Denník N

Z obetí robia páchateľov, svedkov policajnej razie v Moldave obvinili z krivej výpovede

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 18:20 Pred štyrmi rokmi rozprávali, ako ich policajti pri razii v Moldave nad Bodvou zbili. Vyšetrovanie pochybenia polície sa skončilo s tým, že skutok sa nestal. Naopak, Rómov teraz obvinili z krivej výpovede.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Hovorili o tom, ako ich policajti bili. Údajne sa to stalo v júni 2013 počas policajnej razie. Dnes sa tieto slová obracajú proti nim. Rómov z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou obvinili z krivej výpovede. Jeden už obvinený bol, teraz pribudli ďalší traja, ktorí si v stredu prevzali rozhodnutie vyšetrovateľa. Košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová pre Rádio Žurnál RTVS potvrdila, že celkovo je už obvinených šesť osôb.

Z krivej výpovede vyšetrovateľ obvinil aj Milana Igora Hudáka, ktorý o razii rozprával s médiami. O tom, že sa niečo také chystá, už dlhšie vedeli, pretože im to avizoval právnik. Igor tomu aj tak nechce uveriť. „Bojím sa, že môj život sa týmto ešte viac pokazí,“ povedal.

Jeho aj ďalších obyvateľov osady zastupuje advokát Ján Bartánus, ktorý hovorí, že dôvod na vznesenie obvinenia nevidí. Voči uzneseniu podá sťažnosť. Lehota sú tri dni.

Spoznali policajta, bola to chyba

Raziu vyšetrovala policajná inšpekcia. Proti ľuďom z osady sa obrátilo to, že pri výsluchu priamo pomenovali policajta, ktorý ich podľa nich bil. Spoznali ho aj pri rekognícii, teda označili ho aj ako svedkovia. Vyšetrovateľ tomu však veľkú váhu neprikladal.

To, že tohto policajta spoznali, nedokazuje pravdivosť ich výpovede, ale skutočnosť, že vedia, ako vyzerá. Načo sa však potom rekognícia konala?

Aj tieto pochybnosti boli jedným z dôvodov, prečo proti záverom vyšetrovania razie podali Rómovia sťažnosť. Obrátili sa preto aj na Ústavný súd. Sťažujú sa na zľahčovanie ich prípadu – ako keby ich slová nemali proti slovám policajtov žiadnu váhu.

Rovnaké to bolo aj so spochybňovaním ich zranení. Z uznesení vyšetrovania vyplýva, akoby policajti ani neuznávali, že ich niekto zbil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie