Denník N

Pri ihrisku vykopali hroby, vysmiali vlastného reprezentanta. V nemeckom futbale po rokoch ožívajú radikáli

Problémoví futbaloví fanúšikovia z Nemecka prišili aj na Euro 2016 vo Francúzsku. Vďaka precíznym bezpečnostným opatreniam ich však bolo len niekoľko desiatok. Foto – AP.
Problémoví futbaloví fanúšikovia z Nemecka prišili aj na Euro 2016 vo Francúzsku. Vďaka precíznym bezpečnostným opatreniam ich však bolo len niekoľko desiatok. Foto – AP.

„Katastrofa, hrozné. Toto nie sú fanúšikovia, to sú problémoví ľudia,“ hneval sa reprezentant Nemecka po minulotýždňovom zápase v Prahe. Nemci duel vyhrali, ďakovanie fanúšikom však odignorovali.

Keď sa futbalovým fanúšikom Dynama Drážďany v roku 2009 nepáčili výkony hráčov v klube, pri tréningovom ihrisku vykopali jedenásť hrobov a vedľa každého z nich pribili kríž.

Vedenie tímu sa vtedy od takéhoto počínania rázne dištancovalo a muselo tak urobiť aj v roku 2016, keď rovnakí priaznivci v zápase s veľkým rivalom z Lipska, ktoré podporuje Red Bull, hodili na trávnik odseknutú hlavu býka.

Lipsko je v Nemecku neobľúbeným klubom, fanúšikom sa nepáči jeho umelá identita postavená len na sponzorských peniazoch.

Problémoví fanúšikovia v máji tohto roka zranili viacero policajtov a organizátorov a všetko nasvedčuje tomu, že to boli práve oni, kto uplynulý týždeň spravil hanbu nielen Drážďanom, ale aj celému Nemecku.

Incidenty z piatkového kvalifikačného zápasu o MS 2018 medzi Českom a Nemeckom potvrdzujú, že v Nemecku majú na futbalových štadiónoch opäť problém s neonacistami a radikálmi.

Tí v krajine po roku 1998 takmer vymizli, v posledných šiestich rokoch však opäť naberajú na sile, na čom sa podpísala aj migračná kríza.

Urážali aj vlastného hráča

To, že do Prahy v piatok pricestovali problémoví nemeckí priaznivci, sa ukázalo už v úvode zápasu. Skupina asi 200 fanúšikov rušila už počas hymny a pri následnej minúte ticha za Lenku, ktorú na dovolenke v Egypte dobodal útočník, sa na štadióne začali ozývať piesne s nacistickým podtextom aj fašistický pozdrav.

Neskôr fanúšikovia urážali Nemecký futbalový zväz a potom aj nemeckého reprezentanta Tima Wernera, ktorý strelil prvý gól zápasu. Werner je hráčom Lipska a urážky na jeho adresu podporujú dohady o tom, že problémoví priaznivci prišli práve z Drážďan.

Nemeckí futbalisti zápas vyhrali 2:1, po stretnutí však odmietli poďakovať fanúšikom za podporu, tak ako to býva zvykom.

Timo Werner strieľa gól na 1:0 v zápase s Českom. Foto – AP.

„Tima Wernera urážali, ponižovali, potom začali kričať ďalšie hnusy. Úplne sa od toho dištancujeme, nechceme s tým nič mať. Preto sme tam tiež (k sektoru) nešli. Mrzí nás to kvôli tým, ktorí nič také nerobili,“ povedal po zápase Mats Hummels, strelec víťazného gólu Nemecka, pre agentúru dpa.

„Katastrofa, hrozné. Toto nie sú fanúšikovia, to sú problémoví ľudia, chuligáni. Títo ľudia ničia futbal a robia to vedome, preto treba dohliadnuť na to, aby sme ich dostali zo štadiónov. Nič také na našich zápasoch nechceme,“ dodal.

Poriadne nahnevaný bol aj tréner Nemcov Joachim Löw. „Som plný hnevu a znepokojenia za to, čo sa stalo. Využili futbalové fórum a reprezentačný zápas na trápne správanie, ktorým spôsobili hanbu vlastnej krajine,“ vravel.

Správanie skupiny fanúšikov verejne odsúdil aj riaditeľ národného tímu Oliver Bierhoff a takisto prezident nemeckého zväzu Reinhard Grindel, ktorý prisľúbil, že proti opätovnému vzostupu chuligánov bude bojovať.

Udalosti začala vyšetrovať aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Zaoberá sa nielen správaním nemeckých chuligánov, ale aj českej Futbalovej asociácie, ktorá bola ako hostiteľ zodpovedná za organizáciu zápasu.

Nemecký futbalový zväz dostane pokutu a hrozia mu aj tvrdšie tresty, ako napríklad zákaz výjazdu fanúšikov na zápas.

Ešte pred desiatimi rokmi sa pritom zdalo, že časy, keď na štadióny chodili organizované skupiny výtržníkov, má už Nemecko za sebou.

Chuligáni sa presunuli do nižších súťaží

V roku 1998 politici v Nemecku investovali mnoho prostriedkov do bezpečnosti a modernizácie štadiónov a dosiahli želaný výsledok. Skupiny futbalových chuligánov sa vytratili a zo zápasov vymizli bitky či neželané pokriky. Pomohla aj sociálna práca s fanúšikmi, do ktorej Nemci investujú ročne 12 miliónov eur –  najviac zo všetkých krajín sveta.

Pokoj však bol len dočasný. V posledných šiestich či siedmich rokoch sa chuligáni a radikálne organizácie opäť spájajú cez futbal, na rozdiel od minulosti si však v Nemecku dokazujú svoju silu v nižších súťažiach a k stretnutiam či bitkám medzi jednotlivými skupinami dochádza mimo futbalového zápasu.

K vzostupu chuligánov pomohli aj protesty proti islamizácii v Európe, ktoré boli najpočetnejšie práve v Drážďanoch. Foto – AP.

„Problém s chuligánmi je vo štvrtej lige a nižšie – v amatérskom a poloamatérskom futbale. Stále sú tam štruktúry, aké boli v profesionálnom futbale pred dvomi desaťročiami. Málo ľudí, málo policajtov, často hrajú proti sebe tímy zo susedných miest. Tiež je tam slabá sociálna práca a lístky sú lacné,“ vysvetlil v apríli Denníku N sociálny pracovník Stefan Schützler, ktorý sa venuje mladým radikálom vo východnej časti Berlína.

Schützler vidí príčiny vzostupu futbalových chuligánov v Nemecku v radikalizácii spoločnosti. „Vidím, že nemecká spoločnosť sa rozdeľuje, zväčšuje sa medzera medzi bohatými a chudobnými. Ľudia sa stávajú radikálnejšími, prichádza to vo vlnách. Momentálne sa ich počet pomaly znova zväčšuje. Skôr či neskôr budeme mať viac demonštrácií či útokov na migrantov.“

Radikálov spojilo hnutie z Facebooku

Podobné príčiny vzostupu dnes vnímame aj u fanúšikov spomínaného Dynama Drážďany. Klub je známy radikálnymi fanúšikmi už dlhodobo, v poslednom období je ich však stále viac.

Nemecký novinár Ronny Blaschke, autor viacerých kníh o nemeckých fanúšikoch, hovorí, že chuligáni narástli aj vďaka protiislamistickému hnutiu PEGIDA, ktoré sa sformovalo práve v Drážďanoch.

Hnutie sa začalo udalosťou na Facebooku, ktorá bola demonštráciou proti islamizácii v Európe a opakovala sa každý týždeň. Kým na prvé stretnutie prišlo len pár ľudí, o pár týždňov, v januári 2015, ich bolo už 25-tisíc.

Riešením je pochopenie a bezpečnosť

Sociálny pracovník Stefan Schützler je však napriek narastajúcemu počtu futbalových chuligánov optimistom. „Mládež v Nemecku sa radikalizuje, prichádza to však vo vlnách. Pomaly sa to začína a vrchol to dosiahne o dva roky, potom to znova spadne,“ hovorí.

Riešenie problému vidí v ešte väčšom zapojení sociálnych pracovníkov a takisto v komunikácii s ľuďmi, ktorých si nikto nevšíma a ktorí majú pocit, že na ich názore nezáleží.

Novinár Blaschke nepriamo upozorňuje aj na potrebu zlepšenia bezpečnostných opatrení. Hovorí, že na veľké a zabezpečené podujatie, akým bolo napríklad Euro 2016, chuligáni z klubov, akými sú Dynamo Drážďany, neprídu vo veľkom počte. V súvislosti s reprezentáciou ich skôr môžeme očakávať na východ od Nemecka počas zápasov kvalifikácie, keďže tu nie sú také prísne bezpečnostné opatrenia a chuligáni to vnímajú ako šancu pobiť sa.

Stalo sa tak v októbri 2014, keď hralo Nemecko v Poľsku, a potvrdil to aj piatkový zápas v Prahe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie