovedný, ak nielen v Banskej Bystrici, ale najmä v Nitre napokon vyhrá kandidát ĽSNS Mariana Kotlebu. V Nitrianskom kraji kotlebovci nasadili svojho podpredsedu Milana Uhríka.

„Pretože, keď tak znova Danko bude zodpovedný za to, že sa môžu fašisti dotknúť moci,“ sťažoval sa Danko v polovici augusta a odišiel rozmýšľať o tom, či vôbec zostane v politike.

Po rokovaní koaličnej rady koncom augusta už Danko hovoril, že spolu sa „boja, aby sa Kotleba dotkol nielen Bystrice, ale aj Nitry“. Smer si tak vynútil spoločnú podporu ich kandidáta a súčasného župana Milana Belicu nielen od Mosta-Hídu, ale aj od SNS. Podobne ako v Trenčíne aj v Nitre bude mať koalícia spoločnú kandidátku na župných poslancov.

„Strana SNS sa k tejto spolupráci pridala, aj keď neskoršie,“ povedal po ohlásení podpory podpredseda Mosta-Hídu a splnomocnenec vlády pre Rómov Ábel Ravasz.

Podpredseda SNS Anton Hrnko vtedy tvrdil, že za zmenou postoja k voľbám nebola koaličná kríza. „To bola kríza dôvery, nesúvisela so župnými voľbami. Vyhodnotili sme situáciu, dali sme si urobiť prieskumy a ideme ďalej.“

Dohody proti Uhríkovi nie sú

Belica je županom od roku 2001, teda od momentu vzniku vyšších územných celkov; za 16 rokov ho vo voľbách nikto neporazil. Začínal s podporou HZDS, neskôr sa pridali aj SNS, ale v rámci protimaďarských koalícií aj KDH. To, že ho podporí maďarská strana, je teraz novinka.

Proti Belicovi kandiduje Milan Uhrík z ĽSNS.

Ďalším známym kandidátom je bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara Ján Greššo so širokou podporou koalície SaS, OĽaNO, KDH, Nova, Šanca a OKS.

SMK nasadila svojho podpredsedu a niekdajšieho poslanca parlamentu Ivána Farkasa.

Nie je jasné, či má Uhrík podobnú šancu ako Kotleba v Banskej Bystrici, chýbajú zatiaľ prieskumy. No pri jednokolovej voľbe a viacerých kandidátoch sa to nedá ani odhadnúť.

Farkas hovorí, že sa jeho zvolenia obáva, no o spoločnom postupe demokratických kandidátov sa podľa neho nerokuje.

Keďže vládna koalícia zmenila župné voľby na jednokolové, môžu mať fašisti väčšiu šancu – najmä, ak sa hlasy ostatných voličov rozdelia medzi veľké množstvo iných kandidátov.

Zatiaľ iba traja kandidáti

SNS po strate Nitrianskeho, Banskobystrickeho a Trenčianskeho kraja zostáva už iba päť z pôvodných ôsmich kandidátov.

V Bratislavskom ani v Trnavskom kraji do utorkového popoludnia nikoho nepredstavili ani nepodporili. V Prešovskom kraji kandiduje za SNS primátor Svitu Miroslav Škvarek, v Košickom kraji Jarmila Tkáčová, bývalá poslankyňa za SDKÚ.

Kandidatúru potvrdil aj bývalý minister školstva Ján Mikolaj v Žilinskom kraji, o ktorom sa špekulovalo ako o možnom nástupcovi po Petrovi Plavčanovi.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie