Denník N

Fico Richtera neodvolá, schôdzu chce Smer odignorovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 18:10 – Slová podpredsedníčky SNS Smolíkovej, že má Ján Richter ako minister skončiť, nie sú podľa podpredsedu Smeru Maďariča podstatné. Podstatné sú slová predsedu SNS.

Ministri Ficovej vlády dnes hlasovali o tom, či má minister práce Ján Richter (Smer) ich dôveru.

Ministerka pôdohospodárstva a zastupujúca ministerka školstva Gabriela Matečná je jedinou nominantkou SNS, ktorá dnes prišla pred novinárov pred rokovaním vlády. Hovorila, že pri hlasovaní o Richterovi sa zdrží. SNS už minulý týždeň dala vyhlásenie, že by Richter mal ako minister skončiť.

Premiér Robert Fico poslal podvečer vyhlásenie v ktorom tvrdil, že napokon sa Matečná a minister obrany Peter Gajdoš (obaja SNS) sa na hlasovaní nezúčastnili. „Na dnešnom rokovaní vlády ma pred hlasovaním o uznesení, týkajúcom sa ministra Jána Richtera požiadala ministerka Gabriela Matečná o možnosť nezúčastniť sa na tomto hlasovaní spolu s ministrom Petrom Gajdošom. Túto požiadavku som rešpektoval a vzal som na vedomie, že ministri za Smer a Most-Híd uznesenie konsenzuálne schválili,“ píše sa vo vyhlásení premiéra.

O vyslovení nedôvery Richterovi budú vo štvrtok hlasovať poslanci Národnej rady, SNS zatiaľ oficiálne neoznámila, ako zahlasuje. Keďže ich zahlasovanie proti Richterovi by znamenalo pád vlády, predpokladá sa, že sa hlasovania nezúčastnia, alebo sa zdržia.

Video: Fico: Samozrejme, že Richtera neodvolám
autorka: Martina Koník

 

„Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ napísala Smolíková vo vyhlásení SNS ešte minulý týždeň.

Richter pred rokovaním vlády medzi novinárov neprišiel.

„Neodvolám ho,“ povedal premiér Robert Fico na to, či odvolá ministra práce Jána Richtera potom, čo ho k tomu vyzvala koaličná SNS.

Na odvolávaní by sa podľa neho v parlamente nemal nik zúčastňovať. Navrhol, aby poslanci Smeru neprišli. „To je môj návrh. Je to výsmech,“ povedal premiér. „Minister Richter má moju absolútnu dôveru, je to človek, ktorý dosahuje fantastické výsledky,“ dodal.

Smer: Richter má našu podporu

Podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič na vyjadrenia Smolíkovej hovorí, že treba brať vážne slová predsedu SNS Andreja Danka.

„Nemyslím si, že mu bola vyjadrená nepodpora zo strany koaličných strán,“ povedal Maďarič o Richterovi. „My zo strany SNS berieme ako podstatné slová predsedu,“ dodal.

Poslanci SNS  sa v utorok na parlamentných výboroch, kde sa o Richterovi hlasovalo, buď zdržali, alebo sa výborov nezúčastnili. „Neviem, ako sa zachovajú. Podstata je, aby minister nebol odvolaný hlasmi koaličných poslancov. Tam sa lámu ľady ohľadne koalície,“ povedal Maďarič. Odchod zo sály alebo zdržanie sa už taký problém podľa neho nie je.

SNS vyčíta Richterovi kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, ktorá sa ťahá už viac ako rok aj s podozreniami zo sexuálneho zneužívania mladistvých.

Maďarič tvrdí, že kauzu tak nesledoval, aby sa k tomu vedel odborne vyjadriť.

Ján Richter sľúbil, že zariadeniu odoberie akreditáciu, to ju však stále má a sú v ňom aj mladiství. Informovala o tom televízia Joj. A to aj napriek tomu, že zástupca riaditeľa zariadenia bol obvinený zo sexuálneho zneužívania chovankyne.

Nominantka SNS Matečná sa pri hlasovaní o Richterovi zdržala hlasovania. foto N – Tomáš Benedikovič

Richter má podporu aj ministra hospodárstva Petra Žigu. „Nemám dôvod mu ju nevyjadriť,“ povedal. „V tejto veci sa vyjadroval aj parlament a vyslovil mu dôveru, nepríde mi, že sa objavili nejaké nové skutočnosti,“ povedal minister hospodárstva.

A čo stanovisko SNS? „To nebudem komentovať.“ Koaličná kríza sa podľa neho blíži ku koncu a „tenzia“ je miernejšia ako pred niekoľkými týždňami.

„Samozrejme ho podporím. Nevidím dôvod, prečo by mal byť odvolaný,“ pridal sa aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer). „Robí si dobre svoju prácu a za týmto názorom si stojím.“

Ku vnútrokoaličným sporom sa nechcel vyjadrovať. „Nie som súčasťou politických rokovaní a nechcem prilievať olej do ohňa. Chcem veriť, že sa to už upokojí a budeme sa môcť všetci sústrediť na prácu,“ dodal.

Ministra nevedia nájsť

SNS nevie tri týždne nájsť ministra školstva, zatiaľ ho zastupuje Matečná. „V záujme toho, aby bol vybratý kvalitný človek, nie je problém pár dní počkať,“ povedal Maďarič.

Žiga sa k tomu, že takmer tri týždne nie je vybratý minister školstva, vyjadrovať nechcel.

„Každá koalícia má svoje ťažšie aj jednoduchšie obdobia, my sme si prešli slzavým údolím posledné obdobie a to vzniklo aj  preto, že nebola dostatočná komunikácia. Nebudem s vami hovoriť o tom, či už mal byť minister, alebo či by sa ministerstvo malo niekomu odobrať,“ povedal Žiga.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie