Denník N

Som futbalová rozhodkyňa v prvej mužskej lige. Nenadávajte, chyby nikto z nás nerobí naschvál

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Som žena v mužskom svete. Nebol to pre mňa problém – naopak, boli na mňa hrdí a podporovali ma. Musím behať mužské limity, no neprotestujem. Ak chcem rozhodovať mužskú súťaž, nemôžem byť pomalšia ako ostatní.

Dvíham zástavku, veľký výdych. Hral sa veľmi intenzívny futbal, bola som rada, že si konečne môžem chvíľu oddýchnuť. Netušila som, že moju tak zreteľnú úľavu zachytáva kamera namierená práve na mňa.

Bolo to na mojich prvých majstrovstvách Európy, hralo sa vo Fínsku. Nemky proti Nórkam, stav 0:0. Nemky sa už tešili z gólu, keď si všimli, že som im ho pre ofsajd neuznala.

Vyrojili sa na mňa, no nič im to nebolo platné. Bola som si istá, neoblomne som stála. Nemky aj tak nakoniec vyhrali.

Na Nemky som mala šťastie, rozhodovala som im aj dvakrát na majstrovstvách sveta v Kanade.

Videozáznam nakoniec ukázal, že som mala pravdu. A video s touto situáciou potom púšťali na seminároch ako študijný materiál.

Ťažké chvíle

Chyby robíme aj my, rozhodcovia. Keď už spravíte chybu, musíte na ňu hneď zabudnúť, inak sa budú nabaľovať ďalšie ako snehová guľa. Viem, o čom hovorím.

Po našich sporných verdiktoch sa vždy veľa špekuluje, že niekomu nadržiavame.

Nie je to pravda. Ja som nikdy nezažila snahu o ovplyvnenie výsledkov. Ani v nižších súťažiach, vo vyšších už vôbec nie, tam sa to absolútne neoplatí. Na zápas idem vždy s jednou myšlienkou – nepoškodiť ani jeden tím. Či idem pískať Slovanu, alebo Zlatým Moravciam. Nech do rána umriem, ak klamem, ale chyby nerobím naschvál.

Ak ju spravím, dôvod je jednoducho ten, že som niečo spravila zle – mala som chybné postavenie alebo som podcenila situáciu.

Pred pár rokmi som v našej najvyššej súťaži ako asistentka rozhodovala zápas Trnavy s Banskou Bystricou.

Pri útoku Banskej Bystrice som nezdvihla zástavku, hoci som mala. Nebol za tým žiadny úmysel, zle som stála a nevšimla som si hráča. Keď som zistila, že som spravila chybu, rozpútalo sa peklo.

Foto N – Peter Kováč

Neviem, kde sa ten hráč zobral. No a keď si rozhodca nie je niečím istý, tak to skrátka neodpíska. Keby aspoň z toho nepadol gól…

Priznávam, situáciu som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie