Denník N

Maloletí sú stále v Čistom dni, ministerstvo nepožiadalo o ich presunutie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj po vyjadrení ministerstva práce, že Čistý deň nebude mať akreditáciu, ju naďalej má a v zariadení sú maloletí. Ministerstvo tvrdí, že nepochybilo.

O ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer) dnes rozhodovala vláda. Zajtra sa totiž začína mimoriadna schôdza parlamentu o jeho odvolaní.

Opozícia sa ho už druhýkrát pokúsi odvolať najmä za to, ako riešil kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň. Kauza trvá už rok a zástupca riaditeľa Čistého dňa je obvinený zo sexuálneho zneužívania jednej z chovankýň.

Proti Richterovi sa postavila aj SNS a v súvislosti s kauzou Čistého dňa táto koaličná strana žiadala premiéra Roberta Fica (Smer), aby ministra odvolal. Ten sa ho však zastal a povedal, že ho neodvolá.

Video: Fico: Samozrejme, že Richtera neodvolám
autorka: Martina Koník

 

SNS mu výhrady nepovedala

Hoci ministerstvo práce pred vyše dvomi týždňami ohlásilo, že akreditáciu Čistému dňu odoberie, zariadenie ju stále má a dokonca je v tomto zariadení 11 maloletých. Informáciu priniesla TV JOJ.

Minister Richter po rokovaní vlády medzi novinárov neprišiel, poslal len svojho hovorcu Michala Stušku. Ten to vysvetlil tak, že minister si necháva argumenty až na zasadnutie schôdze parlamentu.

K tomu, že SNS žiada jeho odchod, sa odmietol vyjadriť; podľa Stušku je to politická otázka. Richter je pritom generálny manažér strany.

„Pán minister bude musieť rešpektovať postoj vedenia jednotlivých koaličných partnerov a ten bude zrejmý až zajtra na samotnom rokovaní,“ povedal Stuška.

A ako sa riadi ministerstvo s vedomím, že jeden z koaličných partnerov voči nemu nemá dôveru a chce jeho odchod? „Je to náročné aj preto, lebo minister predkladá šesť veľkých zákonov,“ povedal Stuška.

Ministrovi podľa Stušku ľudia z SNS osobne nepovedali svoje výhrady. Richter podľa neho nezvažuje, že by odstúpil.

Deti sú tam stále

Pred dvomi týždňami ministerstvo tvrdilo, že odoberie Čistému dňu akreditáciu. Má ju však dodnes a v galantskom resocializačnom zariadení sú aj klienti.

Dôvodom má byť to, že deviati dospelí klienti chcú byť účastníkmi konania. „Všetko je v súlade s dodržiavaním zákona o správnom konaní,“ povedal Stuška.

Ministerstvo podľa neho musí akceptovať pravidlá správneho konania. Situácia sa tak môže naťahovať ďalšie týždne, možno mesiace.

Zariadenie Čistý deň tak ani nedostalo rozhodnutie o odobratí akreditácie, lebo sa hneď zmenili okolnosti, tvrdí Stuška. Dospelí klienti totiž podali podnet na druhý deň po rozhodnutí akreditačnej komisie.

Teraz sa určí, či aj títo klienti smú byť účastníkmi konania. Ak áno, budú môcť rozhodnutie a postup ministerstva komentovať. Doteraz to robilo len samotné zariadenie.

Podľa Stušku však nie je pravdepodobné, že by zariadeniu mohla akreditácia ostať. Na vykonateľnosť tohto rozhodnutia si však podľa neho treba počkať.

Ministerstvo, konkrétne kurátori, však mohlo požiadať, aby súdy rozhodli o premiestnení detí, no neurobili to. „Je to jeden z otvorených spôsobov. Už niekoľkokrát sme takýto inštitút využili, a ako vieme z minulosti, nie je vôbec zaručené, ako budú postupovať súdy a aká bola reakcia kompetentných strán,“ povedal Stuška.

V minulosti sa proti takýmto rozhodnutiam súdov na premiestnenie odvolali aj prokurátori alebo rodičia klientov.

Kauza Čistého dňa sa tak ťahá už rok. Nezlyhalo v nej ministerstvo? „Sme presvedčení, že nie,“ povedal Stuška.

O akreditáciu mal prísť Čistý deň aj v dôsledku zásahu generálneho prokurátora. „Prokuratúra nemá vedomosť o tom, že by bola vec právoplatne ukončená,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Vzhľadom na zákonné oprávnenia nie sú podľa prokuratúry splnené podmienky na jej vstup v tejto časti konania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie