Denník N

Ryanair si vypýta poplatok za kufor v kabíne, batožina do podpalubia bude lacnejšia

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 12. 1. 2017 – Ryanair preložil zmenu z novembra na január 2017. Cestujúci si na palubu lietadiel Ryanair budú môcť bez príplatku vziať len malú tašku či kabelku. Príručné kufre pôjdu zadarmo do podpalubia.

Nízkonákladové aerolinky Ryanair, ktoré majú dôležitú základňu aj v Bratislave, od pondelka 15. januára významne menia pravidlá pre príručnú batožinu v lietadle.

Do kabíny si už bude môcť cestujúci zadarmo zobrať iba malú kabelku či tašku. Kufor s rozmermi doteraz povolenými pre kabínu (55 × 40 × 20 centimetrov) pôjde do podpalubia. So sebou na palubu si ho cestujúci bude môcť zobrať za poplatok 5 eur. Za batožinu na palube bude možné zaplatiť aj na letisku, do jednej hodiny pred odletom to bude stáť 6 eur.

Nástup trvá dlho, kabíny sú plné

Zmeny robí Ryanair preto, že cestujúci si so sebou do lietadla brali dva kusy batožiny (čo bolo povolené), batožinový priestor sa rýchlo zaplnil a nastupovanie sa predlžovalo.

Ak si teda cestujúci od novembra nepriplatí, jeho kufor, hoci bude aj malý, skončí v podpalubí. Príručnú batožinu cestujúci neodovzdá pri check-ine ako veľkú podpalubnú batožinu, ale až pri nástupe do lietadla. Ak ju cestujúci odmietne odovzdať, nepustia ho do lietadla a cenu letenky mu nevrátia.

Ryanair už dnes pri nástupných bránach časť príručnej batožiny posiela do podpalubia, zväčša vtedy, keď už bránou prešlo priveľa väčších príručných kufrov.

Veľká batožina v podpalubí bude lacnejšia

Ryanair zároveň znižuje cenu za podpalubnú batožinu z 35 na 25 eur a zvyšuje hmotnostný limit takejto batožiny z 15 kilogramov na 20.

Dvadsaťpäť eur za podpalubnú batožinu cestujúci zaplatí, iba ak si ju objedná spolu s letenkou. Keď ju bude dokupovať alebo ju oznámi až na letisku, zaplatí 40 eur.

Ryanair odôvodňuje zmeny snahou zabrániť meškaniu letov.

Momentálne si do lietadla cestujúci môžu zobrať jeden kus batožiny s rozmermi 55 × 40 × 20 centimetrov, čo predstavuje menší kufor na kolieskach a zároveň menšiu kabelku, tašku či notebook.

Chcú viac kufrov v podpalubí

„Veríme, že ponúknutím väčšej batožiny za nižší poplatok povzbudíme viac cestujúcich, aby zvážili zakúpenie si podanej (podpalubnej) batožiny, čo zníži počet cestujúcich s dvoma príručnými batožinami pri nástupných bránach, keďže to spôsobuje meškania letov z dôvodu veľkého objemu batožiny a dlhšieho času jej nakladania,“ vysvetľuje rozhodnutie marketingový riaditeľ Ryanairu Kenny Jacobs.

Firma odhaduje, že zníženie poplatku za podpalubnú batožinu ju bude stáť vyše 50 miliónov ročne.

Cestujúci s deťmi do dvoch rokov si budú môcť na palubu zobrať tašku pre bábätko ľahšiu ako 5 kilogramov. Výnimky sa vzťahujú aj na zdravotnícke pomôcky.

Ryanair lieta z Bratislavy do 11 krajín, napríklad aj do Barcelony, Berlína či izraelského Eilatu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie