Denník N

Čo treba zmeniť v Považskej Bystrici a okolí? Andrej Péli: Zlý stav športovísk a efektívne narábanie s peniazmi (anketa)

Andrej Péli. Foto – archív A. P.
Andrej Péli. Foto – archív A. P.

Denník N Považská Bystrica sa opýtal zaujímavých ľudí z Považskej Bystrice a jej okolia na to, čo by sa malo v regióne zmeniť.

Andrej Péli, poslanec mestského zastupiteľstva (nezávislý):

„Žiaľ, je už dlhoročným trendom, že Považská Bystrica sa hýbe vpred len malými krôčikmi a zaostáva aj za mestami a obcami, ktoré nemajú ani zďaleka také možnosti ako my. Čo teda treba zmeniť k lepšiemu?

Začal by som pri banálnych činnostiach a stavoch, ktoré každodenne ovplyvňujú život občanov. Údržba verejnej zelene, neporiadok na sídliskách, nelichotivý stav miestnych komunikácií, zastarané verejné osvetlenie s nesmierne častou poruchovosťou. Toto je jadro problémov, pri ktorých mal byť už dávno nastavený fungujúci systém. Namiesto toho sme už roky svedkami len akéhosi plátania problémov v týchto oblastiach.

Druhá kategória, ktorá by si zaslúžila výraznejšie skvalitnenie, zasahuje do oblasti kultúry a športu. V oboch má naše mesto nesmierne vysokú koncentráciu kvalitných a perspektívnych ľudí, ktorí by si na svoju realizáciu zaslúžili dôstojnejšie stánky. Viaceré športoviská máme v havarijných stavoch a priestory na kultúrne vyžitie nám značne chýbajú. Prečo v iných mestách dokážu komplexne rekonštruovať športoviská a zveľaďovať si svoje galérie, múzeá, amfiteátre, kultúrne domy? Alebo lepšia otázka: prečo to u nás nejde?

Určite ste nedávno zachytili, s akou veľkou slávou sa hovorilo o rekonštrukcii plochy zimného štadióna v Považskej Bystrici. Hovoril však niekto o tom, že táto rekonštrukcia sa bude splácať až do konca roka 2020? Nehovoriac o tom, že o tomto spôsobe financovania nerozhodol poslanecký zbor, ale len úzka skupinka osôb.

Práve efektívne a transparentné hospodárenie s verejnými financiami je kľúčom k skvalitneniu života v Považskej Bystrici a jej pozdvihnutiu na úspešné, moderné mesto. V prvom rade treba začať šetriť na bežných výdavkoch. V druhom rade treba upustiť od toho, že sa investičné akcie v našom meste vykrývajú úvermi alebo predajom bonitného majetku. Tento dlhodobo neudržateľný trend by sme mali nahradiť tým, že rapídne zlepšíme využívanie nenávratných finančných prostriedkov. Slovo ‚rapídne‘ som použil preto, lebo naše medzery v tejto oblasti sú obrovské. Nie je pravda, že mesto nemá peniaze. Má, len s nimi nenarába efektívne. Ak sa to zmení, potom sa môžeme pustiť aj do riešenia takých rozsiahlych problémov, akými sú doprava a parkovanie v našom meste.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie