streda

Vďaka slovenským prírodovedcom lepšie rozumieme metabolizmu kvasiniek

Kým v medzinárodnej súťaži sme boli opakovane úspešní, financie z eurofondov sa nám neušli, vraví v rozhovore biochemik Jozef Nosek.

Andrea Cillingová a Jozef Nosek, obaja z UK. Foto – archív Nosek a Cillingová/N

Slovenskí vedci publikovali v prestížnom časopise Scientific Reports. Elegantnou experimentálnou stratégiou odhalili úlohu transportných proteínov v membránach buniek. Projekt viedol Jozef Nosek a na čele autorského kolektívu bola Andrea Cillingová, obaja z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. V rozhovore vysvetľujú podstatu svojich objavov a hodnotia aj financovanie vedy na Slovensku.

V čom spočíva váš výskum?

Jozef Nosek (JN): Zaujíma nás biológia kvasiniek. V jednom z našich projektov skúmame, ako na ich bunky pôsobia rôzne hydroxyderiváty benzénu a kyseliny benzoovej. Tieto jednoduché aromatické látky sú veľmi dôležité pre chemický priemysel. Samotný benzén je toxický a má karcinogénne účinky. Na druhej strane, kyselina benzoová sa bežne využíva ako konzervačná látka v potravinárstve, lebo zabraňuje rastu mnohých mikroorganizmov, napríklad plesní. Niektoré jej deriváty našli využitie v medicíne (aspirín) a kozmetike (parabeny).

Najväčším prírodným zdrojom aromatických látok je lignín, ktorý patrí k najbežnejším organickým polymérom v biosfére. Znečistenie životného prostredia aromatickými zlúčeninami však vo veľkej miere spôsobuje priemysel. Benzénové jadro aromatických molekúl je chemicky pomerne stabilné. Avšak niektoré mikroorganizmy ho dokážu prostredníctvom enzýmov rozštiepiť a v následných biochemických reakciách využiť ako zdroj uhlíka a energie pre svoj rast. K takýmto mikroorganizmom patria aj niektoré druhy kvasiniek, ktorým sa venujeme v našom laboratóriu. Nebolo však známe, ako to robia.

Jozef Nosek (1967)

vyštudoval genetiku a molekulárnu biológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Absolvoval niekoľko výskumných pobytov na francúzskych univerzitách. Dnes je profesorom biochémie na Prírodovedeckej fakulte UK. V rokoch 2001 až 2011 pôsobil ako medzinárodný výskumník na Medicínskom ústave Howarda Hughesa v USA. Spolu s Ľubomírom Tomáškom založil laboratórium katedier biochémie a genetiky, v ktorom skúmajú biológiu kvasiniek.

Čo ste objavili?

JN: Objavili sme gény potrebné pre metabolizmus aromatických zlúčenín v kvasinkách. Skúmali sme tiež prepojenie príslušných biochemických reakcií s centrálnym metabolizmom eukaryotickej bunky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Eurofondy v školstve

Rozhovory

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |