Denník N

Kočner predal byt v Bonaparte a zastrašoval novinára, ktorý o tom napísal

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:00. – Marián Kočner je obvinený v kauze Gatex a hrozia mu aj ďalšie stíhania. Novinárovi, ktorý sa ho opýtal na Bonaparta, povedal, že ho bude diskreditovať. Kaliňák v tom problém nevidí.

Marián Kočner obvinený z porušovania povinností pri správe majetku už nie je susedom premiéra Roberta Fica v bytovke Bonaparte. Kočner predal luxusný byt manažérovi Prvej stavebnej sporiteľne Erichovi Feixovi. Informoval o tom reportér Aktualít Ján Kuciak.

Keď Kuciak oslovil Kočnera, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním, Kočner sa mu začal vyhrážať.

Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner Kuciakovi.

Ešte predtým mu povedal, že byt v komplexe Bonaparte bol na predaj 18 mesiacov a „konečne sa našiel záujemca, ktorému nevadia vaše drísty a fabulácie“. Cenu bytu Kočner neprezradil.

„Redakcia Aktuality.sk odmieta akékoľvek formy zastrašovania našich reportérov. A to kýmkoľvek,“ napísal v reakcii na Kočnera šéfredaktor portálu Peter Bardy.

„Chápeme, že naša práca môže prekážať. A to najmä tým, ktorí majú čo skrývať. Ktorým prekáža, keď im vidíte cez prsty. Tým, ktorí sa snažia obohacovať na verejnom majetku, alebo robia veci na hranici zákonnosti – či za touto hranicou. Podobné formy zastrašovania považujeme za hrubý zásah do slobody prejavu a o snahu o cenzúru,“ vyhlásil Bardy.

Minister vnútra Robert Kaliňák v Kočnerových vyhrážkach nevidí problém: „Ktoré vyhrážky máte na mysli? Ja mám z toho vyjadrenia skôr pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. To je to, čo vy robíte, hľadanie špiny.“

Kaliňák vyhlásil, že pri akcii, ktorú médiá podporovali, účastníci vyzývali na obesenie politikov. „Nepamätám si, že by ste na to nejak reagovali. Myslím, že v porovnaní s týmto je to niekde úplne inde,“ povedal Kaliňák. 

Ministrovi Arpádovi Érsekovi sa zdá Kočnerovo správanie nehorázne. Denník N požiadal o stanovisko generálnu prokuratúru.

Veronika Remišová hovorí, že Kaliňákovo vyjadrenie je nehodné ministra vnútra: „Zdá sa, že pre ministra Kaliňáka sú všetky nekalé praktiky v poriadku. Pri Bašternákových 12 miliónoch eur v hotovosti tvrdil, že to bola doba kešu. Keď sa novinárovi vyhráža človek, ktorý bol na údajných mafiánskych zoznamoch, tak minister vnútra situáciu zľahčuje a novinárov ponižuje.“

Aj SaS Kaliňáka kritizuje. „Považujeme to za nehorázne. Na druhej strane nás to neprekvapuje od ministra, ktorý je podozrivý z podvodov s DPH, čo odhalili práve novinári.“ SaS hovorí, že po odvolávaní Jána Richtera podá v septembri aj návrh na odvolanie Kaliňáka.

Kočner sa novinárom vyhrážal aj na svojej poslednej tlačovej besede. Povedal im, že o nich založí portál, na ktorom zverejní ich súkromie. „Na vás už asi nič iné neplatí,“ vyhlásil vtedy Kočner.

Pred niekoľkými mesiacmi Kočner zverejnil sms-správy novinárov s poslancom Gáborom Grendelom, ktorý bol kedysi tiež novinár. Politici Smeru na základe toho začali spochybňovať nezávislosť viacerých reportérov. Prokuratúra stíhanie, ktoré iniciovali novinári, zastavila s tým, že sa nič nestalo.

Kočner v stredu pre portál O médiách povedal, že to, čo povedal Kuciakovi, nebolo vyhrážanie: „Pánovi Kuciakovi som povedal, že mu venujem špeciálne miesto na webovej stránke, že sa budem venovať jemu, či je teda taký čistý a či je aj jeho rodina taká čistá, a čo je na tom? To nie je vyhrážanie,“ povedal Kočner.

Kočner neodišiel z bytovky Bonaparte úplne. Jeho firma Správa a inkaso pohľadávok stále vlastní jedno parkovacie miesto v suteréne a nebytový priestor – dielňu. Parkovacie miesto Kočner kúpil v máji minulý rok a dielňu v septembri. Tú vlastní na polovicu s firmou brata Ladislava Bašternáka House Services.

Zbavuje sa majetku

Bytovku Bonaparte postavil Ladislav Bašternák, ktorý je obvinený z daňových trestných činov. K jeho stíhaniu došlo až potom, čo o prípade informovali médiá.

V podnikateľovom byte býva premiér Robert Fico, ktorý už rok sľubuje, že sa vysťahuje. Jeho posledná odpoveď na otázku, kedy tak urobí, bola pre Nový Čas: „Máte pocit, že sa nudím v poslednom čase? Tak toto je moja odpoveď na túto otázku. (úsmev) Ale na tom, čo som povedal v minulosti, sa nič nemení.“

Kočner bol v Bonaparte Ficovým susedom na 4. poschodí. Na rovnakom poschodí má byt ešte advokátska kancelária priateľa Roberta Kaliňáka Mareka Turčana Metis Consulting a KA Vector – firma bývalého viceprimátora Milana Cíleka.

Bašternák vlastní v bytovke okrem Ficovho, ešte dva ďalšie byty na 2. poschodí. Byt 2 F, ktorý vlastnil tiež, v marci tento rok predal pražskej firme Central Europe Invest Advisors. Štatutárkou je Romana Štěpánková zo Strančic. Predtým bývala v bratislavskej Petržalke.

Kto býva v Bonaparte. Graf N – Soňa Ševčíková

Bašternáka za to, ako postavil bytovku, tiež vyšetrujú.

Kočner nedávno nepredal len byt, ale aj podiel vo firme Inkasný servis, ktorá figurovala vo viacerých jeho podozrivých transakciách. Za koľko a prečo? „Do toho vás hovno je,“ povedal Kočner Aktualitám.

Podnikateľa polícia aj prokuratúra roky ignorovala alebo podozrenia, ktoré s ním súviseli, riešila tak, že stíhanie ani nezačala. V posledných týždňoch došlo k zmene a Kočnera začali vyšetrovať ráznejšie. 9. augusta ho bratislavskí policajti obvinili „pre pokračujúci, obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku“, ako oznámila krajská prokuratúra.

NAKA tiež začala vyšetrovať Kočnera v kauzách Donovaly Technopol. Došlo k tomu po tom, čo špeciálny prokurátor odňal oba spisy prokurátorke, ktorá ich mala, a rozdelil ich medzi dvoch iných prokurátorov. V kauze Donovaly už prokurátor vydal pokyn Kočnera obviniť, v kauze Technopol nariadil odňať spis pôvodnému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombíkovi a navrhol ho disciplinárne stíhať. Jombík riešil aj Donovaly, aj tento spis mu zobrali.

V kauze Donovaly je Kočner podozrivý, že viacerými operáciami s nehnuteľnosťami od štátu vylákal protiprávne milióny na vratkách DPH. V kauze Technopol je podozrivý, že stojí za skupinou ľudí, ktorá vytunelovala majetok podniku.

Kto je Kočner?

Kočner sa dlhodobo objavuje vo viacerých kauzách. Polícia ho viedla aj v takzvaných mafiánskych zoznamoch. Kočner si nahral vo vlastnej kuchyni aj predsedu SaS Richarda Sulíka a potom ich rozhovory zverejnil. Nedávno ho odfotili, ako radí majiteľom zariadenia Čistý deň.

Kočner stál aj v pozadí sporu o bytovku Glance House, kde obyčajní ľudia prišli o byty. Pomohol mu aj jeho kamarát a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, keď odblokoval majetok, ktorý jeho kolegyňa na špeciálnej prokuratúre zablokovala. Podnikateľ Róbert Číž, ktorý je jednou zo strán sporu a v kauze je obvinený z podvodu, o Kočnerovi pre SME povedal: „Toto, na čo sa pýtate, je skutočný organizovaný zločin, ktorý na svoju činnosť využíva všetky inštitúcie štátu. Kočner sa vraj na jednom stretnutí chválil, že oni sú taký rolls-royce a ostatní sú len kolobežky.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie